napi_17044000Odinioară, pe când cartoful nu pătrunsese în Europa graţie cuceritorilor spanioli ajunşi în Peru, pe teritoriul actual al ţării noastre se mâncau napi. Pe vremea domnitorului Ştefan cel Mare, napul era un fel de cartof în zilele noastre, adică leguma zilnică inclusă într-o sumedenie de feluri de mâncare.

Această plantă erbacee bienală, care creşte cu înălţimi între 50 şi 100 de centimetri, este originară din zona meditaraneeană, vechii greci folosind-o atât ca aliment, cât şi ca medicament şi chiar ca furaj pentru animale.

Se consumă rădăcinile, care conţin proteine, lipide, săruri minerale şi vitamine, dintre cele mai importante vitamine fiind C, B1, B2, PP. În zilele noastre, napii se mănâncă, din păcate, pe o scară redusă, fiind folosiţi mai mult ca medicament naturist, pe post de laxativ, expectorant, calmant, stimulator al funcţiei cardiace. Mai reglează şi funcţia căilor biliare, calmează gastrita cu secreţie scăzută, conform ziarullumina.ro.

Pentru cine doreşte să introducă în meniul familiei această legumă deosebit de sănătoasă, este bine să ştie că napii sunt universali, putând fi consumaţi într-o varietate de forme: cruzi sau fierţi, puşi în ciorbe şi salate în loc de cartofi, copţi, serviţi cu sosuri, unt sau smântână, uscaţi la soare sau în cuptor, după ce au fost tăiaţi felii, transformaţi astfel în biscuiţi naturişti. De asemenea, se pot mura şi consuma în timpul iernii.

SURSA: Laurentiu Panait, http://www.obiectiv.info/alimentul-istoric-uitat-de-romani-care-are-proprietati-miraculoase_33018.html#sthash.JDHlvCWL.dpuf

Originally posted 2014-03-29 21:14:13.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.