Ne plangem mereu ca legumele si fructele nu mai au niciun gust, dar putini stiu ca in nordul tarii, la Suceava, exista o mina de aur pentru agricultori.

Este singura banca de gene din Romania care mai pastreaza seminte din soiurile gustoase, ce se plantau acum 50-60 de ani. Rosia „inima de bou”, cartoful albastru de Bucovina sau fasolea uriasa.

Specialistii vor sa-i convinga pe tarani sa le cultive din nou, pentru ca piata sa nu mai fie invadata de hibrizi, facuti parca din cauciuc.

In locul rosiilor cu care se fotografiau strainii, impresionati de aroma lor, punem in salate niste imitatii tari ca piatra, semn al standardizarii genetice. Chiar si atunci cand provin de la producatorii locali, multe legume sunt la fel de fade pentru ca semintele romanesti au fost inlocuite, de-a lungul anilor, cu altele mai rezistente aduse din occident. Doar intr-un singur loc in tara un grup de biologi si agronomi incearca sa pastreze gustul trecutului.

La Banca de Gene din Suceava se gasesc seminte de legume pe care, in zilele noastre, le mai gasim foarte rar pe campuri. Una dintre „vedetele” cercetatorilor este cartoful albastru de Bucovina. S-a cultivat in perioada interbelica dar, incet-incet, a fost inlocuit.

Si alte soiuri romanesti, disparute de mult din piete, sunt tinute aici in viata.

Cercetatorii vor sa-i incurajeze pe agricultori sa cultive din nou aceste soiuri in speranta ca, dupa cativa ani, ele vor reveni pe tarabe impreuna cu gustul lor delicios.

vizitati www.svgenebank.ro

Originally posted 2012-09-16 10:20:41.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.