Ionică Sava, în mijlocul alunilor miraculoşi

Ionică Sava, în mijlocul alunilor miraculoşi

Un profesor pensionar din judeţul Vrancea susţine că a găsit remediul ideal pentru sănătate, economie şi ecologie: alunele. Ionică Sava din Cândeşti şi-a propus să scoată ţara din mocirla economică în care s-a afundat, încercând să convingă populaţia, dar şi autorităţile, să planteze aluni.

Ionică Sava (77 ani) şi-a dedicat o mare parte din viaţă studiului şi îngrijirii alunilor şi spune că a descoperit puterea miraculoasă a acestor plante în urmă cu 34 de ani, când, bolnav fiind, s-a vindecat datorită fructelor produse de acest copac.

Alunele i-au salvat viaţa

„Aveam pietre mari la rinichi şi nu aş fi putut rezista unei operaţii. Timp de trei luni am făcut tratament cu miez de alună, care dizolvă calculii renali. M-am făcut bine şi nici astăzi nu mă mai supără nimic. Alunele mi-au salvat viaţa”, mărturiseşte profesorul din Cândeşti.

După 1990, Ionică Sava a plantat în propria sa grădină peste o sută de aluni, pe care i-a selecţionat din toată Europa, terenul pe care a cultivat plantele denumindu-l în mod simbolic „Parcul European al alunilor înfrăţiţi”, loc unde îşi petrece aproape cea mai mare parte a timpului.

„Am scris la ambasadele europene şi mi-au trimis puieţi de aluni. Am primit arbori din 21 de ţări. Ei se polenizează unul pe altul şi se ajută să facă alune bune. Din aceşti copaci produc pentru consumul propriu peste 50 de kilograme de alune anual, dar am făcut şi mii de marcote. Din puieţii mei s-au plantat în judeţ şi nu numai, peste zece hectare de aluni”, ne-a declarat Ionică Sava.

Profesorul spune că alunele constituie şi baza alimentaţiei sale, din aceste fructe obţinând chiar şi lapte, cu ajutorul unui aparat pe care şi l-a comandat special din Ungaria.

„Laptele de alune este foarte hrănitor. Orice mâncare poţi să faci din alune, chiar şi tort. Eu am renunţat de câţiva ani să mai consum carne şi mă simt excelent. Pot să spun că mi-am mărit pensia cu 30% pentru că nu mai dau bani pe carne”, se laudă acesta.

Ionică Sava este de părere că dacă statul ar da o atenţie cuvenită culturii alunilor, ţara ar avea numai de câştigat.

„Miezul de alune este foarte căutat pe piaţa mondială. Preţul unui kilogram de alune echivalează cu două grame de aur. Dacă se poate obţine o producţie de 750 kg la hectar, închipuiţi-vă câte mii de kilograme de aur ar putea aduce alunele. Iar din calculele mele, în România sunt peste 200.000 de hectare pe care se pot planta aluni”, încearcă să fie convingător Ionică Sava.

Afirmaţiile profesorului sunt confirmate chiar de către vrânceanul Ion Tuvene din Nistoreşti, care a plantat un hectar de aluni din marcotele obţinute de Ionică Sava.

„Am început ca pasiune, însă încet pasiunea se transformă şi într-o afacere. La anul mai vreau să mai plantez încă două hectare. Cultura merge foarte bine, se îngrijeşte uşor, iar anul viitor mi-am propus să obţin un profit de cel puţin 35.000 – 40.000 de lei de pe urma alunelor”, spune încrezător Ion Tuvene.

Copacul care ne salvează de la dezastre

Dincolo de rolul alimentar şi economic, profesorul Ionică Sava consideră că alunul are şi un rol ecologic. Din această perspectivă, el spune că a înaintat autorităţilor locale, dar şi Ministerului Agriculturii un proiect privind plantarea de aluni pe terenurile degradabile.

„Alunul formează perdele de protecţie a mediului, micşorând efectele secetei, împiedicând alunecarea terenurilor şi diminuând pericolul inudaţiilor. Este un pom inteligent, un înger trimis de Dumnezeu pe pământ, care poate salva omenirea nu numai de la foamete, ci şi de la dezastre naturale”, spune profesorul.

„Este de aplaudat ce face domnul profesor. În Vrancea avem mii de hectare degradate , dar dacă s-ar planta măcar câteva sute ar fi o mare realizare. Lumea ar vedea rolul benefic ar acestei culturi, nu numai din punct de vedere economic, ci şi al protejării mediului”, ne-a precizat Cristinel Constandache, specialist la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice.

Potrivit profesorului Ionică Sava, pentru înfiinţarea unui hectar de aluni sunt necesare 50 de marcote, care în doi ani se înmulţesc suficient pentru a acoperi întreaga suprafaţă, lucru care reduce la maxim 1000 de lei cheltuielile de înfiinţare a plantaţiei.

9 octombrie 2010, 08:27 |  Autor: Ştefan Borcea, ADEVARUL

Originally posted 2012-10-20 23:39:40.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI