Originare din India si Birmania vinetele sunt plante pretentioase la conditiile de mediu. Ele se folosesc pentru prepararea a numeroase feluri de mancare.

In Romania nu se cultiva multe soiuri de vinete. Este necesara producerea de rasaduri repicate si plantarea pe terenuri cu expozitie sudica (care se incalzesc usor). Daca sunt plantate pe terenuri reci vinetele se prind greu si se vestejesc repede.

Terenul pe care il pregatim pentru a-l cultiva cu vinete trebuie erbicidat si ingrasat cu gunoi de grajd. Dupa aceasta terenul se modeleaza in straturi inaltate. Rasadurile se produc in spatii calde: sere, solarii sau rasadnite. Semanarea se face intre 25 februarie-5 martie. Cu 800 gr de samanta se pot obtine rasaduri pentru un hectar de teren. Repicarea se face in cuburi nutritive. Plantarea se face la o adancime de 10-15cm si la o temperatura a solului de minim 15 ° C.

In general aceste conditii sunt indeplinite la inceputul lunii mai. Atunci cand plantati rasadurile, trebuie sa aveti grija ca distantele dintre randuri trebuie sa fie de 70-80 cm si intre plante trebuie sa lasati aproximativ 25-30 cm. Inainte de plantare, rasadurile se mocirlesc si se uda. Plantarea se face imediat, pe timp noros si nu se ingroapa prea adanc. Ingrijirea culturii se face prin udare, fertilizare si prasila. Daca o planta nu s-a prins, ea va fi inlocuita.

Bolile si daunatorii vinetelor se combat cu substante potrivite: Benlate, Dithane, Decis, etc. La sfarsitul lunii iulie se incepe recoltarea esalonata. Ea se va termina la jumatatea lui octombrie. La o cultura ingrijita de un hectar se pot obtine 25 de tone de vinete. Pentru ca temperatura scade de la 1 octombrie, pentru a se putea dezvolta si ultima serie a recoltei, cultura va fi protejata in adaposturi. Pastrarea vinetelor se face in camere aerisite, la temperaturi de 0-5 ° C dar pe perioade mai mici de 10 zile.

Patlagelele vinete, ca si cele rosii, sunt plante pretentioase la caldura, apa, lumina si hrana. Samânta încolteste numai la temperaturi ce depasesc 14-15 grade C, iar la temperaturi sub 0 grade C plantele mor. Cer mai multa apa, deci se uda mai des. Daca nu au suficienta lumina în rasadnita, plantele se îngalbenesc si se alungesc. Daca sunt umbrite în teren, nu leaga rod.

Ce soiuri cultivam?

Sunt recomandate urmatoarele soiuri: „Delicia” pentru culturi timpurii, „Danubiana” pentru culturi de vara, „Pana Corbului” si „Bucurestene” pentru culturi târzii.

Cum se produce rasadul de vinete?

Vinetele se cultiva numai prin rasad. Semanatul în rasadnite se face la sfârsitul lui februarie, începutul lui martie. Repicatul se face la 7-7 cm sau 8-8 cm cu mult pamânt la radacina sau în ghivece nutritive.

Plantarea rasadurilor se face la începutul lunii mai, la 60 zile de la semanare, când au 6-7 frunze, la 60-70 cm între rânduri si 30 cm pe rând, la aceeasi adâncime la care au stat în rasadnita.

La plantare se pun la cuib 50-100 gr mranita. Dupa plantare se uda fiecare planta cu 1-1,5 litri apa si se trage pamânt maruntit în jurul plantei.

Cum se îngrijeste?
În general, îngrijirea se face asemanator cu cea de la tomate, cu anumite specificatii: se fac 4-5 prasile, se uda mai des ca rosiile (4-5 zile), iar îngrasarea se face de 3 ori, prima data la 10-15 zile, iar celelalte 2 îngrasari la intervale de 15-20 zile. Vinetele bune de recoltat au o culoare neagra lucioasa si sunt elastice, daca se strâng usor între degete si podul palmei. Fructele îmbatrânite devin amare. La recoltare se taie cu codita cu tot, de obicei dimineata, pe racoare. Recoltarea se repeta din 7 în 7 zile. O planta poate produce 5-6 vinete, aproximativ 1-1,5 kg.

Originally posted 2012-01-03 10:39:44.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI