Arsita din primele doua saptamini ale lunii mai i-a speriat pe agricultori, multi dintre care inca nu si-au revenit dupa ingheturile de la inceputul anului. Daca vremea torida se va mentine si in continuare, plantele agricole aflate in plina vegetatie, in special unele legume, nu vor mai rodi anul acesta.

In opinia lui Valeriu Cebotari, seful Directiei legumicultura a Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, vara anului curent s-ar putea sa fie foarte secetoasa, iar in lunile iunie si iulie vom avea parte de temperaturi deosebit de ridicate. „Savantii afirma ca suntem intr-un ciclu de seceta continua, care dureaza 7 din 11 ani,
spune V. Cebotari. Specificul anului agricol 2003 este ca am trecut brusc de la iarna la vara, fara sa avem o primavara in adevaratul sens al cuvintului. Desi iarna a fost bogata in precipitatii, caldurile inregistrate la inceputul lunii mai au facut ca umiditatea solului si a aerului sa scada alarmant…”.

Pentru a diminua efectele arsitei de lunga durata asupra culturilor legumicole, specialistii recomanda, bineinteles, efectuarea irigatiilor, chiar daca costurile acestora sunt mari. Trebuie valorificate, rational si cu pierderi minime, toate resursele de apa disponibile. Pentru a obtine rezultatele scontate, este de dorit ca irigarea sa fie facuta strict pe timp de noapte sau spre dimineata. O metoda foarte buna (desi costisitoare), prin care pot fi diminuate consecintele secetei, este asa-numita irigare prin picurare. Astfel, pierderile de apa pot fi reduse cu circa 50 la suta. Specialistii recomanda, de asemenea, afinarea solului si curatirea terenurilor de buruieni. Atentie la ingrasamintele minerale: dozele aplicate trebuie reduse cu circa 20 la suta (in unele cazuri, si mai mult).

Ceea ce mai pot face legumicultorii (in special, cei care cultiva legume din seminte) pentru a micsora pierderile in cazul in care se va mentine vremea secetoasa, este sa rareasca culturile.

Astfel, plantele care vor ramine vor avea mai multa umiditate. Specialistii-practicieni recomanda ca ceapa sa fie rarita in jumatate, reiesindu-se din proportia de 500-600 mii de fire la hectar (distanta dintre plante trebuie sa fie de 5-6 centimetri). Morcovul si patrunjelul trebuie rarite la distanta de 4-5 cm, varza – la 50-60 cm,
tomatele – la 30-35 cm. Plantele care vor fi semanate de acum incolo, inclusiv cele tehnice, trebuie incorporate in sol la o adincime mai mare ca de obicei, iar intervalul dintre lucrarile de cultivare, cele de semanat si de tavalugire va fi cit mai scurt posibil. In cazul culturilor de cimp alimentare, compromise de seceta intr-o masura
mai mare sau mai mica, ele pot fi recoltate pentru furaj, in locul lor semanindu-se altele.

Afinarea solului e o metoda foarte eficienta de mentinere a umiditatii in sol si pomicultorii ar trebui sa tina cont de acest lucru, daca vor sa obtina recolte satisfacatoare de fructe, afirma specialistii Institutului de Cercetari pentru Pomicultura. Acest procedeu agrotehnic trebuie efectuat dupa o irigare abundenta iar ulterior, pe
solul afinat, se va intinde o pelicula de polietilena, alba sau neagra (pe o distanta de 1,5-2 metri de la baza pomului), se va presara rumegus sau pleava.

Ion Sclifos

Originally posted 2012-07-11 21:24:51.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.