CARACTERISTICI
Lipitoarea este un vierme inelat ce se înrudeşte cu râma. Corpul este alungit, fusiform şi prezintă în interior nervii, vasele de sânge şi canalul digestiv. Pereţii corpului sunt alcătuiţi din musculatură longitudinală şi transversală. Cu ajutorul ei lipitoarea se poate ondula ca şarpele, şi când este în pericol ea se ghemuieşte. La ambele capete ale corpului se află ventuze bine dezvoltate.

Cu acestea lipitoarea se poate ataşa de corpul victimei. Când nu se hrăneşte stă ataşată de pietre sau plante. Cu ajutorul ventuzelor, ea se poate deplasa. Îşi alungeşte corpul la maxim, se ataşează cu ventuza cranială, apoi îşi eliberează ventuza caudală şi îşi trage capul în faţă. Majoritatea lipitorilor trăiesc în apă, deoarece supravieţuiesc numai în locuri umede. Dacă stau mult la loc uscat se deshidratează. Multe dintre ele preferă apele foarte lente sau aproape stătătoare.

Nu toate sînt curative şi, de aceea, înainte de a le folosi în scop curativ, este necesară o documentare riguroasă. Se aleg numai lipitorile medicinale, care se deosebesc după culoare. Ele au partea dorsală verzuie sau brun-roşcată. Un criteriu mai sigur este prezenţa a două dungi întrerupte, de culoare galben-orange, pe toată lungimea corpului. Lipitorile medicinale au mandibulele bine dezvoltate si produc muşcături adînci în ţesutul cutanat. Celelalte specii produc muşcături periferice şi nu pot suge mult sînge.Cele medicinale sunt Hirudo medicinalis sau Hirudo officinalis.

ALIMENTAŢIA ŞI MOD DE HRĂNIRE
1. Crescatorii de lipitori medicinale le pot hrani cu ficatei proaspeti de pui, sau vita.
2. O alta varianta este ca lipitorile medicinale sa fie hranite direct cu sange de la iepuri, vaca, oaie, pasari etc.
3. O varianta excelenta pentru o aprovizionare serioasa, continua si stabila cu sange proaspat este de a amplasa ferma de lipitori in apropierea unui abator. Astfel, veti avea prozivii continue de sange proaspat pentru a va hrani lipitorile.
4. Detinatorii de ferme de lipitori trebuie sa stie faptul ca lipitorile medicinale pot fi hranite o data pe luna, dar ele supravietuiesc si 6 luni fara niciun fel de hrana.

REPRODUCEREA
Bazine de reproductie, piscine naturale, au  fundul de turbă şi o abundenţă de plante acvatice. Turboasele de jos permite lipitori să se îngroape ori de câte ori devine prea cald sau prea rece. Prezenţa plantelor acvatice oxigeneaza apa si protejeaza lipitorile, carora le place sa se ​​ascunda printre ele. Lipitorilor le place să se aşeze pe frunze mari de apă, nufărul, care, de asemenea, acţionează ca o protecţie împotriva luminii solare puternice in timpul verii. Insulele acvatice din iarbă dispuse în mijlocul  bazinelor, precum şi plaje de turba de-a lungul marginii de piscine au fost incluse pentru a încuraja depunerea de gogoşi.

La fel ca structura din piscine, calitatea apei este un factor important în creşterea lipitorilor. Calitatea apei este esentiala ,cu un pH aproape de neutru, bacteriologic de bună calitate, fără  îngrăşăminte chimice,cu schimbări periodice de apă şi un nivel constant de apă, în special la punctul de reproducere, sunt condiţii esenţiale de mediu pentru anelide. Ovulele fecundate nu sunt doar depuse în apă. Sunt ataşate într-o membrană mucoasă, iar când părăsesc corpul lipitorii, pe la nivelul capului, această membrană se închide şi devine un aşa-numit-cocon ce oferă protecţie. Lipitorile depun coconii in mediu umed, dar la nivel cu apa. În cazul în care nivelul apei se ridică, prin urmare, există riscul ca coconi sa se inece. Acesta este motivul pentru care fiecare grup este echipat cu un sistem pentru a gestiona furnizarea de apă.

Esentiale pentru lipitori sunt modificările  de lumina şi de condiţiile de temperatură în cadrul mediului. În mediul natural, perioada de reproducere variază în funcţie de clima, dar, în general, începe de la începutul primăverii şi poate dura până la începutul iernii.Obţineţi  coconi sănătoşi in functie de calitatea lipitori, şi să le păstreze pentru o perioadă de cel puţin doi ani înainte de a le reproduce. Ei ajung la maturitate sexuala undeva între doi şi trei de ani.Hraneste lipitorile la fiecare 20 de zile inainte de reproducere.

Păstraţi lipitorile individual, în aproximativ 1 L de apă în următoarele luni înainte de a începe etapa de reproducere.Pune două lipitori împreună într-un acvariu de mică adâncime chiar si de 1 litru  cu un strat de muschi de turba, în partea de jos dar si  un raft de muschi de turba deasupra nivelului apei, pe de o parte. Apa ar trebui să fie fara clor şi la o temperatură între 20 şi 28 de grade. Nu trebuie să vă faceţi griji de sexul  lipitorii, deoarece acestea sunt hermafrodite, avand atat organe de reproducere masculine şi feminine.

Permiteţi lipitorilor să rămână împreună şi se imperecheze pentru  30 de zile. Uita-te pentru a stabili numarul de coconi. Acestea va pune ouăle în muşchiul de turbă, chiar deasupra liniei de plutire pe partea unde formează muşchiul de turbă un raft. Acest lucru poate dura de la una la nouă luni, în funcţie de cât de mult lipitoare mama stocheaza sperma înainte de reproducere. Lipitorile  pot stabili între unu şi cinci gogoşi in care va depune între 3 şi 30 de ouă fiecare, dar in medie conţin de obicei nu mai mult de 15 oua fiecare.

Aşteptaţi  trei până la cinci săptămâni in functie de climat pana la ecluzare. Acele  lipitori mici vor fi între 0.12 şi 0.18  grame la momentul de incubaţie şi va creşte pe parcursul a doi ani înainte de acestea sunt suficient de mature pentru a fi utilizate în scopuri medicinale sau pentru reproducere.

FOLOSIREA LIPITORILOR CA METODA CURATIVA
Titulatura acesteia vine de la denumirea lipitorii: hirudo afficinalis. Astfel, in momentul in care lipitoarea „musca”, instantaneu, introduce in corpul persoanei afectate o serie de substante benefice sanatatii organismului, unele dintre ele cu actiune antispastica si cu efect sedativ. Sangele pierdut prin intermediul acestor viermi era considerat a fi o metoda curativa, in sensul ca in momentul in care lipitoarea incepe sa se hraneasca, chimicalele din saliva ei dilata vasele de sange si reduce durerea din zonele afectate. In acest sens, hirudologia – terapie complementara de natura medicala care utilizeaza lipitorile – a reintrat in atentia cercetatorilor.

De asemenea, acest tip de viermi sunt folositi si pentru reducerea cantitatii de sange acumulate in anumite tesuturi, cum ar fi cazul varicelor. Retineti ca beneficiile unui astfel de tratament nu depind numai de catitatea de sange pe care lipitorile medicinale o ingereaza.Foarte importante sunt enzimele coagulante, mai precis proteinele denumite hirudin, din saliva acestor viermi care permit sangelui din rana sa circule mult mai rapid. Se pare ca saliva lipitorilor medicinale este un foarte bun coagulant. Lipitorile medicinale se folosesc in tratarea afectiunilor cardio-vasculare, mai ales a tromboflebitelor, a hipertoniilor, a spasmelor si in scopuri de reabilitare dupa interventii chirurgicale.

De asemenea, acestea au rol de a stopa infectiile cutanate, durerile de urechi, reumatism , albirea parului etc. Este foarte important sa se foloseasca doar lipitori crescute in laborator, intr-un mediu steril, pentru protejarea persoanelor in cauza de eventuale infectii.

sursa: http://lipitorimedicinale.blogspot.com/

Originally posted 2012-12-18 05:03:52.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI