Gulia (lat. Brassica oleracea var. gongyloides) este o legumă cu o aroma dulce și delicată, între ridiche și varză, cu un conținut bogat în vitamina C și potasiu. Deși pare a fi o rădăcinoasă care crește în pământ, gulia de fapt se dezvoltă la suprafața solului. Este o leguma vitalizantă si foarte dietetică.

Conținut caloric: 100g gulie crudă = 25 cal Proprietăți: Sursă excelentă de vitamina C (o cană de gulie aduce un aport de 140% din doza zilnică recomandată de vitamina C) și potasiu Vitaminele A, E, B, calciu, magneziu, zinc, fier Bogată în fibre

Indicații

  • Prin conținutul său caloric scăzut este indicată în dietele de menținere a siluetei sau de slăbire
  • Ajută la stabilizarea nivelului glucozei în sânge – utilă în controlul diabetului
  • Elimină apa din organism – indicată în edeme
  • Ajută la vindecarea infecțiilor virale, în bronșite, tuse, angine
  • Conține glicosinolați – substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă consumul guliei fiind nerecomandat la persoanele cu probleme tiroidiene

Mod de consum

  • Guliile se pot păstra nespălate în frigider într-o pungă de plastic timp de o săptămână sau chiar mai mult
  • Dacă frunzele sunt proaspete ele pot fi folosite în salată
  • Gulia poate fi consumată crudă, fiartă sau coaptă; gulia fiartă este foarte digerabilă
  • Gulia aduce o aromă specială unor ciorbe iar gulia murată este o delicatesă
  • Sucul de gulie este foarte vitalizant dar trebuie amestecat în proporție de ¼ cu alt tip de suc, de exemplu de morcovi sau mere

Binefacerile guliei sunt putin cunoscute

Nici n-ar avea cum sa fie: cei vechi nu ne-au lasat traditii despre aceasta banala leguma. Poate le era necunoscuta, poate dezagreabila. Astazi, saracii se cam satura numai cu cartofi, iar bogatii se fandosesc mai mult cu andive.

Inainte de toate, gulia este un aliment care nu ingrasa, nu cade greu la stomac si nu afecteaza bila. Poate este singurul aliment dotat cu 0 colesterol, 0 zaharuri si doar 0,2 grasimi la suta de grame.

Singura contraindicatie se adreseaza celor ce sufera de afectiuni ale tiroidei. S-ar parea ca ei nu ar trebui sa consume gulii, care contin glicosinolati ce impiedica asimilarea iodului de catre tiroida.

In schimb, gulia contine potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier, mangan si cupru, toate importante pentru echilibrul sanatatii noastre. Nutritionistii recomanda consumul legumei sub forma cruda, in salate sau fiarta inabusit.

Intr-o cantitate semnificativa, gulia contine si fosfor, substanta minerala ce are un rol important in intarirea sistemului imunitar si a accelerarii procesului de vindecare. De asemenea, fosforul ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor si a dintiilor si este important pentru copii, in procesul de crestere.

Cura de dezintoxicare

Pentru eliminarea toxinelor din organism, este recomandata cura sistematica de gulii. Cura se aplica timp de o saptamana sau chiar 10 zile: dimineata se ia pe stomacul gol o lingura cu ulei de masline, care asgura un pansament gastric si micsoreaza colesterolul din sange. Dupa o jumatate de ora, inaintea micului dejun, cateva felii de gulie (50 g) sunt suficiente pentu dezintoxicare.

Copiilor, indeosebi celor cu tendinta de rahitism, li se recomanda sa consume suc proaspat de gulii. Avand proprietati tonice si mineralizante, sucul de gulii, in combinatie cu sucul de morcov (gulia nu contine si betacaroten) sau telina, este excelent pentru intarirea sistemului osos. Pentru copiii rasfatati, se poate adauga suc de portocale.

In plus, tratamentul naturist cu suc de gulii combate contractiile musculare si atenueaza durerile produse de acestea. Consumat zilnic, la micul dejun, amestecat cu suc de telina, elimina carceii.

Proprietati anticancerigene

Profesorul Jimmy Stefferson de la Universitatea din Chicago a constatat, dupa cercetari de laborator si clinice ca gulia este un aliment anticancerigen, datorita prezentei derivatilor de „arsen metaloid”, care se absoarbe extrem de rapid din tulpina de gulie.

Acizii arsenici, continuti de leguma, influenteaza benefic celulele producatoare de hormoni, care la om au un risc de cancerizare foarte ridicat. Compusii arsenici specifici guliei favorizeaza hranirea invelisului acestor celule si, implicit, scaderea riscului de cancerizare. Studii recente au demonstrat faptul ca plantele bogate in compusii arsenului, cum este gulia, scad cu 25% riscul de cancere ovariene si cu 12% riscul de cancer testicular si de prostata.

Tonic sexual

In plus, guliile sunt considerate de cercetatori ca fiind „un tonic sexual” util atat tinerilor, cat si, mai ales, celor care simt nevoia de un stimulator in acest sens.

Rezultatele cercetarilor efectuate timp de 9 ani in diferite zone cu populatii „devoratoare de gulii” au aratat ca unele coenzime ale apetitului erotic feminin, cat si ale fertilitatii, sunt produse in prezenta „vitaminei E 4”.

Continut in varza si in gulie, acest derivat al vitaminei E penetreaza extrem de rapid membranele celulelor nervoase hipotalamice, care sunt implicate direct in sexualitate si in pregatirea generala a organismului feminin pentru erotism.

Pseudo vitamina E 4 influenteaza selectia spermatozoizilor de catre ovul. Experimentele efectuate recent pe animale de laborator demonstreaza ca un consum de extract de gulii favorizeaza selectia spermatozoizilor, care, in urma fecundatiei, va da nastere unui produs de conceptie masculin cu o probabilitate cu 20% mai ridicata decat in cazul unui produs de conceptie de sex feminin.

E important de stiut ca efectele asupra sexualitatii actioneaza destul de rapid, dar se atenueaza treptat dupa 2-3 ore, cand pot fi reactivate cu o noua portie de gulie – daca partenerii cred ca este cazul.

surse: wikipedia si ziare.com

Originally posted 2012-10-21 00:38:30.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI