Bogdan si Alexandru din Fagaras au inceput mica lor afacere cu o ciupercarie in luna mai 2011, pe langa jobul actual.

Cum a inceput totul? De la o … cafea!

Cei doi vechi prieteni si colegi in scoala generala si apoi in liceu, nu se se mai vazusera de o buna bucata de timp, dar, la un moment dat, s-au intalnit.

Ei spun ca intamplator. Nu, nimic nu este intamplator! Aceasta intalnire avea sa fie practic primul pas catre afacerea lor comuna – o ciupercarie.

“Bucuria revederii a fost mare”, povesteste Bogdan “si am hotarat sa mergem la o cafea, sa mai vedem ce a facut intre timp fiecare dintre noi. La un moment dat am ajuns sa abordam si subiectul bani, independenta financiara si dorinta de a face ceva pe cont propriu.

Asa ca am inceput sa povestim de posibile afaceri individuale. Dintr-una in alta am ajuns sa discutam despre infiintarea unei ciupercarii mici (fiecare cu afacerea lui). Dar cum resursele financiare ale fiecaruia nu permiteau inceperea unei afaceri pe cont propriu am hotarat sa ne unim fortele si sa pornim pe noul drum ca asociati (avand o relatie ca intre frati).”

Zis si facut! A urmat o scurta perioada de informare despre modul de cultivare si conditiile de crestere a ciupercilor Agaricus bisporus (Champignon), caci spre aceasta cultura s-au orientat cei doi proaspeti asociati.

Inceputul afacerii a fost greu

Inceputul a fost greu, ca orice inceput si activitate absolut noua si destul de complexa. Acomodarea cu tehnologia de cultivare s-a bazat doar pe informatiile din carti de specialitate ai caror termeni le erau straini.

Cei doi tineri au incercat se afle detalii si de la alti cultivatori de ciuperci. “Acestia au fost insa foarte zgarciti in informatii, zicandu-ne ca . Ambitiosi fiind din fire am hotarat sa mergem mai departe,” adauga Bogdan.

Tot pe baza informatiilor din carti a urmat alegerea locatiei si amenajarea ei. “In scurt timp ne-am ales o locatie care de fapt ii apartinea unuia dintre noi, si care putea fi transformata in ceea ce ne doream.

Am demarat lucrarile pentru amenajarea spatiului, lucrari care au durat relativ mult pentru ca amandoi aveam un loc de munca. Eram astfel nevoiti sa lucram dupa orele de program, asta insemnand de la ora 19 pana la orele 1, 2 si chiar 3 noaptea.

Dar nu numai timpul a fost singurul inconvenient ci si partea financiara, deoarece materialele pentru amenajarea spatiului de cultura si dotariile necesare au fost relativ scumpe pentru posibilitatile noastre. Din aceasta cauza am achizitionat doar aparatura pe care nu am putut-o face noi in regie proprie.

Trebuie mentionat faptul ca mai bine de 3/4 din dotarile pentru ciupercarie, au fost reproduse dupa schite gasite in cartile din care ne-am informat. Spatiul initial, la inceputul demararii acestui proiect, a fost de 56 mp, iar in prezent ajunge la 100 mp de cultura.

In ceea ce priveste investitia initiala, aceasta a fost de aproximativ 10.000 lei si in prezent a ajuns la peste 35.000 lei .”

Intregul interviu si detalii despre afaceri cu ciuperci, cititi in numarul pe februarie al Revistei Idei de Afaceri

Autor: Zenobia Badescu


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340