Cei care au asteptat sa se coaca rosiile romanesti, ca sa-si faca o salata savuroasa, au ajuns sa ofteze cu dezamagire: gustul tomatelor nu mai este cel de pe vremea bunicii.

Cand am cercetat fenomenul, am aflat si raspunsul: legumele de pe tarabele din piete nu mai au nici o legatura cu vechile soiuri romanesti. Chiar daca au crescut in pamantul nostru, semintele sunt din import.

In Vidra, o comuna de langa Bucuresti, cu traditie in legumicultura, fermierii nu mai folosesc de ani buni seminte romanesti.

Rosii romanesti! Cel putin asa le recomanda producatorii, pentru ca au crescut in propriile gradini. Insa semintele din care provin aceste rosii sunt din import. Asa ca rosii 100% romanesti vom avea abia incepand cu mijlocul lunii iulie.

Practic, noile soiuri sunt create special pentru taranii care vor productie bogata, numai de tomate mari frumoase, rezistente la transport. Din pacate, dupa selectii riguroase, dispare tocmai savoarea inconfundabila a rosiei.

Dana Constantinovici, biolog: „Nu se poate sa fii cu de toate, sa ai si gust, si rezistenta si productivitate. De obicei, undeva, ceva se pierde si de foarte multe ori se pierde, din pacate, la capitolul gust.”

La randul lor, cumparatorii sunt dezamagiti: gustul de odinioara al unei rosii zemoase e de negasit.

Din 47.000 de hectare cultivate cu tomate, abia 10 % sunt soiuri romanesti, sustine ministerul Agriculturii. Si cele mai multe nici nu mai ajung pe piata, ci sunt consumate direct de tarani. Seminte romanesti se mai produc doar la institutele de cercetare, dar in cantitati foarte mici. Aici se gasesc vestitele soiuri „inima de bou”, grasele, viorica ori sirianca. Grav e ca, fara investitii, si ele vor disparea de tot.

Avem nevoie de utilaje pentru lucrat solul si intretinut culturile, echipamente de recoltare, echipamente de extragere, conditionare si ambalare a semintelor.” – spune unul dintre agricultori.

Majoritatea rosiilor crescute la noi sunt din seminte aduse din Bulgaria, Olanda, Turcia si Israel.

Originally posted 2012-10-29 12:56:52.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.