Plantaţiile pomicole reprezintă lucrări de investiţii pe o durată destul de mare (15-60 ani, uneori chiar mai mult) de aceea pentru reuşita lor sunt necesare studii temeinice din punct de vedere al alegerii locului, al sortimentului de specii, soiuri şi portaltoi, dar şi studii social economice de marketing.

În prezent majoritatea livezilor se înfiinţează în sistem intensiv şi superintensiv, singurele care asigură randamente ridicate, intrare rapidă pe rod şi recuperarea în timp util a fondurilor investite.

Terenul ales şi destinat plantării pomilor fructiferi, fie că este vorba de o suprafaţă mai mică sau dimpotrivă, mai mare, trebuie să întrunească anumite cerinţe legate de situarea lor, gradul de fertilitate, posibilităţi de udare şi mecanizare. De asemenea trebuie stabilite dinainte speciile ce se plantează în livadă cât şi eşalonarea sortimentului.

Perioada optimă de plantare este toamna, după căderea frunzelor şi până la venirea gerurilor. Plantarea de primăvară dă rezultate bune cu cât se face mai devreme.

Plantarea de toamnă realizează un contact mai bun între rădăcini şi sol, rănile cicatrizându-se mai uşor. Astfel încep procesele de rizogeneză care duc la formarea a noi rădăcini până în primăvară.

Înaintea plantării pomii trebuie supuşi unor operaţiuni obligatorii:

Controlul viabilităţii şi a sănătăţii. Pomii sănătoşi au scoarţa turgescentă, ţesuturile sănătoase de culoare caracteristică, uniformă, secţiunea prin rădăcină este albă cu miros plăcut.

Fasonarea rădăcinilor se face pentru împrospătarea secţiunii la rădăcinile de schelet mai groase de 3-4 mm. Tinând cont că prinderea se face pe baza rădăcinilor groase, de schelet, acestea se lasă cât mai lungi dacă nu sunt rănite, în caz contrar acestea se fasonează deasupra rănii.

Mocirlirea rădăcinilor constă în scufundarea repetată a rădăcinilor pomilor într-un amestec alcătuit din părţi egale de balegă proaspătă de vacă, pământ de ţelină şi apă. Pomii se vor planta imediat după această operaţiune pentru ca mocirla să nu se usuce pe rădăcini.

Plantarea pomilor în sistem intensiv şi superintensiv se face în gropi de 30x30x30 cm sau 40x40x40 cm, în care să încapă nestingherit sistemul radicular. De menţionat este faptul că terenul trebuie pregătit minuţios prin fertilizare şi desfundare. Pomii se aşează în gropi astfel ca punctul de altoire să rămână deasupra nivelului solului. Pe fundul gropii se face un muşuroi din pământ reavăn pe care se aşează pomul. Un muncitor ţine de pom iar altul trage pământ în groapă astfel încât acesta să pătrundă bine printre rădăcinile pomului, după care se calcă bine. Dacă este cazul se mai adaugă 5-10 kg mraniţă, o găleată de apă, apoi se mai calcă o dată şi se face un muşuroi larg în jurul trunchiului pentru a proteja rădăcinile de ger.

Când pământul este prea umed nu se recomandă plantarea pomilor, deoarece există pericolul tasării prea mari a solului, ceea ce împiedică dezvoltarea rădăcinilor pomilor.

La plantarea clasică în gropi mari (100X100X60 cm) lucrarea de plantare decurge diferit. În centrul gropilor se bat tutori care să asigure aliniamentul perfect în toate direcţiile. Apoi cu 5-7 zile înainte de plantare se umplu parţial cu pământ (2/3 din adâncime). La plantare, pomii cu rădăcinile fasonate şi mocirlite se aşează pe un mic muşuroi de pământ lângă tutore, astfel ca punctul de altoire să fie cu 3-5 cm mai sus de nivelul pământului (deoarece prin aşezare sau călcare acesta va ajunge la nivelul pământului). Se trage apoi pământ mărunt şi reavăn care se calcă de la margine spre interior pentru stabilirea unui contact intim între rădăcini şi sol. După călcare se adaugă 8-10 kg mraniţă (mai spre marginile gropii sau în partea de amonte pe terenurile în pantă), în caz de secetă se udă, după care groapa se umple cu pământ, se calcă bine, restul pământului adunându-se sub formă de muşuroi larg.

Pentru mai multe detalii, aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa redacţiei şi vă aşteptăm la Facultatea de Horticultură din cadrul U.S.A.M.V.B. Timişoara, disciplina de Pomicultură pentru consultaţii de specialitate.

autori: Emil DRĂGĂNESCU, Elena DUMA – Revista FERMA


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2019-04-07 11:01:56.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.