“Un kg de alune cit un gram de aur”… citesc in ziarul de Iasi, articolul “Vrei sa fii milionar, pune aluni pe un hectar!”, unde profesorul Ionica Sava spune urmatoarea ideie: “…La ora actuala, un kilogram de miez de alune costa… echivalentul unui gram de aur…”

– Chiar atit de scump poate sa fie un kilogram de alune?! Nu prea imi vine a crede. Articolul a fost scris in aprilie 2004, asa ca pretul putea sa se schimbe (in 6 ani). Astfel am inceput sa caut preturile la alune de padure. Ceea ce am gasit ma facut sa imi schimb parerea despre aluni si despre profitul agricol. Deci, iata ce am gasit:

alune

2005

In 2005 volumul productiei mondiale de alune este relativ mic, si este concentrat in citeva tari. Roada anuala este de 700.000 – 900.000 tone, din care 80 – 85 % le produce Turcia. Restul alunelor este produs in Azerbaidjan, Italia si statul american Oregon. “Noi ne confruntam cu dificultati serioase” – se plinge seful departamentului de achizitii a unei companii mondiale de fabricare a produselor din ciocolata.

aluni

Pretul alunelor acum cinci ani era de 2.150 $/tona (2,15$/kg), dar in acest an a atins cifra de 11.120 $/tona (11,12$/kg). (Se are in vedere pretul angro, alune in coaja, foarte calitative.)

In Rusia preţurile angro a alunelor în coajă, au fost de 2,88-3 $/kg cumparate direct de la depozitul vinzatorului. La Moscova, cele mai ieftine alune vândute cu amănuntul – 6 $/kg. Alune georgiene, decojite 6 – 7, până la 8 dolari pe kg – angro. Alune decojite, calibrate, într-un ambalaj bun 9 – 11 dolari in angro, iar in comerţul cu amănuntul in ambalaje de 250-350 de grame până la 21 dolari per kg.

Iata ce spune proprietara unei plantatii cu alune de 1 ha (350 copaci):

“…în Italia în acest an a fost o recoltă rea de alune, de aceea era foarte greu să găseşti alune, in vinzarea cu amanuntul. Mi-am vândut alunele cu 3 € / kg “usor si repede” şi mi-am achiziţionat echipamentele necesare pentru grădină. Dacă veti reusi sa găsiti alune de vânzare cu amănuntul (în coajă), preţul va fi cel putin 7-8 euro / kg (si asta daca gasiti).

Acum, mugurii de alune deja au inflorit, ….. şi a venit un inghet, astfel încât este probabil ca la anul viitor sa se repete aceeasi situatie, din nou recoltă slaba de alune, iar pretul va creste iarasi, deoarece stocurile de alune din acest an vor fi vândute.

alune

Mie mi-a ramas doar un sac si jumatate pentru diferite nevoi…”

2008

Preţurile pentru producţia de alun, din Azerbaidjan continuă să scadă. Deci, astăzi alunele din Azerbaidjan se oferta la un preţ în limitele de 6,2 – 6,9 $/kg, care este în medie cu 28% mai mic decit pretul din 2007.

Principalul motiv a caderii pretului este  creştere semnificativă a roadei de alune din Turcia, care este principalul producator. De asemenea a influentat si creşterea roadei de alune din Azerbaidjan.

Dinamica preturilor la alune depinde in mod direct de piata Turciei.

După cum a raportat FreshPlaza, Comisia pentru agricultură a Turciei, cu o întârziere de 2 luni, a stabilit în cele din urmă preţurile de achiziţie a alunelor din roada curenta. Insa pretul stabilit de functionari a dezamăgit producătorii locali şi a declanşat proteste violente printre agricultori.

Astfel, preţul de cumpărare anunţat de către stat, este de 4 lire turcesti* / 1 kg de alune, în timp ce anul trecut preţul a fost 5.15 lire / 1 kg. Şi, deşi Guvernul a promis să ridice preţurile de cumparare în octombrie până la 4,5 lire, iar în decembrie – până la 5 lire, fermierii sunt încă dezamăgiţi. După părerea agricultorilor preţul minim acceptabil pentru ei este de 5,5 lire / 1 kg de nuci.

alune ulei de alune

* 1 lira turceasca ~ 0,7 $ (la data de 18.10.2010)

2010

Acum, in 2010, pretul , incepe de la 13 dolari pe kg (cu amanuntul, in magazinele online Romania si Rusia).

Si la alunele decojite – pretul variaza intre 20 – 24 $ / kg.

Iar preturile la uleiul din alune de padure este si mai mare! El incepe de la 46 – 79 $/kg si ajunge pina la 131 – 168 $/kg! 🙂

Aici aveti linkul spre site-ul unui fermier de peste ocean. Vinde alune intregi, in coaja, de acasa, prin site, cu ~3$/kg.

http://schmidtfarm.com/nuts/index.html

Da. Are dreptate moșul Ionica Sava. Un kilogram de alune chiar costa cît un gram de aur! Iar uleiul din alune costă mai multe grame de aur. 🙂

Sursa: http://www.ingradina.com/?p=6321#ixzz29lao6ydV

Originally posted 2012-10-19 20:27:37.

Articole asemănătoare

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0773 897 010

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.