Daca viata iti da lamii fa limonada!!! Am primit cadou nu lamai ci smochine … o punga, mai exact 120 de smochine, mari si mici… Asa ca le-am separat pe marime si m-am apucat sa fac dulceata de smochine! Intai le-am facut pe cele mari… Smochinele (Ficus Carica) Smochinele fac parte din grupul asa-ziselor fructe […]
Cea mai profitabilă cultură este zmeura
Investiţie pentru un hectar: 11000 euro. Costuri curente: 2000 euro. Încasări: 18000 euro. Profit din anul al doilea: 16000 de euro. Cam aşa arată – pe scurt – reţeta descrisă de Romania Garden într-un comentariu postat la versiunea originală a articolului despre culturile profitabile pe suprafeţe mici. Zmeura se poate da en-gross la 6 lei […]
Paducelu-i pentru inima
Primul argument este de ordin estetic – primavara, paducelul ne incanta sufletul, umpland dealurile si pajistile cu roiurile lui de petale albe, plutind pe vantul primaverii. Apoi, toamna, fructele sale de un rosu viu sunt adevarate explozii de vitalitate printre copacii si tufele cu frunze uscate, culoarea lor inveselindu-ne inima atinsa de aripa melancoliei. Dar […]
Păducelul (Crataegus monogyna)
Păducelul (Crataegus monogyna) este un arbust (2 – 6 m) din familia Rosaceae, spinos, cu tulpina neregulata si cu o coroana rara. El are florile albe și fructele roșii ce au un miros caracteristic și un gust amărui. Din ele se obțin extracte care sunt folosite în primul rând, la ameliorarea tulburărilor legate de problemele […]
Porumbarul (Prunus spinosa), planta culinara si de leac
Porumbarul (Prunus spinosa) este un arbust salbatic din familia rozaceelor care poate atinge o inaltime de pana la trei metri, cu ramuri spinoase, flori albe si fructe mici sferice, de culoare neagra-vinetie. Creste de la campie pana sus, in zona montana, la peste 1400 de metri inaltime si, ca mare iubitoare de lumina si caldura […]
Comoara fructelor nobile de care Romania isi bate joc. Cum ratam anual sute de milioane de euro
An dupa an muntii Romaniei dau o productie fabuloasa pe care noi reusim de fiecare data sa o ignoram, doar ca sa o cumparam din import reambalata. Fructele de padure cresc salbatice cu miile de tone pe versantii insoriti ai Carpatilor. Ies din tara pentru un pret de nimic si ii imbogatesc pe vest-europenii care […]
Zmeura = aliata grasilor
De culoare rosie sau roz, cu miros placut si gust acrisor-aroma, este unul dintre cele mai cautate fructe de padure Fructele de zmeur sunt consumate atat in stare cruda, cat si in diferite preparate: dulceata, serbet, supa, inghetata, tarte, salata de fructe, sirop, marmelada, sufleuri, sosuri, ingredient in bauturi alcoolice sau nonalcoolice etc. Se serveste […]
Boabă de miere din Siberia (Lonicera kamtschatica)
Tot mai multi oameni sunt interesati de calitatile tamaduitoare ale plantelor. Aflati continuu in cautare de noutati in domeniu, descopera in fiecare zi multe informatii incitante, pe care le aprofundeaza pe cont propriu si apoi le adopta. Criza economica are si parti bune, am putea spune, pentru ca, in cautare de solutii practice, oamenii descopera […]
ZMEURUL (Rubus idaeus L.)
Suprafata cultivata este de 800 ha, iar productia este de 1000 t, zonele de cultura cele mai favorabile fiind cele de campie si colinare, cu temperaturi medii anuale de 8-10 °C si precipitatii peste 700 mm. (Arges, Prahova, Mures Cluj pe soluri cu textura mijlocie si pH 5-6,5). Este larg raspandit in Europa, SUA, Rusia. […]
MURUL (Rubus sp.)
La mur, zonele mari producatoare sunt aceleasi ca la specia zmeur: zonele de cultura cele mai favorabile fiind cele de campie si colinare, cu temperaturi medii anuale de 8-10 °C si precipitatii peste 700 mm (Arges, Prahova, Mures, Cluj pe soluri cu textura mijlocie si Ph 5-6,5), fondul de germopasma existent la noi in tara […]