Oportunitati de afaceri - Ferma de lipitoriLipitori – numai gandul la aceste creaturi micute care se hranesc cu sange produce frisoane pe spinare. Imaginea lor, intr-adevar, nu este una tocmai placuta: ele se prind de victime cu ajutorul unei trompe de forma unui tub sau prin intermediul a trei guri care seamana cu niste cutite. Saliva lor contine un anestezic care previne aparitia durerii atunci cand lipitorile se fixeaza de piele, asa ca de multe ori raman nedetectate in timp ce se hranesc fericite cu sange.

Cu putin timp in urma insa, lipitorile au inceput sa castige respectul comunitatii medicale, deoarece ajuta la mentinerea circulatiei sangelui in vasele mici, in cazul operatiilor plastice. Cele mai frecvente exemple de acest gen sunt reconstructia urechilor, a degetelor, a nasului, a buzelor sau marirea sanilor. Aceste aplicatii medicale din ultimii ani au crescut considerabil statutul lor modest al acestor animale, iar infiintarea unei ferme de lipitori se dovedeste a fi o afacere foarte profitabila, cu o crestere anuala de aproximativ 30%.

Scurt istoric al utilizarii  lipitorilor in scop medical

Utilizarea lipitorilor a inceput acum mai bine de 2.500 de ani, cand anumiti vraci considerau ca luarea de sange elibereaza trupul de duhurile rele si de substantele toxice care duceau la aparitia bolilor. Pentru aceasta operatie erau folosite obiecte ascutite ca, de exemplu, dinti de animale, spini, bete sau oase, dar rezultatele obtinute constau doar in pierderi serioase de sange si in infectii care se dovedeau cel mai adesea fatale.

Folosirea lipitorilor pentru luarea de sange s-a dovedit a fi o alternativa mai buna. Cele apartinand grupului “Hirudo”, numite si “lipitori medicinale”, erau utilizate in Orientul Indepartat cu sute de ani inainte ca negustorii sa transmita aceasta tehnica europenilor, acum 2.000 de ani. Ideea spiritelor rele din corp a disparut probabil in jurul anului 400 i.Cr., dar traditia folosirii lipitorilor a continuat, devenind foarte populara in Europa secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea.

In aceasta perioada, aproape 100 de milioane de lipitori erau folosite anual in scop medicinal numai in Franta. Numarul lor a scazut considerabil pana cand Rusia si Marea Britanie au creat legi care sa le protejeze. Incepand cu anul 1885, cand s-a acceptat oficial ca principala sursa de imbolnavire o constituie microorganismele, luarea de sange a devenit foarte rara, dar utilizarea lipitorilor nu a disparut in totalitate.

Lipitorile ajuta foarte  mult circulatia sangelui

Literatura medicala mentioneaza un caz foarte interesant, cel al unui barbat de 46 de ani care si-a pierdut urechea dreapta intr-un accident. Medicii i-au reatasat urechea, folosind microchirurgia, si au reconectat o artera pentru ca sangele sa-si reia circulatia normala. Circulatia s-a reluat intr-adevar, artera functiona corespunzator, totusi, din cauza ca venele subtiri din ureche nu au putut fi reconectate, sangele ramanea blocat acolo. Ca urmare, urechea a inceput sa se umfle si sa se invineteasca, riscand sa fie pierduta. Singura solutie ramanea utilizarea lipitorilor, pentru a permite venelor si urechii sa se refaca singure, intr-un proces care dureaza de obicei cinci zile. Dupa aplicarea lipitorilor pe zona afectata, imbunatatirea a fost vizibila imediat. Substantele din saliva acestora au dilatat vasele mici de sange, ajutand procesul de recirculare a sangelui, cu rezultate remarcabile.

Cea mai mare contributie in medicina a lipitorilor este insa in terapia trombozelor si a cheagurilor de sange, care pot fi foarte periculoase atunci cand se maresc si blocheaza circulatia sangelui. Un cheag de sange care apare in interiorul unei artere ce duce sangele la inima sau la creier poate cauza infarct sau congestie cerebrala. Hirudina prezenta in saliva lipitorilor inhiba trombina, factorul-cheie in coagulare. De asemenea, dupa parerea specialistilor, saliva lor este posibil sa contina agenti antibiotici si anticancerigeni.

O afacere cu o  dezvoltare anuala de 30%

Infiintarea unei ferme de lipitori este o afacere foarte profitabila, dupa cum afirma Roy Sawyer, cercetator si director al fermei Biofarm din SUA. In cei opt ani de cand functioneaza, Biofarm si-a marit anual cifra de afaceri cu 30%, iar cresterea continua.

Organizarea fermei nu este insa o treaba usoara. Sunt necesare trei incaperi, fiecare avand o temperatura diferita: camera cea mai incalzita este destinata speciilor tropicale de lipitori, cea cu temperatura medie favorizeaza inmultirea lipitorilor, iar in cea mai rece se gasesc lipitorile in stare de somnolenta, deoarece asa sunt mai usor de transportat. Partea superioara a cazilor si rezervoarelor cu lipitori este acoperita cu o panza transparenta securizata cu benzi Velcro, care creeaza o bariera foarte buna pentru ca lipitorile sa nu iasa in afara.

Este posibil ca imaginea care va apare in minte atunci cand se vorbeste despre o ferma sa fie diferita fata de cea prezentata anterior, dar tineti cont ca nici lipitorile nu sunt niste animale domestice obisnuite.

La Biofarm, exista in jur de 80.000 de lipitori, care reprezinta doar 15 specii din totalul de 650 existente in lume. Singurele comercializate insa sunt cele din grupul “Hirudo medicinalis”. Celelalte sunt folosite doar pentru cercetari ca, de exemplu, lipitoarea amazoniana pe care Roy Sawyer a gasit-o in Guyana Franceza, in America de Sud. Aceasta este cea mai mare lipitoare din lume si isi alungeste corpul cu 45 cm, in timpul hranirii. Specialistii afirma ca anticoagulantul continut de saliva acestei lipitori este mai puternic si mai eficient decat toate cele existente in prezent.

Ei cresc deja lipitori

1. Un intreprinzator tulcean, Ionel Bosneaga, a intrat in afacerea cu lipitori in anul 2002: “Am aflat de la un prieten ca exista piata in Occident, apoi am facut rost de o adresa de Internet si am luat informatii de la sursa. Dupa ce am indeplinit formalitatile legale, am recoltat din balti aproximativ 80 de kg de lipitori. Am livrat intreaga cantitate, la pretul de 200 euro/kg, unei firme intermediare din Germania, care asigura materialul biologic pentru clinicile de specialitate, unde sunt folosite cu mult succes in tratarea hipertensiunii arteriale, a cerebrosclerozei, arteriosclerozei, cardiosclerozei postinfarct si in afectiuni ale pielii”, a declarat Ionel Bosneaga.

Intreprinzatorul tulcean a inteles ca cea mai mare cautare o au lipitorile crescute in mediu steril, singurele care sunt utilizate in tratamente postoperatorii. “Proiectul unei crescatorii la standardele cerute nu este foarte complicat. Sunt necesare doua bazine speciale, un circuit permanent de apa, iluminare adecvata si aerisire, dar costurile sunt apreciate cam la 50.000 euro. Vom lua in calcul realizarea investitiei dupa ce ne vom consolida o piata stabila si vom primi cereri pentru 400-500 kg de lipitori pe an.”

Potrivit specialistilor Agentiei Judetene de Consultanta Agricola, in judetul Tulcea au fost solicitate permise pentru exportul a aproximativ 200 kg de lipitori, iar cantitatea totala aprobata pentru capturare a fost de 465 kg. In ultimii ani, in zona oraselor Macin, Braila si Galati s-a autorizat capturarea din mediul natural a aproximativ 1.000 kg de lipitori, destinate tratamentului medical.

2. Nicolae Enache exporta lipitori. Afacerea a demarat-o in urma cu cativa ani, auzind de la un prieten stabilit in Germania cat de cautate sunt acolo lipitorile. Anual, Enache exporta cateva sute de kilograme. Despre cifre insa, vorbeste cu mare greutate. Nu vrea sa divulge sumele pe care le castiga, dar recunoaste ca sunt “frumusele”.

“Ganditi-va ca la o clinica in Germania un tratament naturist cu lipitori costa enorm (intre 5.000 si 10.000 de euro) si folosesc o mana de lipitori, va dati seama cat se poate cistiga din asta”, spune dl Enache. El recunoaste ca lovitura cea mare o va da cand se va deschide pentru romani piata din S.U.A. “Atunci se vor face bani grei, pentru ca americanii importa masiv asa ceva, iar noi suntem obligati acum sa lucram prin intermediari. Un kilogram de lipitori se vinde la americani cu pana la 2.000 de euro.”

Infiinteaza-ti o ferma de lipitori! Ai toata documentatia disponibila aici!


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-04-14 08:09:29.

Articole asemănătoare

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.