Cultura de usturoi se face intr-un teren insorit care nu se ingrasa cu gunoi de grajd.

Se planteaza bulbisorii (catei) de usturoi toamna (septembrie-octombrie) sau primavara (martie-aprilie), la distanta de 25-30 cm intre randuri si 12-15 cm pe rand.

La plantarea de toamna, cateii se introduc la cca 3 cm adancime in pamant, iar la cea de primavara la 1,5 -2 cm.

Pentru protejarea de ger, culturile de toamna se acopera cu un strat subtire de gunoi paios.

In perioada de vegetatie cultura se praseste si se ingrasa suplimentar ca la ceapa, se iriga dupa necesar si se stropeste cu zeama bordeleza impotriva manei.

Recoltarea bulbilor se face in iulie-august, cand frunzele s-au uscat.

Pentru usturoiul verde (stufat) se procedeaza la fel ca la ceapa verde, indicat fiind ca plantarea cateilor sa se faca din toamna.

Soiuri: De Isalnita, De Moldova, De Cenad, De Ciolpani, De Bucovina, De Teleorman etc.

Plantarea de toamna
Obtinerea unor productii de ceapa si usturoi superioare din punct de vedere cantitativ si calitativ este asigurata prin plantarea din toamna, cu respectarea masurilor tehnologice specifice acestor culturi.

Alegerea terenului. Ceapa si usturoiul prefera terenurile plane, bine nivelate, cu panta intre 1-3‰ si posibilitati de irigare.

Terenurile trebuie sa fie permeabile, cu apa freatica la 3-4 m adancime, cu un grad scazut de imburuienare, neinfestate cu boli si daunatori. Structura acestora va fi buna – foarte buna, textura nisipo-lutoasa si luto-nisipoasa, pH-ul 6,5-7,8.

Culturi premergatoare
Foarte bune premergatoare sunt leguminoasele (mazare, fasole), care lasa terenul bine aprovizionat cu azot, cerealele paioase (bune reprimatoare de buruieni).

Aceste culturi elibereaza terenul devreme si permit pregatira lui in perioada optima.

Bune premergatoare sunt tomatele timpurii si tomatele de vara, iar corespunzatoare sunt bostanoasele (castravetii, pepenii, dovleceii, dovleacul de copt).

Culturile premergatoare bune si corespunzatoare trebuiesc fertilizate in anul de cultura cu 40 t/ha gunoi de grajd.

Este bine sa se retina ca ceapa si usturoiul nu trebuie sa se cultive pe aceeasi sola decat o data la 3-4 ani.

Pregatirea terenului
Desfintarea culturilor premergatoare pe suprafete mari se face prin discuire, la adancimea de 8-12 cm (2 treceri perpendiculare una pe alta), particulele de sol sa aiba diametrul sub 5 cm, iar resturile vegetale sa fie incorporate in totalitate.

Pe suprafete mici, desfiintarea culturii premergatoare se face manual, prin scoaterea in afara parcelei a resturilor vegetale si afanarea adanca la cazma.

Afanarea solului la adancimea de 60 cm, se face o data la 3-4 ani pe suprafete mari.

Nivelarea de intretinere (exploatare) se practica in scopul corectarii microdenivelarilor aparute in anul de cultura la plantele premergatoare.

Prin aceasta lucrare (2 treceri perpendiculare una pe alta, cu nivelatorul NM-3,2 pe suprafetele mari si manual pe suprafete mici), se asigura o panta uniforma de 1-3‰, gradul de nivelare fiind de 80%.

Fertilizarea de baza cu ingrasaminte minerale se face in ziua sau preziua executarii araturii de baza sau afanarii manuale a solului. Imprastierea ingrasamintelor minerale se face uniform pe toata suprafata, fara gresuri.

Dozele de ingrasaminte minerale (kg s.a /ha) sunt in functie de gradul de fertilitate a solului.

Aratura adanca sau sapatul la cazma, la adancimea uniforma de 28-30 cm, fara coame si gresuri, cuncorporarea resturilor vegetale si a ingrasamintelor mienrale, se face cand terenul este reavan, urata imediat de maruntirea solului, mecanic sau manual, pe adancimea de 8-10 cm.

Concomitent se face si incorporarea erbicidelor (Treflan 24 EC 3-5 l/ha, Dual 500 EC 3-5 l/ha). Cantitatea de solutie necesara pentru un hectar este de 450-500 l.

Deschiderea rigolelor pentru modelat solul pe suprafete mari, la adancimea de 18-20 cm, uniforme ca adancime si drepte este necesara daca maruntirea s-a efectuat cu mult timp inainte de modelare, timp in care solul s-a tasat, sau pe solurile cu o textura grea.

Modelarea solului se face in brazde inaltate, cu ecartament de 150 cm, coronament de 104 cm, rigole cu deschiderea de 46 cm si adancimea de 16-18 cm. Brazdele sa fie drepte pe toata lungimea lor, bine impachetate si cu un grad uniform de tasare.

Infiintarea culturilor
In vederea realizarii unei distribuiri uniforme si asigurarii unei desimi optime la plantare si rasarire, materialul de plantat – arpagic, bulbi de usturoi (catei) – trebuie sa fie sanatos, bine calibrat, fara codite si frunze.

Inainte de infiintarea culturilor, materialul de plantat se trateaza contra agentilor patogeni si daunatorilor.

Arpagicul se trateaza prin prafuire cu Metoben 3 g/kg, aplicat singur sau in amestec cu unul din produsele: Tiuram 75 PU 3 g/kg sau Captadin 50 PU 3 g/kg pentru prevenirea infectiilor cu agenti patogeni Sclerotium cepivorum (putregaiul alb) si Botrytis allii (putregaiul cenusiu).

Bulbii de usturoi se trateaza prin imbaiere, timp de 30 minute, contra nematozilor, paianjenilor bulbilor si agentilor patogeni: Fusarium sp., Penicillium sp. si Sclerotium cepivorum.

Pentru bulbii de usturoi se foloseste unul din produsele: Miral 500 EC 0,3%, Polisulfura de bariu 4%, Polisulfura de calciu 8% in amestec cu unul din produsele: Tiuram 75 PU 0,3% sau Captadin 50 PU 0,25%.

Cantitatea de solutie necesara pentru imbaiere este de 150-200 l la 800-1000 kg material de plantat.

Dupa imbaiere, materialul de plantat se pune la zvantat timp de 1-2 ore, dupa care se planteaza.

Infiintarea culturilor dr ceapa si usturoi se face manual (dupa marcarea randurilor) sau numai mecanic la ceapa.

Perioada optima de infiintare din toamna este intre 10-20 octombrie pentru ceapa si 10 septebrie – 30 noiembrie pentru usturoi.

Cantitatea necesara de material de plantat este de: 950-1575 kg/ha arpagic si 800-1000 kg/ha usturoi.

Pentru cultura de ceapa se foloseste numai arpagic cu diametrul de 14-21 mm.
Distantele si dimensiunile de plantare sunt prezentate in tabelul II.

Intretinerea culturilor
Irigarea de aprovizioare se face prin aspersie in toamnele secetoase, pentru a asigura umiditatea optima in sol in asa fel incat la intrarea in iarna plantele sa fie bine inradacinate (lungimea radacinilor de 8-10 cm), nerasarite sau in faza de rasarire.

Norma de udare este de 200-250 m2 apa/ha, iar irigarea se face ori de cate ori este nevoie.
Fertilizarea faziala se face primavara, in doua etape, in functie de faza de vegetatie a solului.

Culturile de ceapa si usturoi infiintate din toamna pot fi recoltate in primavara (ca legume verdeturi) – ceapa verde si usturoi verde, in luna iulie, pentru consum in stare proaspata (bulbi) si toamna.

Ing. Viorel Radoi, dr. ing. Valentin Miron

Originally posted 2012-10-16 19:25:19.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.