Afinul (Vaccinium corymbosum) poate creşte la înălţimea unui om (150-200 cm).

Afinul preferă o climă răcoroasă, umedă şi poate fi cultivat până la altitudini de 600-800 m. Suportă temperaturi scăzute până la –25°C în perioada de iarnă. Afinul preferă soluri bine drenate, fără exces de umiditate, cu reacţie acidă (pH 4,3-5,5). Reacţia solului este una dintre însuşirile care limitează aria de răspândire a acestei culturi. Această specie nu se va cultiva pe terenuri unde au fost aplicate amendamente calcaroase în anii precedenţi dacă reacţia solului nu a coborât sub 5,5. Dacă pH-ul este mai mare de 5,5, pentru scăderea acestuia se va folosi turbă acidă aplicată în groapa de plantare.

Preferă soluri bogate în humus, evitându-se solurile sărace şi cele nisipoase. Distanţele de plantare se aleg în funcţie de tipul plantaţiei: în incinta grădinilor de lângă casă: 1,5-2,5 m între rânduri şi 0,7-1,4 m pe rând; în cultura pe suprafeţe mari: 3-4 m între rânduri şi 1,2 m pe rând. Tufele se conduc cu 10-12 tulpini.

Tăierile de fructificare constau în îndepărtarea tulpinilor îmbătrânite (peste 4-5 ani). Necesită tundere doar plantele mai mature, bătrâne. Ramurile uscate, bolnave trebuie eliminate de la inel.

În lipsa unui sol corespunzător, care să aibă mai ales aciditatea corespunzătoare în intervalul de înflorire-fructificare, cultura de afin se va dezvolta lent şi cu multe pierderi de plante şi recoltă.

Înfloreşte în mai, fructifică din mijlocul lunii iunie. Este autopolenizator dar recolta este mai bogată dacă plantăm 2 soiuri diferite. Este o plantă nepretenţioasă, doar toamna se administrează puţin gunoi de grajd semicopt, care trebuie amestecat cu solul.

Plantare
Distanţa la plantare 1×1 m. Este rezistent la ger, în locuri adecvate poat rodi chiar şi 30 de ani. Necesită sol acru.

La plantare se sapă o groapă de cel puţin 80×80 cm care se umple cu un amestec de pămînt şi turbă. Înainte de sădire planta se pune cu bol de pămînt cu tot în apă timp de 1 oră, apoi se mocirleşte. În jurul plantei solul se acoperă cu cîţiva cm de turbă, paie sau compost.

Din al 5-lea an în perioadele de pauză vegetală planta se răreşte anual. Ca protecţie împotriva îngheţului gîtul rădăcinii se acoperă cu turbă.

Pentru afinul de balcon aveţi nevoie de un vas de cel puţin 10 l. Folosiţi pămînt pentru flori pe care l-aţi amestecat cu turbă. La 3-4 ani răsădiţi planta într-un vas cu 5 l mai mare.

Suplimentare cu substante nutritive
Primăvara folosiţi îngrăşămînt chimic. Cantitatea se stabileşte pe baza instrucţiunii de folosire de pe ambalaj. Pentru afinul de balcon, din mai pînă în august folosiţi săptămînal îngrăşămînt chimic.

Taiere
În al 3-lea an, în perioadele de pauză vegetală răriţi tulpinile. Crengile, părţile îmbătrînite se îndepărtează în fiecare an, astfel planta primeşte mai mult soare vara. Tulpinile uscate se îndepărtează.

Udarea regulată influenţează în mod avantajos cantitatea de recoltă.

În cazul afinului de balcon udaţi zilnic, iar în perioada de repaos menţineţi solul umed.

Protectia pe timp de iarna
Baza plantelor se acoperă cu turbă.

În locuri ferite pot rămîne afară. Sînt plante rezistente la îngheţ dar rădăcinile nu pot fi expuse la ger în mod direct.

Pentru afine roşii iarna baza plantelor se acoperă cu paie.

Protectia plantelor
Nu este ameninţat de boli deosebit de periculoase. Bineînţeles păduchi de frunze, la fel ca şi la alte plante, pot apărea şi aici. Îi putem combate cu substanţele corespunzătoare.

Originally posted 2012-10-05 10:15:30.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI