shiitake

Ce aţi spune dacă aţi scoate mii de euro din râpe, pante şi văi împădurite şi ocolite de lumina şi căldura soarelui?Un petec de pădure de stejari, pe care de cele mai multe ori te gândeşti să îi tai pentru că nu crezi că poate valora mai mult decât lemnul, este cel mai bun mediu în care poţi crea o crescătorie de ciuperci shiitake.

Ciupercile shiitake cultivate în spaţii deschise propice precum pădurile de foioase sînt considerate a fi de cea mai bună calitate de “chef”-ii marilor restaurante, criticii culinari şi mai ales de specialiştii nutiţionişti în diete anti-cancer şi apreciate de comercianţi pentru că pot sta mai mult la raft până să se altereze.

Un astfel de proiect, care poate fi adaptat şi în România – date fiind condiţiile de climă (temperat continentală) şi de relief (sub-montan) în care a fost dezvoltat – a fost gândit de cercetătorii de la Center for Agroforestry, University of Missouri-Columbia în beneficiul proprietarilor de pădure din regiunea Ozark (vezi aici documentul-sursă).

Pădurea oferă atât materialul pentru butucii care vor servi de suport pentru inseminarea cu spori cât şi umbra de care ciupercile au nevoie pentru a se dezvolta.

Specialiştii atrag atenţia asupra unui lucru: înainte de a porni la lucru este necesară un minim efort în ce priveşte înţelegerea ciclului de viaţă al ciupercilor şi a modului în care procesul de cultivare trebuie să se plieze pe acesta pentru obţinerea rezultatelor dorite.

Ciupercile shiitake îşi obţin energia şi substanţele hrănitoare prin descompunerea lemnului proaspăt tăiat din care “extrag” lignina şi celuloza. Partea vizibilă a ciupercii shiitake, care este recoltată şi consumată este legată de un miceliu constituit din mici fire care se infiltreză prin crăpăturile din coaja butucului. Prin acest miceliu ciuperca îşi extrage nutrienţii.

În privinţa amenajării locului pentru cultivarea în “pădure” – muschiul verde crescut pe copaci oferă cea mai bună orientare pentru o “aşezare” care să ferească ciupercile de soare şi căldură.

Dacă pădurea nu este suficient de deasă se pot planta şi alţi copaci care să asigure mai multă umbră, de asemenea, dacă locul este prea expus la vânt, se pot amenaja nişte “apărători” din gardurii vii, sau ramuri împletite pe plase – cu costuri nu foarte mari în condiţiile câştigurilor obţinute de pe urma ciupercilor shiitake.

Butucii trebuie tăiaţi în februarie pentru inseminarea în lunile aprilie mai (prima săptămâna din mai) şi trebuie feriţi de soare şi vânt pentru a păstra un grad de umiditate internă de cel puţin 35%. Butucii cu diametrul între 8 şi 13 cm şi lungimea de 1 metru produc cantitatea optimă de ciuperci per suprafaţa de lemn (suport) – butucii mai mari, în special cei de stejar, conţinând substanţe rezistente la descompunere.

Inocularea butucilor se face prin inserarea “materialului” în găuri făcute cu un burghiu foarte rapid – găurile trebuind să fie adânci de aproximativ 4 cm, la distanţă de 12 cm una de alta într-o formaţie de tip “romb” – şi cel mai important lucru, întreaga operaţiune trebuind să fie făcută într-un loc umbros, umed şi ferit de lumina soarelui pentru a se păstra umiditatea lemnului. Inseminarea trebuie făcută în “secunda 2″ după ce s-a dat gaura – gaură cu gaură. Apoi găurile se sigilează cu ceară.

Fermierul trebuie să ştie că butucii nu pot hrăni ciupercile shiitake la infinit, substanţele lor nutritive epuizându-se câte un pic cu fiecare nouă generaţie. Pentru a obţine o recoltă de calitate an de an – este bine ca şi butucii să fie schimbaţi după un anumit timp. Perioada de timp necesară colonizării butucului este de 1 an – deci producţia nu va începe imediat.

Perioada de reproducere depinde de temperatură şi de cantitatea de precipitaţii căzute – specialiştii recomandând, ca după ce butucul a dat o recoltă de ciuperci, să fie lăsat să se “odihnească” 10-12 săptămâni pentru a-i oferi miceliului timp să îşi adune energia unui nou “efort”. Astfel, pentru a avea constant ciuperci pentru vânzare este necesar, aşadar, să se programeze recoltele astfel încât doar 8-10% din butucii inseminaţi să rodească într-o săptămână.

Lăcomia te pierde – este un dicton valabil şi în producţia de shiitake, specialiştii atrâgând atenţia că cu cât forţezi recolte mai dese – acest lucru se poate face scufundând butucul în apă rece (+4 Celsius) – în timp, calitativ şi cantitativ, recoltele obţinute vor fi mai slabe.

Fermierii din pădurea Ozark sînt mulţumiţi de recoltele de shiitake şi de căutarea pe care o au pe piaţă produsele lor “de pădure” ei obţinând între 5 şi 6 USD pe kilogram.

sursa

 

 


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2013-04-27 00:05:42.

Articole asemănătoare

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.