Agricultorii vor de obicei plata pe loc pentru marfa si nu sunt obisnuiti cu anumite conditii impuse pentru livrarea legumelor si fructelor. „Nu am atata suprafata de solarii ca sa pot face fata la cate cereri exista din partea marilor lanturi de magazine. De aproape trei ani livrez exclusiv la supermarket-uri, nu mai vand la piata”, spune Mircea Croitoru, legumicultor din comuna Matca (judetul Galati) si vicepresedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania.

Anul trecut s-a obtinut o productie record de legume si cu toate acestea marfa de import ocupa aproape toate rafturile din magazine

Conditii de livrare standard
Desi pare de necrezut, marfa livrata de agricultori in marile magazine este achizitionata de multe ori la un pret mai mare decat ar putea fi obtinut intr-o piata obisnuita de produse agricole. De ce insa majoritatea fermierilor nu reuseste sa ajunga cu marfa in supermarket-uri?

„Principala problema este la fermieri care nu sunt bine organizati. De exemplu, legumicultorii trebuie sa inteleaga ca daca ai un contract trebuie sa-l respecti daca doresti sa prelungesti o colaborare. Magazinele mari au de obicei plata la 21 de zile, iar in unele cazuri la 14 zile. Legumicultorii nu accepta toti astfel de conditii de plata, vor banii pe loc.

Apoi, cerintele la astfel de livrari sunt la anumite standarde: prospetime, calibru, ambalaj, transport. Nu in ultimul rand, supermarke-ul iti cere sa respecti o anumita periodicitate (doresc livrari constante pe toata durata anului) si cantitate. Existo o anume traseibilitate pe lantul de livrare care trebuie respectata. Comerciantul, la final, cere sa respecti conditiile de livrare ca sa primesti banii”, a declarat Mircea Croitoru.

Importurile de fructe si legume ar putea fi mult reduse daca fermierii s-ar grupa in asociatii agricole care sa le reprezinte interesele si care sa fie preocupate de procesarea si comercializarea produselor, spun reprezentantii agricultorilor.

10.000 de euro pentru un solar de 1.000 metri patrati
Desi pare o afacere la indemana, legumicultura necesita multe investitii. Apoi e nevoie si de foarte multa munca, 2-3 persoane fiind necesare pentru intretinere si recoltare, pe parcursul a doua cicluri de productie anuala.

Astfel, daca ai deja terenul, pentru a porni o afacere cu legume cultivate in solarii ai nevoie de peste 10.000 de euro pentru 1.000 de metri patrati.

Construirea celui mai simplu solar de 1.000 metri patrati, cu structura de lemn costa 4.500 de euro. La aceasta suma se mai adauga inca 4.500 de euro pentru seminte, pat germinativ (turba), folie pentru „dublura” (scade volumul solarului pentru a mentine caldura la interior), incalzire si altele. Pe durata unui singur ciclu de productie se mai adauga cheltuielile cu ingrasamintele si pesticidele care pot ajunge la 1.600 de euro.

In Romania exista in prezent 4.950 hectare de solarii, suprafata acestora fiind in crestere permanenta fata de perioada de referinta a anului 1990. Inainte de 1990, particularii aveau restrictii la construirea de solarii, iar statul se baza pe productia legumicola din sere a caror suprafata depasea 2.200 de hectare.

sursa

Originally posted 2012-03-08 14:59:16.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.