Numărul cetăţenilor Republicii Moldova care vor să iniţieze propria afacere este în continuă creştere. De multe ori însă, deşi există dorinţă, nu există bani sau idei pentru iniţierea propriului business. Ziarul FLUX şi Asociaţia pentru asistenţă la iniţierea afacerilor „Cornelius” îşi propun să ajute toţi cititorii cu iniţiativă, care vor să înceapă o afacere.
Ne propunem nu doar să ajutăm cititorii noştri să se descurce în labirinturile birocraţiei autohtone, ci şi să le sugerăm idei de afaceri şi posibilităţi de obţinere a capitalului iniţial. Întrebările cititorilor pot fi expediate pe adresa electronică ap@flux.md sau ioan.flux@gmail.md. Experţi ai Asociaţiei „Cornelius”, economişti şi jurişti experimentaţi vă vor răspunde la întrebări, în fiecare vineri, în paginile FLUX-ului.
Ştiaţi că ciupercile Champignon sunt printre puţinele ciuperci care pot fi consumate crude, fără a reprezenta riscuri pentru digestie? Dacă aveţi o pivniţă sau o construcţie mai veche, pe care nu o mai folosiţi şi vreţi să o valorificaţi, atunci trebuie să ştiţi că poate deveni mediul propice pentru o ciupercărie. Vă vom descrie cum se derulează afacerea, cum se cultivă, cum se îngrijesc ciupercile. Pas cu pas.
Iată câteva dintre beneficiile pe care vi le aduce cultivarea ciupercilor Champignon:
– cererea de ciuperci pe piaţă este foarte mare şi nu este acoperită de ofertă;
– ciupercile sunt foarte gustoase şi recomandate de medici în afecţiuni precum anemia şi diabetul. De asemenea, sunt de mare ajutor atât pentru supraponderali, cat şi pentru vegetarieni;
– ciupercile nu sunt pretenţioase ca spaţiu şi nu necesită suprafeţe mari de teren agricol;
– pot fi cultivate în diverse spaţii: pivniţe, magazii, construcţii mai vechi, grajduri etc.;
– substratul de cultură se obţine uşor din produse şi reziduuri vegetale şi animale;
– substratul uzat poate fi reutilizat după folosire (el nu se aruncă);
– se obţine profit aproape imediat de la demararea afacerii – în câteva săptămâni.
Pentru cei care încă nu se pot decide din cauza problemelor legate de constituirea şi funcţionarea firmei, de găsirea sediului firmei şi personalului, suntem gata să vă oferim răspunsul la toate întrebările, plus iniţiere în contabilitate şi fiscalitate, relaţia cu banca, marketingul şi asigurarea afacerii.
Cultivarea ciupercilor Champignon (Agaricus) a crescut, în ultimii 35 de ani, de nouă ori în SUA, de 9,2 ori în Franţa, de 5,8 ori în Anglia şi de 350 de ori în Olanda. Dar nu şi în Moldova. Aici încă sunteţi ferit de concurenţă şi aveţi toate şansele să vă dezvoltaţi o afacere frumoasă şi profitabilă.
În momentul de faţă, consumul anual pe cap de locuitor în Moldova este sub 100g de ciuperci. Consumul normal ar fi de circa 2 kg/locuitor. Pentru început, aveţi nevoie de doar 50-60 metri pătraţi (un beci sau un garaj). Recolta va fi de 2.000-2.500 kg ciuperci/an din 3-4 cicluri de cultură.
Bugetul iniţial
Practic, primii paşi sunt:
– amenajarea spaţiului de cultură (ciuperci);
– achiziţionarea sporilor;
– obţinerea autorizaţiilor.
Bugetul necesar pentru start variază, în funcţie de suprafaţa pe care doriţi să o cultivaţi cu ciuperci. Puteţi porni o ciupercărie cu 1.000 de euro sau cu 20.000 de euro.
Avantaje ale afacerii cu ciuperci
1. Investiţie iniţială modică.
2. Concurenţa redusă. Cererea de ciuperci este de 26 de ori mai mare decât oferta!
3. Derulare rapidă. La o cultură intensivă de ciuperci se obţin 5-6 recolte pe an! Nu uitaţi, este cultura cu cel mai mare randament pe metru pătrat!
4. Piaţa de desfacere pentru ciuperci este asigurată! Ciupercile Champignon sunt cele mai căutate ciuperci din Moldova.
5. Posibilităţi multiple de extindere şi export.
6. Nu necesită teren agricol. Un hambar, un beci sau un garaj bine amenajate sunt tot ceea de ce aveţi nevoie.
7. Materialele necesare sunt foarte ieftine şi uşor de procurat (cel mai bun sol pentru ciupercile Champignon este bălegarul!).
8. Se poate începe ca o afacere de familie.
9. Vă punem la dispoziţie un suport informativ detaliat, tabele şi fotografii realizat într-o ciupercărie. Ne puteţi contacta la www.sfaturi.biz.
Profit iniţial din cultivarea ciupercilor
Cu un spaţiu de cultură de 100 metri pătraţi (realizat prin supraetajare), obţineţi încasări de peste 40.000 euro/an. Or, de pe un singur metru pătrat se obţin 80-100 kg de ciuperci/an. Înmulţiţi cele 9.000 kg de ciuperci pe an cu aproximativ 15 lei (1 kg ciuperci – preţul en-gross). Rezultatul: 135.000 lei, reprezintă venitul obţinut de firma dvs. Şi asta numai după primul an!
Desfacerea şi, deci, profitul sunt asigurate, deoarece cererea pe piaţă este mult mai mare decât oferta. Nu uitaţi că ciupercile sunt căutate pentru că au gust deosebit, conţinut de proteine apropiat de cel al cărnii şi calităţi terapeutice sau imunostimulente. În plus, în perioadele de post de peste an cererea înregistrează un salt remarcabil.
Originally posted 2012-12-23 00:30:28.
Proiectul Răsuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…
DIN CE AI POTI FACE RAI
Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.
Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.
Reparații la terase
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
https://terase.afacereamea.ro/
Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.
Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.
Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării
HIDROIZOLATII DEFINITIVE
Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.
Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.
Ar fi mai indicat pentru voi sa preluati/scrieti articole credibile. Un site pe care nu mai intra nimeni a doua oara, nu stiu ce valoarea comerciala are.
Informatiile din articol sunt cel putin exagerate: productia de Champinion nu prea ajunge la 100kg/an, nici chiar cu 4 cicluri de productie pe an. Ar insemna sa ai 25 kg/mp la o singura colectare. Daca faci 10 kg e bine. In al doilea rand in zona noastra cu 4 luni pe ani iarna grea, doar cei cu incalzice centralizata (si cheltuieli exorbitante) pot face 4 cicluri. In Romania faci doar 2 cicluri cel mul 3, dar ultima sarja iese prapadita rau. Pretul pe piata nu e 15 lei, e 6 lei la taraba. Ca sa vinzi sute de kilograme de ciuperci ambalate corespunzator si prin intermediul lanturilor mari de magazine (care vand din vitrine frigorifice cu alte costuri foarte mari) nu scoti mai mult de 3-4 lei /kg (ca producator). O spun in cunostinta de cauza, am fost achizitor de Champinion si 80% din profitul total pe lantul „trofic” al marfii in face retail-ul. De ce ? Acolo sunt chiriile de 10-15 euro/mp si chiar de sute (functie de locatie), acolo sunt salariatii cu 60% dari la stat si contributii sociale, acolo sunt tarifele la energie pentru frigorifice de iti vine sa-ti iei campii, acolo sunt controalele de la garda si sanepid care vor si ele „cota-parte”, acolo sunt autorizatiile pentru toate prostiile etc etc. Deci e firesc. Asa ca daca la raft un kg de ciuperci e 9 lei, sa stiti ca producatorul a luat 3-4 lei/kg, iar daca pretul e 6 lei (cum e la mine in Kauf de exemplu) sa stiti ca producatorul acela nu incaseaza mai mult de 2 lei pe kg si mai plateste si „taxa” de raft vreo 2000 de euro/an.
Ati uitat sa precizati ca produsul este extrem de perisabil: daca ti-a intrat o musca in camera de crestere, poti arunca toata sarja aia de 10000 kg de care ziceti voi. Iar pierderile sunt cam de 20-30%. Niciun magazin nu-ti vinde marfa daca nu-i garantezi ca il despagubesti pentru marfa nevanduta. Nu vinzi tot niciodata. 50% e media in Romania.
Deci sa refacem calculele la 100mp cultivati etajat: 100mp*10kg/mp*2 sarje=2000kg/an * 3lei kg (cel mai fericit caz) = 6000 lei.
Cheltuieli? Oooo, mai mari de 6000 lei. Cu leaturi din padure sa-ti faci ciupercarie si tot iti trebuie balegar, oameni si miceliu. Mranita costa cam 1 leu kilogramul si la 100 mp ai nevoie de cam 200kg. Forta de munca e cam 150 lei/zi la tara la mine (in MOldova, unde toti sunt niste betivani imputiti si nu-ti vin la treaba) Te rogi de ei mult si bine cu 150 lei /zi. Daca la banii astia te incumetii sa lucrezi si legal si sa mai platesti si 16+5.5% taxe…sa fii sanatos sa le duci. Miceliul costa destul de mult.
Realitatea? Poti sa te simti norocos daca nu vii si cu bani de-acasa. Dealtfel multe ciupercarii mari au dat faliment de la o mica eroare de proiectare a spatiului de productie. Champinion sunt FOARTE pretentioase.
Daca totusi aveti bani de aruncat si mult timp liber, spor la munca!
Va multumim pentru comentariu!
Aveti dreptate. Va dau dreptate. Se pare ca dvs cunoasteti foarte bine domeniul. Preluarea unor asemenea articole are rolul de a starni interesul oamenilor catre productie, de a incita la comentarii cum este cel al dumneavoastra, de a pune ordine in informatiile uneori exagerate (iar va dau dreptate).
Credem ca doar productia poate pune bazele unei cresteri reale si sustenabile. Si de aceea publicam / preluam asemenea articole.
Poate exista solutii la perisabilitate: conservare, uscarea, murarea etc. Sa nu mai depinzi asa de mult de vanzatori. Sa faci parte din asociatii de producatori. Sa poti exporta. Sunt doar cateva idei. Altii din strainatate se descurca.
Cred ca preturile sunt in lei moldovenesti nu in RON.