Ciuperca Reishi (lat. Ganoderma lucidum) a câștigat o mare popularitate încă din cele mai vechi timpuri, datorită proprietăților sale unice de vindecare. Vindecătorii japonezi au numit-o ciuperca puterii spirituale. În China, Coreea și Japonia, ciuperca Reishi a fost utilizată pe scară largă în medicina tradițională. Suplimentele de Ganoderma au apărut relativ recent la noi și au […]
Infiintarea culturilor ecologice de tomate
Sisteme de cultura: • tomate timpurii; • tomate de vara; • tomate vara-toamna. Scheme de infiintare Tomate timpurii: • 42-46 mii plante/ha; • 3500 spalieri scurti/ha ; • distanta intre spalieri pe rand 4-5 m; • inaltimea spalierilor 40 cm + 15 cm in pamant; • randuri duble la 50 cm; • banda intre randuri […]
Alte rețete de substrat
Ciupercile Pleurotus cuceresc cultivatorii prin facilitatea obtinerii substratului de cultura, reprezentat prin deseuri din agricultura , industria lemnului, textila sau direct pe busteni de lemn sau buturi care urmeaza sa fie refolosite pentru fabricarea creioanelor(China, Germania,…)sau alte obiecte ce necesita un lemn pufos si usor de prelucrat. In anul 1910 in Franta s-au obtinut primele […]
CULTIVAREA CIUPERCILOR PLEUROTUS
Cultivarea ciupercilor Pleurotus debuteaza la inceputul secolului 20, primele mentionari referindu-se la culturi in Germania si Franta. In anul 1910 Matruchot in Franta obtine primele basidiofructe de Pleurotus cornucopiae (buretele cornet) utilizand rondele de plop, incubate natural, ingropate si udate periodic. De-a lungul anilor, pe plan mondial s-au elaborat mai multe tipuri de cultura. Metoda […]
De ce nu ajung fermierii cu marfa in supermarket
Agricultorii vor de obicei plata pe loc pentru marfa si nu sunt obisnuiti cu anumite conditii impuse pentru livrarea legumelor si fructelor. „Nu am atata suprafata de solarii ca sa pot face fata la cate cereri exista din partea marilor lanturi de magazine. De aproape trei ani livrez exclusiv la supermarket-uri, nu mai vand la […]
Nume alternative românești de plante
A Abelmoschus esculentus (syn. Hibiscus esculentus) – bamă, bamie, ocra, bambă, bamie, bamne, bamnă Abies alba – brad, porob Abutilon theophrasti – teișor, pristolnic, crucea-pâinii, floarea-crucii Acanthus longifolius – talpa-ursului, matrună, pălămidă, brânca-ursului; Acer platanoides – arțar, velniș, harțar(iu), ațar, arceriu, arceriu, platan Acer tataricum – arțar tătărăsc, gladiș, glădici, verigar Achillea cartilaginexa – strănutătoare, […]
Usturoiul
Denumire ştiinţifică: ALLIUM SATIVUM L. Denumire populară: Usturoi Sinonime ştiinţifice: Alte denumiri populare: Usturoi, Ai, Ai de grădină, ai de primăvară, Ai de toamnă, Ai de vară, Ai jidovesc, Ai usturoi, Ali, alie, Aliu, Aniu, Baib, ceapă albă, Ostoroi, Pur, Scăloi, Usturoi, Usturoi de iarnă, Usturoi de primăvară, Usturoi de toamnă, Usturoi de vară, Usturoni […]
Ceapa
Ceapa este o legumă ale cărei proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene sunt binecunoscute. Tratează răceala, scade glicemia, previne bolile cardiovasculare, omoară bacteriile, întăreşte oasele şi are proprietăţi anticancerigene. Toate aceste calităţi pe care le are ceapa pot fi „exploatate” la maximum, printr-o utilizare corectă şi o prelucrare termică limitată Sucul de ceapa este un puternic antiinfectios, […]
Cartoful
Oamenii de stiinta cred ca primii cartofi au fost cultivati cu circa 8000 de ani in urma, de catre comunitatile de vanatori si culegatorii din apropierea lacului Titicaca – aflat in zona inalta a muntilor Anzi, la frontiera dintre Peru si Bolivia. De fapt, peruvienii au inventat practic cartoful! Amidonul continut in cartofi este un […]
Brocoli
Broccoli este o leguma cunoscuta inca din timpul Imperiului Roman. Numele sau englez deriva din italianul brocco si din latinul bracchium, care inseamna brat sau ramura. Inrudita cu varza si conopida, broccoli este o sursa excelenta de vitamina A si C, fier si calciu, bogata in fibre si saraca in calorii. Este o leguma care […]