Romanii capsunari plecati la munca in Occident se intorc acasa, manati de dor si de criza economica. Multi au lucrat in Spania sau Italia pe plantatii de capsune, dar se intorc acum sa puna in practica in agricultura ce au invatat in anii cat au stat departe de casa. Ion si Ioana Trifan s-au saturat […]
Cum a disparut ROSIA ROMANEASCA din piete din cauza IMPORTURILOR si intermediarilor
Gandul: De ce au dispărut ROŞIILE ROMÂNEŞTI de la tarabe. SPECULANŢII ocupă pieţele, PRODUCĂTORII vând răsadul în străinătate Un kilogram de roşii din import a ajuns să coste în supermarket-uri cât unul de căpşuni, în condiţiile în care producătorii autohtoni de legume susţin că au renunţat la culturile de tomate pe care anul trecut s-au […]
Cresterea ciupercilor LENTINUS
Din punct de vedere comercial trebuie subliniat succesul pe care aceste ciuperci il cunosc pe piata in ultima vreme. Astfel, daca Lentinus era apreciat cu precadere in zona asiatica, acum este una din ciupercile cu cea mai mare cautare in supermarheturile europene si americane. Succesul se poate explica atat prin calitatile ciupercii, dar mai ales […]
Familia PLEUROTUS
Ciupercile Pleurotus sunt de forma asimetrica si cresc grupate in buchete. Piciorul gros, scurt si carnos se continua cu palaria ce are forma asemanatoare unei scoici. Pe partea inferioara a palariei se afla lamelele producatoare de spori, de culoare alb-crem, ce coboara pana la baza piciorului. Ciupercile Pleurotus sunt rezistente la variatii mari de temperatura […]
Scopul si importanta culturii cepei
Ceapa, specie legumicola bienala sau trienala, ce face parte din grupa legumelor bulboase, este una din cele mai raspandite legume, care s-a cultivat din cele mai vechi timpuri datorita calitatii sale alimentare, condimentare si fitoncide. Este prezenta aproape zilnic in alimentatie pe tot timpul anului si in arta culinara, reprezentand in acelasi timp si o […]
Se plantează ușor, este rezistent la îngheț și generează profituri enorme. Cum au descoperit agricul
Mulți sunt cei care au auzit de această legumă dar puțini îi mai cunosc gustul, Câțiva agricultori au introdus-o din nou în agricultura românească. Este vorba despre napul topinamburul, seamănă cu cartoful și are un gust neutru-dulciu. Se cultivă ușor, este rezistent la orice condiții climaterice și este bun pentru prepararea multor delicatese. Este plin […]
Infiintarea culturilor ecologice de tomate
Sisteme de cultura: • tomate timpurii; • tomate de vara; • tomate vara-toamna. Scheme de infiintare Tomate timpurii: • 42-46 mii plante/ha; • 3500 spalieri scurti/ha ; • distanta intre spalieri pe rand 4-5 m; • inaltimea spalierilor 40 cm + 15 cm in pamant; • randuri duble la 50 cm; • banda intre randuri […]