Menta cuprinde peste 30 de specii de plante. Acestea se gasesc in mai multe continente, printre care Australia, America, Asia sau Europa.

O legenda de sorginte greaca spune ca Mentha era o nimfa care a facut o pasiune pentru Pluton, zeul infernului. Sotia acestuia, Persefona s-a razbunat pe dragostea celor doi, ucigand-o pe tanara fata si ingropand-o. Pentru ca a ramas impresionat de ceea ce s-a intamplat, zeul infernului, Pluton, a facut in asa fel incat din ramasitele nimfei sa iasa o planta foarte frumoasa si aromata, cu multiple intrebuintari.

Istoria mentei
Menta este folosita de pe timpul romanilor si a grecilor. Pe atunci, ea era utilizata ca leac pentru boli sau pentru alinarea acestora. Mai toate soiurile de menta din zilele noastre sunt cultivate. La mijlocul secolului al XVIII-lea, menta se foloseste in Europa in scopuri medicinale. Se intampla in marea Britanie. Dupa aceea, planta s-a perpetuat pe tot continentul. La noi, menta a fost introdusa in primul deceniu al secolului trecut.

Din ce este formata menta

Menta contine o cantitate mare de mentol, mentona si mentil, dar si iasmona. Toti acesti constituenti se reunesc intr-un ulei fabricat pentru diferite utilizari, in special medicinale. Totodata, mentilul si mentolul sunt elementele care induc mentei mireasma sa unica si inegalabila. Exista, de asemenea, si unii compusi ce induc mirosuri mai putin frumoase, precum pulegonul.

Utilizari si beneficii

Se folosesc plantele de menta pentru realizarea medicamentelor, a sapunurilor, pastelor de dinti, gumei de mestecat sau chiar si a prajiturilor. Uleiul volatil continut in menta are rol terapeutic pronuntat. In concluzie, menta imbunatateste sistemul respirator, elimina virusii si infectiile si dilata bronhiile. De asemenea, are si rolul de calmant si regleaza digestia.

Mai exact, cum actioneaza menta pentru a reusi sa fie benefica in atatea probleme? In primul rand, ea anesteziaza tubul digestiv prin mentolul pe care-l contine. Astfel, se previn ulcerul si colitele. De aceea, aceasta planta este si un bun remediu antidiareic.

Menta poate stimula si secretia biliara, favorizand eliminarea sucurilor biliare si ajutand la digestie.

Daca aveti probleme de respiratie sau diverse raceli sau gripe, puteti folosi tratamente pe baza de menta, fie ceaiuri sau medicamente in a caror componenta se afla si aceasta planta. Mentolul, si in acest caz, este principalul element care va va ajuta sa va recapatati puterile.

Se stie ca menta este un bun remediu impotriva oboselii, pentru ca are multe proprietati terapeutice. Ea poate fi folosita si daca aveti astenii, reumatisme sau migrene. O simpla baie in care sa adaugati putina menta sau o frectie va va ajuta cu siguranta.

Crestere, recoltare, pastrare

Menta se planteaza cand afara temperaturile nu sunt prea ridicate si exista un grad ridicat de umiditate. Luand aceste elemente in calcul, este de preferat sa o plantati in anotimpurile intermediare, adica toamna sau primavara. Randurile la care se vor pune semintele nu trebuie sa fie formate la mai mult de jumatate la metru, iar distanta dintre plante nu are voie sa depaseasca 10 centimetri.

Nu este nevoie sa fertilizati menta cand aceasta se dezvolta. Totusi, este bine sa stiti ca aceasta planta necesita foarte multa apa. De asemenea, ea are nevoie de multa lumina, de un pamant afanat si foarte nisipos. Puteti sa cresteti menta atat in ghivece, in casa, cat si in gradina. Printre alte plante din familia ei se numara salvia, levantica sau cimbrul.

Trebuie sa culegeti frunzele de menta, pentru ca astfel planta va creste mai bine si mai sigur. Ea poate sa fie recoltata intr-un interval relativ mare de timp si in cantitati mari, daca ea este inflorita. Este important sa o desprindeti cu totul din sol.

Aveti nevoie sa uscati frunzele de menta. Acest lucru se face de obicei in camere umbrite si cu temperaturi ridicate. In momentul in care s-au uscat complet, puteti pastra frunzele in borcane.

Daca va plac ceaiurile sau stiti ca aveti probleme respiratorii sau sunteti predispusi la raceli si gripe sau pur si simplu adorati sa faceti prajituri pentru dumneavoastra sau pentru cei dragi, atunci este bine si recomandat sa aveti in casa menta. Aceasta planta plina de savoare si cu o aroma imbietoare va va ajuta fie sa depasiti obstacolele bolilor, fie sa savurati un ceai gustos si imbietor, fie sa va delectati pupilele gustative cu o prajitura delicioasa. Pentru ca este foarte raspandita peste tot in tara noastra, este imposibil sa nu puteti face rost de plante de menta. Chiar daca nu ati crescut niciodata in curtile dumneavoastra de la tara sau in gradini, atunci cu siguranta puteti gasi planta in orice farmacie, fie in anumite pliculete pentru ceai, fie in medicamentele care o au in componenta.

sursa http://dli.ro

Originally posted 2012-12-13 13:07:38.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.