Alaturi de ceapa, usturoiul este una dintre cele mai utilizate plante comestibile din lume si nu este de mirare de vreme ce da mancarurilor un gust atat de bun. Usturoiul nu este greu de plantat si nici nu se incadreaza in categoria legumelor pretentioase. Cultivat in ghiveci sau direct in solul din pamant, usturoiul este la fel de bun, dar nu mereu da rod bogat. Daca vrei sa ai catei de usturoi mari si gustosi, este indicat sa realizezi plantarea in toamna.

Specialistii spun ca usturoiul plantat toamna creste mai bine si capata un gust mai bun decat cel plantat primavara. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a avea o recolta bogata de usturoi anul viitor.

Plantarea usturoiului

Ia o capatana de usturoi si separa fiecare catel, fara sa-i dai jos coaja. Cateii se introduc in sol cu capatul ingust (codita) in sus. Pentru a se dezolta bine si a creste mare, usturoiul trebuie sa fie plantat intr-o zona insorita din gradina, intr-un sol bogat in substante nutritive.

Usturoiul se dezvolta in pamant, de aceea intre fiecare catel de usturoi plantat trebuie sa lasi o distanta de 10-15 centimetri. Cateii de usturoi se introduc la 4-5 centimetri in sol.

Temperatura
Pentru a putea germina, usturoiul are nevoie de o temperatura care sa se incadreze in intervalul 13-24 de grade Celsius. Usturoiul care va da drumul la radacini pana la venirea primului inghet va creste cel mai bine.

Inforire
Usturoiul plantat toamna va inflori in primavara anului urmator. Specialistii spun ca este bine sa tai mugurii, pentru ca altfel planta isi va concentra energia in producerea de seminte si nu in producerea unui bulb mare.

Mulci si apa
Imediat dupa primul inghet al iernii, este indicat sa acoperi straturile de usturoi cu un strat generos de mulci alcatuit din frunze maruntite. Mulciul va actiona ca o patura protectoare si va impiedica gerul sa ajunga la usturoi.

In ceea ce priveste apa, este indicat sa uzi solul doar daca toamna este foarte secetoasa iar solul este uscat. Primavara si vara solul se uda pana in ultimele 2-3 saptamani inainte de recoltare. O udare prea abundenta a solului poate duce la o recolta nu foarte buna de usturoi – cateii devin moi si se strica repede – in timp ce udarea prea rara poate face ca unele capatani sa nu se dezvolte suficient de mult.

Usturoiul este o planta care se dezolta si mai bine atunci cand este inconjurata de pomi fructiferi, rosii, ardei, vinete, cartofi, varza, broccoli, conopida, kale si morcovi.

Nu este indicat sa plantezi usturoi langa fasole si mazare.

Boli si daunatori
Usturoiul este o planta cu uleiuri volatile foarte puternice si are proprietati antibacteriene. Prin urmare, nu prea este atacat de daunatori. Cea mai frecventa boala intalnita la usturoi este mana, iar imbolnavirea este vizibila pe frunze, care se ingalbenesc, apoi se usuca si putrezesc.

Planta sanitar
Datorita proprietatilor sale, usturoiul este considerat una dintre cele mai eficiente plante sanitar, adica plante care feresc gradina de daunatori. Afidele, paianjenii rosii, musca de varza si melcii nu suporta usturoiul si vor sta la distanta de zona in care acesta a fost plantat.

Usturoiul poate fi folosit si pe post de pesticid natural.

Originally posted 2012-10-05 10:29:55.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.