Alexandru Ianţoc împreună cu cei doi fii ai lui a demarat un proiect cu fonduri europene, în valoare de 1,5 mil.euro, prin care a construit o seră ce produce anual 400 de tone de roşii.

În comuna Nicolae Bălcescu, din judeţul Constanţa, familia Ianţoc a construit o seră, unde creşte roşii pe o suprafaţă de 8.640 de metri pătraţi. Alexandru (56 de ani)şi Georgeta (54 de ani) au lăsat viaţa de oraş pentru a creşte legume. Din 2013, s-au mutat la ţară şi supraveghează îndeaproape recoltele. Ideea proiectul a venit de la cei doi fii ai lor : Andrei (32 de ani) şi Ştefan (29 de ani). Cei doi s-au gândit că ar fi o idee bună să acceseze fonduri europene pentru înfiinţarea unei afaceri în agricultură. Ulterior, această decizie s-a dovedit a fi una profitabilă având în vedere rezultatele: o seră cu peste 20.000 de fire din Spania, cu o capacitate de producţie de circa 400 de tone pe an.

Cum au obţinut banii

În 2009, familia Ianţoc a depus un proiect, ce presupunea construirea unei sere pentru producerea legumelor în spaţii protejate. Pe lângă seră, în proiect mai era prevăzută şi construirea unui corp împărţit în două zone: una de prelucrare şi una de depozitarea la temperaturi scăzute. Proiectul familiei a fost aprobat de Comisia Europeană, iar la finalul anului 2009 au demarat construcţia, în valoare de peste 1,45 de milioane de euro. Jumătatea din valoarea investiţiei a fost finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar restul sumei a fost un credit de la bancă. „A fost un procedeu dificil pentru că am fost tărăgănaţi mai bine de 8 luni. Banca mai mult te încurcă, decât să te ajute. Iar pe lângă aşteptare, ne-au cerut şi o dobândă foarte mare: de 12%”, ne-a spus Alexandru Ianţoc. În cele din urmă, în 2013, au reuşit să finalizeze proiectul.

Prima producţie

Astăzi, în sera de peste 8.600 de metri pătraţi sunt pe rod 20.000 de fire aduse din Grecia, dar făcute cu seminţe spanioleşti. Fiecare fir a costat circa 3 euro. Roşiile sunt frumoase, rotunde , iar gustul nu se deosebeşte de cel al roşiilor româneşti. Legumele nu sunt crescut în pământ ci sunt plantate în saltele de vată minerală şi sunt irigate prin picurare. Astfel, răsadurile reuşesc să fie productive timp de 11 luni dintr-un an.

Cea mai prolifică perioadă din primul an de producţie a fost în primăvară, înainte să apară roşiile crescute tradiţional în România. În ciuda faptului că familia din Constanţa se confruntă cu o competiţie mai mare decât în urmă cu câteva luni, nu duce lipsă de clienţi. Unii dintre cei mai importanţi cumpărători sunt retaileri precum Carrefour sau Auchan.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, familia Ianţoc vrea să mai construiască încă o seră, tot cu ajutorul fondurilor europene. „Vrem să ridicăm lângă această seră încă una, iar valoarea investiţiei va ajunge tot la circa 1 milion de euro”, spune Alexandru. Pe lângă noua seră, antreprenorul mai vrea să mai pună în funcţiune şi mica unitate de producţie realizată în proiectul derulat anterior. Unde vrea să producă bulion şi suc de roşii de calitate.

sursa


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2015-08-12 10:46:28.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0773 897 010

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.