Ne plangem mereu ca legumele si fructele nu mai au niciun gust, dar putini stiu ca in nordul tarii, la Suceava, exista o mina de aur pentru agricultori.

Este singura banca de gene din Romania care mai pastreaza seminte din soiurile gustoase, ce se plantau acum 50-60 de ani. Rosia “inima de bou”, cartoful albastru de Bucovina sau fasolea uriasa.

Specialistii vor sa-i convinga pe tarani sa le cultive din nou, pentru ca piata sa nu mai fie invadata de hibrizi, facuti parca din cauciuc.

In locul rosiilor cu care se fotografiau strainii, impresionati de aroma lor, punem in salate niste imitatii tari ca piatra, semn al standardizarii genetice. Chiar si atunci cand provin de la producatorii locali, multe legume sunt la fel de fade pentru ca semintele romanesti au fost inlocuite, de-a lungul anilor, cu altele mai rezistente aduse din occident. Doar intr-un singur loc in tara un grup de biologi si agronomi incearca sa pastreze gustul trecutului.

La Banca de Gene din Suceava se gasesc seminte de legume pe care, in zilele noastre, le mai gasim foarte rar pe campuri. Una dintre “vedetele” cercetatorilor este cartoful albastru de Bucovina. S-a cultivat in perioada interbelica dar, incet-incet, a fost inlocuit.

Si alte soiuri romanesti, disparute de mult din piete, sunt tinute aici in viata.

Cercetatorii vor sa-i incurajeze pe agricultori sa cultive din nou aceste soiuri in speranta ca, dupa cativa ani, ele vor reveni pe tarabe impreuna cu gustul lor delicios.

vizitati www.svgenebank.ro


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-09-16 10:20:41.

Articole asemănătoare

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.