Una dintre cele mai moderne. dar și cea mai înaltă seră de roșii din România a fost inaugurată la sfârșitul acestei săptămâni în localitatea Biled, din județul Timiș. La creșterea roșiilor se folosește apă termală, semințele fiind așezate pe straturi din nucă de cocos. Tot sistemul care controlează creșterea fructelor este asistat de calculator.

Modelul este unul olandez, Silvia Răileanu, proprietara serei de roșii, fiind impresionată de ceea ce a văzut în această țară. Spune că roșiile ei vor fi sănătoase și că le va trimite în supermarketuri.

Fostul ștrand din localitatea Biled, care are un izvor de apă termală, a fost exploatat la maximum de o timișeancă cu gust pentru afaceri. Femeia a depus un proiect pentru fonduri europene și a reușit să obțină 500.000 de euro de la Uniunea Europeană. Pentru a construi sera a luat însă și un credit bancar, de 1,1 milioane de euro, valoarea totală a investiției ridicându-se la 1,7 milioane de euro.

Inițial, Silvia Răileanu a vrut să deschidă un ștrand. După ce a vizitat o seră de roșii din Olanda, ideea ei s-a schimbat complet, așa că a amenajat Sera Super roșii cu gust de roșii.

„Am cumpărat terenul fostului ștrand, are și un puț de apă termală, în ideea să-l concesionăm ulterior. Voiam să facem ștrand. Întâmplător am ajuns în Olanda, la o expoziție, am văzut serele de acolo, cu apă termală. Am văzut că este mai rentabil, este o nișă, investiția este mult mai mică. Știu că este cea mai înaltă seră din România, are opt metri înălțime, asigură o mai bună ventilație, poți să obții un climat mult mai bun, producția este mai de calitate. Avem și sistem de irigații, sistem de încălzire, sistem de răcire prin ceață”, ne-a povestit Silvia Răileanu.

Potrivit femeii de afaceri, semințele de roșii sunt plantate în jgheaburi speciale, în care sunt puse straturi de coajă măcinată de nucă de cocos, un îngrășământ organic.

„Se folosește un strat de nucă de cocos măcinat, care este organic, biodegradabil, se folosește ca îngrășământ pentru terenuri. La noi se importă, nu contează de unde, și în Ungaria se folosește, tot după tehnologie olandeză, ei sunt cei mai specializați. Noul trend a pornit din Germania, unde consumatorului nu îi plăcea ideea de a mânca legume crescute cu vată minerală. Cocosul susține plantele, trebuie să aibă un grad mai mare de oxigenare. Se mai folosește în România, nu putem spune că este chiar bio, pentru că este foarte greu să crești bio, dar vorbim despre îngrășăminte organice”, a mai povestit Silvia Răileanu.

Doi ingineri horticoli se vor ocupa de creșterea roșiilor din sera de 16.000 de metri pătrați amenajată la fostul ștrand din Biled. Ei vor controla întreg procesul creșterii, din calculator, tot procesul tehnologic fiind automatizat. Cu ajutorul senzorilor se controlează temperatura, încălzirea urmând să se facă cu ajutorul apei geotermale.

Semințele vor fi cumpărate, cel mai probabil, spune proprietara serei, tot din Olanda. Ea mărturisește că nu are încredere în românii care spun că au semințe sănătoase.

„Semințele le cumpărăm de la o firmă specializată doar în producția de semințe, avem garanția că planta va fi viguroasă dacă respectăm rețeta lor, ne dau instrucțiunile exacte. Roșiile sunt testate, să nu aibă prea mulți fosfați, prea mult azot. Eu iau un soi românesc, dacă este, dar cine îmi spune mie cât îngrășământ se pune la plantă ca să fie sănătoasă? Am patru copii, știu ce înseamnă să mănânci sănătos. Semințele vor veni din Olanda, cel mai probabil. Avem doi ingineri horticoli care se vor ocupa cu creșterea roșiilor”, ne-a declarat timișeanca.

Ce fel de roșii vor fi crescute în fostul ștrand de la Biled transformat în seră? Cel mai probabil roșii cherry.

„Ne orientăm spre roșii cocktail sau cherry, deși supermarketurile ne cer roșii mari. Producția variază în funcție de soi, soiul mare care face roșii mai puțin gustoase, are o productivitate foarte mare. De aici vine și gustul mai slab al roșiei, noi am vrea roșii cherry sau cocktail, care au o variație între 25-30 kg/mp pe sezon. Ar fi cam 1,3 tone pe zi, iar prețul mediu pe care vrem să-l obținem este între 10 și 11 lei la cherry. O să lucrăm și cu supermarketuri, cel puțin în primă fază ne orientăm spre ele, până ne cunoaște lumea”, ne-a mai spus Silvia Răileanu.

Roșiile ar putea ajunge în supermarketurile din România în luna februarie a acestui an. Ținta este să se recolteze 1,3 tone pe zi, iar prețul dorit este de 10-11 lei/kg.

Sursa: libertatea.ro/

Originally posted 2020-04-24 18:26:03.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.