PASUL I
să cunosc legislaţia în vigoare în România

Tabel 3: Legislaţia României privind agricultura ecologică

Nr. crt. Act legislativ Prevederi
1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 din 17 aprilie 2000 privind produsele agroalimentare ecologice, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 172/21.IV.2000
  • modul de producţie ecologică a produselor agricole şi indicaţiile înscrise pe produsele agricole şi produsele alimentare
2. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.34 / 2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38 / 2001.(M.O nr.172/21.IV.2000)
  • domeniul de aplicare;
  • autoritatea responsabilă pentru agricultura ecologică;
  • regulile şi principiile generale ale producţiei ecologice;
  • durata perioadei de conversie;
  • sistemul de inspecţie şi certificare;
  • sancţiuni.
3. Hotărârea de Guvern nr.917 / 2001, pentru aprobarea Normelor metodologice de
aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2000 privind produsele
agroalimentare ecologice. (M.O nr.640/12.X.2001)
  • regulile şi principiile producţiei ecologice;
  • lista produsele permise să fie utilizate în agricultura ecologică
  • lista ingredientelor şi metodelor de prelucrare care pot fi utilizate la prepararea alimentelor ecologice.
4. Ordinul comun nr.417 / 2002 şi nr.110 / 2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice. (M.O.nr.778/25.X.2002)
  • reguli specifice pentru etichetarea şi reclama produselor ecologice primare şi pentru produsele procesate cu referiri la ingredientele folosite la preparare.
5. Ordinul nr. 70 / 2002, al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, privind constituirea Comisiei pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în România.
  • atribuţiile Comisiei în vederea definirii priorităţilor de dezvoltare a agriculturii ecologice în
  • România;
  • elaborarea Programului plurianual de dezvoltare a agriculturii ecologice în România.
6. Ordinul nr.527 / 2003, al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, pentru aprobarea Regulilor privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologică (M.O nr. 613/29.VIII.2003)
  • sistemul de înregistrare a producătorilor în agricultura ecologică;
  • organizarea sistemului de control, condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare, precum şi cerinţele de inspecţie pe care trebuie să le aplice organismele de inspecţie şi certificare pentru controlul operatorilor.
7. Ordinul nr.721 / 2003, al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului pentru aprobarea Regulilor privind importul şi exportul produselor agroalimentare ecologice. (M.O nr. 701/7.X.2003)
  • reguli privind importul produselor agroalimentare ecologice;
  • obligaţiile importatorilor de produse agroalimentare ecologice;
  • reguli privind exportul;
  • lista ţărilor terţe specificate pe lista stabilită de Comisia Europeană;
  • model de certificat de import /export.

PASUL II
să aleg un organism de certificare, din lista organismelor acreditate în România, care va efectua certificarea produsului obţinut

Lista organismelor de certificare acreditate în România:

  • S.C Ecoinspect S.R.L România
  • Bcs oko-garantie România S.R.L
  • Biokontroll Societate de Utilitate Publica Budapesta, Sucursala Zalău
  • Suolo e Salute România S.R.L
  • Icea România S.R.L
  • Qc&i România
  • Ecocert SA
  • S.C. Eleghos Bio Ellas România SRL

PASUL III
să solicit informaţiile necesare din partea organismului de certificare: caiete de norme, formulare de înscriere, tarife, legislaţia naţională sau comunitară

PASUL IV
să închei cu organismul ales un contrat de inspecţie şi certificare

PASUL V
să pregătesc dosarul pentru certificare (vezi ce trebuie să cuprindă dosarul în lista de mai jos:

Un dosar bine pregătit trebuie să cuprindă:

  • planul fermei
  • evaluarea riscurilor de contaminare asociate cu producătorii învecinaţi;
  • registru de curăţire şi dezinfecţie (atunci când este cazul);
  • analiza apei, solului etc.
  • un istoric în ceea ce priveşte: istoria culturilor pe parcele, rotaţia plurianuală a culturilor, lucrările solului, semănatul, administrarea de îngrăşăminte organice, recoltarea etc.

Originally posted 2012-07-07 19:38:43.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.