Bogdan si Alexandru din Fagaras au inceput mica lor afacere cu o ciupercarie in luna mai 2011, pe langa jobul actual.

Cum a inceput totul? De la o … cafea!

Cei doi vechi prieteni si colegi in scoala generala si apoi in liceu, nu se se mai vazusera de o buna bucata de timp, dar, la un moment dat, s-au intalnit.

Ei spun ca intamplator. Nu, nimic nu este intamplator! Aceasta intalnire avea sa fie practic primul pas catre afacerea lor comuna – o ciupercarie.

“Bucuria revederii a fost mare”, povesteste Bogdan “si am hotarat sa mergem la o cafea, sa mai vedem ce a facut intre timp fiecare dintre noi. La un moment dat am ajuns sa abordam si subiectul bani, independenta financiara si dorinta de a face ceva pe cont propriu.

Asa ca am inceput sa povestim de posibile afaceri individuale. Dintr-una in alta am ajuns sa discutam despre infiintarea unei ciupercarii mici (fiecare cu afacerea lui). Dar cum resursele financiare ale fiecaruia nu permiteau inceperea unei afaceri pe cont propriu am hotarat sa ne unim fortele si sa pornim pe noul drum ca asociati (avand o relatie ca intre frati).”

Zis si facut! A urmat o scurta perioada de informare despre modul de cultivare si conditiile de crestere a ciupercilor Agaricus bisporus (Champignon), caci spre aceasta cultura s-au orientat cei doi proaspeti asociati.

Inceputul afacerii a fost greu

Inceputul a fost greu, ca orice inceput si activitate absolut noua si destul de complexa. Acomodarea cu tehnologia de cultivare s-a bazat doar pe informatiile din carti de specialitate ai caror termeni le erau straini.

Cei doi tineri au incercat se afle detalii si de la alti cultivatori de ciuperci. “Acestia au fost insa foarte zgarciti in informatii, zicandu-ne ca . Ambitiosi fiind din fire am hotarat sa mergem mai departe,” adauga Bogdan.

Tot pe baza informatiilor din carti a urmat alegerea locatiei si amenajarea ei. “In scurt timp ne-am ales o locatie care de fapt ii apartinea unuia dintre noi, si care putea fi transformata in ceea ce ne doream.

Am demarat lucrarile pentru amenajarea spatiului, lucrari care au durat relativ mult pentru ca amandoi aveam un loc de munca. Eram astfel nevoiti sa lucram dupa orele de program, asta insemnand de la ora 19 pana la orele 1, 2 si chiar 3 noaptea.

Dar nu numai timpul a fost singurul inconvenient ci si partea financiara, deoarece materialele pentru amenajarea spatiului de cultura si dotariile necesare au fost relativ scumpe pentru posibilitatile noastre. Din aceasta cauza am achizitionat doar aparatura pe care nu am putut-o face noi in regie proprie.

Trebuie mentionat faptul ca mai bine de 3/4 din dotarile pentru ciupercarie, au fost reproduse dupa schite gasite in cartile din care ne-am informat. Spatiul initial, la inceputul demararii acestui proiect, a fost de 56 mp, iar in prezent ajunge la 100 mp de cultura.

In ceea ce priveste investitia initiala, aceasta a fost de aproximativ 10.000 lei si in prezent a ajuns la peste 35.000 lei .”

Intregul interviu si detalii despre afaceri cu ciuperci, cititi in numarul pe februarie al Revistei Idei de Afaceri

Autor: Zenobia Badescu

Originally posted 2013-02-27 08:43:13.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI