Skip to main content

Andive

Andive

Andivele reprezinta un manunchi de frunze inalbite care se consuma ca salata, fiind fragede, cu gust placut, putin amarui. Se obtin de la planta denumita cicoarea de vara sau cicoarea de Bruxelles. Valoarea alimentara este deosebita. Cultura de andive se realizeaza in doua etape: intai se produc radacinile si apoi din acestea, in timpul iernii, […]

Rosia

Rosia

Rosiile reprezintă una din principalele culturi din grădina de legume, datorită fructului care e un aliment foarte valoros, ce contine însemnate cantităti de substante hrănitoare. Într-un kg de rosii se găsesc cca 30-40 gr zaharuri, 20-60 gr vitamina A, 20-60 gr vitamina C, 40-50 mg calciu, 20-30 mg fier. Ce soiuri se cultivă? Pentru productii […]

Conopida

Conopida

Denumire științifică: Brassica oleracea Denumiri populare (regionale): Carfiol, cartafiol Etimologie: Limba nigeriană, kunupídi. Tipologie Plantă erbacee legumicolă din familia cruciferelor, cu frunzele lunguiețe și groase și cu o inflorescență cărnoasă comestibilă în formă de căpățână, de culoare alburie. Proveniență Conopida provine din Cipru şi este cunoscută de 2.500 ani. Importanță Conopida este considerată un bun […]

Ardei

Ardei

In cultura se gasesc 4 feluri de ardei: iuti, grasi, lungi (ex.: kapia) si gogosari. Ardeiul, la fel ca rosiile si vinetele, este o planta pretentioasa la lumina, caldura, apa si hrana. Pentru a avea o productie mare si de calitate, ardeiul trebuie cultivat într-un pamânt bogat, afânat, lucrat adânc si îngrasat cu gunoi de […]

Calendarul gradinii de legume

FEBRUARIE – Se incearca semintele sanatoase punand cateva din ele sa incolteasca in muschi sau nisip umezit. – Livada doarme sub amortirea iernii; in zilele frumoase se pot curata pomii de frunzele uscate – in ele se ascund dusmani din primavara; tot in aceste zile se sapa pomii la radacina si se pune gunoi, se […]

BOBUL de gradina – fisa tehnica

Bobul de gradina (Vicia faba) are doua varietati, si anume: var. minor – bobul mic – recomandat pentru cultura mare in camp si var. major – bobul mare – cultivat in gradinile de legume. Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, […]

Vinetele – fisa tehnica

Vinetele – fisa tehnica

Originare din India si Birmania vinetele sunt plante pretentioase la conditiile de mediu. Ele se folosesc pentru prepararea a numeroase feluri de mancare. In Romania nu se cultiva multe soiuri de vinete. Este necesara producerea de rasaduri repicate si plantarea pe terenuri cu expozitie sudica (care se incalzesc usor). Daca sunt plantate pe terenuri reci […]

Nimic nou sub soare SPECTRUL FOAMETEI

Unii îl presimt, alţii îl văd de-a binelea. Se apropie cu paşi perfizi, pe fiecare zi ce trece. Dă tîrcoale, deocamdată, pe la periferie. Uşile sînt deschise: săracii au totdeauna uşile deschise. – Intră, foameo, şi stai la masă! Iată, blidele-s goale, dar o supă de lacrimi se găseşte totdeauna… Şi foamea, galbenă, îşi împlineşte […]