Vin bani grei pentru pomicultori in acest an: cat profit poti scoate dintr-o livada de meri Sursa foto: Mere

In conditiile in care pomicultura va primi suma de 200 de milioane de euro in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, o investitie intr-o plantatie de pomi fructiferi poate reprezenta o decizie inspirata.

Cei interesati de o astfel de afacere pot porni cu o investitie intr-o plantatie de pomi fructiferi care sa se intinda pe trei hectare, a explicat pentru WALL-STREET.ro Pavel Onea, unul dintre cei mai mari pomicultori din partea de nord a Moldovei, care detine aproximativ 50 de hectare cultivate cu meri in zona Falticeni.

Potrivit acestuia, un hectar de teren in aceasta zona ajunge si la 10.000 de euro. La aceste costuri se adauga pretul platit pentru pomii fructiferi. Astfel, intr-o livada in regim superintensiv pot fi plantati pe trei hectare in jur de 3.000 de pomi fructiferi, in timp ce o livada intensiva presupune aproximativ 1.200 de pomi. Costul unui pom fructifer ajunge in cazul merilor la 12 lei pe bucata, cele mai bune zone de achizitie fiind pe plan local Adjud, in timp ce din strainatate cele mai bune exemplare de meri pot fi cumparate din Olanda sau Polonia, costurile fiind apropiate.

Profitul nu apare imediat, este nevoie de rabdare

De asemenea, Pavel Onea mai bifeaza pe lista de investitii cei 7.000 de euro alocati sistemului de irigatii sau cei 10.000 de lei pentru imprejmuirea celor trei hectare de livada. Optional, investitorul poate aloca resurse si pentru montarea unei plase anti-grindina, costul pentru un singur hectar ajungand la 10.000 de euro.

“Grindina, seceta si daunatorii reprezinta cele mai mare probleme intr-o astfel de activitate. Societatile de asigurari pot acoperi dauna daca vorbim de suprafete mari, insa despagubirea este mica si nu acopera costurile de refacere a plantatiei”, spune Pavel Onea.

Livada de meri

Acesta sustine ca investitia initiala poate fi recuperata dupa 5-6 ani de activitate. Plantatia poate produce in anul trei 5-6 tone de mere.

“O livada superintensiva presupune o investitie totala de 25.000 de euro, in timp ce o plantatie intensiva ajunge la jumatate de pret. Profitul nu apare imediat, este nevoie de rabdare”, considera Onea.

Pomicultura de 16 ani

Pavel, Petru si Ciprian Onea au pornit afacerea in domeniul pomiculturii in urma cu 16 ani cu o suprafata de trei hectare si in prezent detin 50 de hectare in zona Falticeniului. Au construit sau au modernizat depozite pentru pastrarea in conditii optime a fructelor, investind ulterior si intr-o linie de productie a sucului de mere. Instalatia, care a costat peste 100.000 de euro, a fost cumparata din Germania.

“A fost o decizie inspirata, in conditiile in care noi vindeam merele procesatorilor cu 40 de bani. Cu acesti bani nu puteam plati nici culesul lor. Producem zilnic 10 tone de suc, in care nu adaugam conservanti sau zahar”, declara Onea.

In timp ce pentru un kilogram de mere platesti in jur de 2 kg, de la depozit sucul de mere in ambalaj de trei litri pleaca la un pret de 15 lei. Brandul SAFT este comercializat in prezent in cutii de 3 sau 5 litri in reteaua Auchan din Suceava, Iasi, Constanta, Tg. Mures si Cluj.

Pentru acest an cei trei frati au in plan amenajarea a cinci hectare achizitionate recent si intensificarea exporturilor, sucul de mere ajungand deja pe piete precum Marea Britanie sau Italia.

200 de milioane de euro pentru pomicultori

Suma alocata pentru pomicultura, prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, va fi de peste 200 de milioane de euro.

“Pomicultura, un program important pentru noi, va avea o alocare financiara importanta de aproximativ 200 de milioane euro in perioada 2014- 2020. Este o discutie in momentul de fata vizavi de masurile pe care le implementam si cu siguranta nu vor mai fi 24 de masuri, ci doar 13 masuri pe care vrem sa le aplicam in PNDR, cu accent important pe tinerii fermieri, pe agricultura ecologica, pe modernizarea satului romanesc si pe ceea ce inseamna elementul nou de gestionare a riscurilor din agricultura”, a declarat la finalul anului trecut Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

In 2012 suprafata de teren cultivata cu pomi fructiferi in Romania a fost de 142.000 de hectare, in scadere fata de 2007 (206.000 de hectare). In schimb, productia de fructe a inregistrat in acest interval un trend ascendent, de la 1 mil. tone in 2007 la 1,12 mil. tone in 2012. Cele mai populare specii de pomi fructiferi raman marul cu 55.400 de hectare cultivate, respectiv prunul cu 68.500 hectare.

Sursa foto 2: Mere, Shutterstock.com

Originally posted 2014-03-06 15:24:00.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.