agrisAgrişul face parte din categoria arbustilor fructiferi puternic ramificat, prevazut cu ghimpi lungi de 7-15mm, dispusi cate unul sau trei la baza mugurelui, pe tulpini. Formatiunile fructifere se formeaza pe lemn de 2 ani, dau productii mari intre 3-6 ani, dupa care se usuca si trebuie inlocuite cu cresteri noi.

Fructul este o baca polisperma, de consistenta moale, de culoare verde, galbuie sau roza si se maturizeaza la sfarsit de iunie si inceputul lui iulie. Toate soiurile sunt autofertile. Productiile maxime de fructe se obtin intre anii 5-7 de la plantare si sunt de 4-6 kg/tufa, respectiv 12-15t/ha.

Agrişul se inmulteste prin butasi semilemnificati, marcote, despartirea tufei si altoire in T in luna august, cu mugure detasat cu scutisor sau cu varf de lastar lemnificat. Altoirea agrisului se foloseste la obtinerea de arbusti cu trunchi de 25-50cm, iar ca portaltoi se alege specia Ribes aureum.

Rolanda (piros koszmete kep): Este un soi cu coacere timpurie, fructele sunt mari, ovale, cu pulpa roşie, deosebit de aspectuoşi şi gustoşi. Are creştere viguroasa, rezistenta buna la fainare. Produce abundent.

Plantaţiile de agriş se amplasează pe terenuri cu expoziţie sudică, plantarea se face toamna sau primăvara, în gropi dispuse la distanţă de 1-1,2 m pe rând şi 2,5-3 m între rânduri (atât la tufe cât şi la cele cu trunchi înalt). Tufele se dezvoltă în 3-4 ani, iar tăierile de fructificare constau în eliminarea tulpinilor îmbătrănite, producţiile fiind de 4-6 kg/tufă, respectiv 12-15 t/ha.

Bolile şi dăunătorii sunt mai puţini decât la alte culturi.

Plantarea corectă a butaşilor de agriş contribuie la buna prindere a plantelor şi, ulterior la creşterea şi fructificarea lor abundentă. Ţinând cont de aceste cerinţe, se recomandă plantarea butaşilor de agriş în gropi cu dimensiunile de 40×40-50 cm. Butaşii trebuie să fie plantaţi cu 5-6 cm mai adânc decât în pepinieră. Această adâncime de plantare a butaşilor contribuie la buna prindere şi creştere a plantelor.

Înainte de plantare, rădăcinile butaşilor se scurtează până la 20-25 cm. La plantare agrişii, obligatoriu se udă cu câte o găleată de apă.

După plantare butaşii de agriş se taie la 3-4 muguri. În al doilea an, creşterile anuale se scurtează la 1/4-1/3 din lungimea lor iniţială. Aceste tulpini vor constitui în continuare baza tufei. După al treilea an, tufa trebuie să fie formată din aproximativ 14 ramuri de diferite vârste. La anul patru, formarea tufelor se termină. În perioada formării tufei se suprimă ramurile rupte, bolnave, subţiri şi cele deformate. Aceste ramuri, indiferent de vârstă, se taie de la bază fără a lăsa cioturi.

Originally posted 2012-10-05 11:06:28.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.