Momordica charantia este o plantă agăţătoare originară din sudul Asiei, avînd un fruct asemănător castravetelui. Despre ea ne‑a vorbit dna Gabriela Vlăsceanu, farmacist în cadrul companiei Hofigal: „Noi producem capsule care conţin 500 mg de extract uscat din fructele de Momordica charantia. Extractul are efect de reducere a glicemiei, precum şi acţiune antidiabetică. De asemenea, este antibacterian, antivirotic, antiparazitar şi chiar antitumoral. Efectul de reducere a glicemiei îl are o substanţă din acest fruct, numită „polipeptid p”, o adevărată „insulină verde”, deoarece are un efect hipoglicemiant remarcabil. Tratamentul cu acest compus poate determina reducerea dozei necesare de insulină pentru diabetul zaharat de tip I. O altă substanţă aflată în fructul de Momordica este momordina. Aceasta are acelaşi efect hipoglicemiant şi antidiabetic puternic, chiar mai intens decît tolbutamida, medicamentul clasic folosit în diabetul de tip II. Toate acestea au fost demonstrate prin teste de farmacologie experimentală şi confirmate de studii clinice. În plus, extractul de Momordica are efect de trei ori mai puternic contra virusului herpetic sensibil la Aciclovir. Proprietăţile sale antiherpetice pot aduce servicii importante terapeuticii actuale, avînd în vedere caracterul rebel al erupţiilor herpetice (orale şi genitale) şi chiar în tratamentul unor tumori”.

Durata tratamentului antidiabetic cu extractul de Momordica este de 4 săptămîni, iar după o pauză de 4 săptămîni se poate relua, la indicaţia medicului specialist. Utilizarea preparatului necesită precauţii la hipoglicemici şi la copiii sub trei ani. Preparatul este contraindicat în cazuri de sarcină, hepatită, ciroză, colecistită, infecţii HIV/SIDA. Administrarea abuzivă a extractului de Momordica poate conduce la apariţia unor dureri abdominale şi a diareei.

Cunoscut si sub denumirea de pepene amar, karela sau goya, castravetele amar este una dintre cele mai amare legume din intreaga lume si nu intamplator i s-a acordat aceasta denumire in trecut. Desi mai greu de introdus la dieta din cauza gustului sau aproape insuportabil, castravetele amar are multe nutrimente de exceptie si medicii care l-au studiat au ajuns la concluzia ca poseda o serie de proprietati curative foarte rar intalnite in stare naturala la alte legume sau fructe.

Analizand compozitia castravetului amar, savantii au descoperit o lista impresionanta de vitamine si minerale, dintre care amintim vitaminele B1, B6, B9, B12, C, E, K sau A si minerale precum calciul, magneziul, potasiul, sodiul, fierul si zincul. Continutul de grasimi este totusi foarte mic, dar exista cantitati mai mari de fibre alimentare si de carbohidrati, care il fac un aliment foarte util pentru sanatatea sistemului digestiv. In ce priveste proprietatile terapeutice ale castravetelui amar, in special persoanele care sufera de diabet ar putea beneficia din plin de consumul moderat de castravete amar, cercetari de data recenta oferind date foarte pozitive din acest punct de vedere. Gratie unor substante pe care le contine, dar inca nu se stie exact cum actioneaza acestea, castravetele amar se pare ca are proprietatea de a echilibra nivelul zaharului din sange, coborand catre normal valorile sale prea ridicate.

Utilizat in mod traditional si in tratarea starilor de iritare si de inflamare a organismului, castravetele amar are certe proprietati calmante si antiinflamatorii si merita introdus la dietele de detoxifiere a organismului. Aflate deocamdata in plina desfasurare, cercetarile care sa probeze si utilitatea castravetului amar in terapiile anti HIV/SIDA au dovedit pana in prezent ca acest aliment cu siguranta intareste simtitor sistemul imunitar in fata atacului virusilor si bacteriilor, dar se spera ca la final sa se poate gasi o cale prin care castravetele amar sa fie folosit cu succes in tratarea teribilei maladii cauzata de virusul HIV. Una peste alta, castravetele amar, o leguma complet necunoscuta in Romania pana nu demult, este un aliment care merita toata stima noastra si ar fi interesant de aflat si faptul ca in prezent se poate cultiva in Romania chiar si de catre particularii care locuiesc fie la casa, fie intr-un apartament de bloc. Semintele de castravete amar se gasesc in comertul romanesc, iar conditiile de crestere cer in mod expres lumina si caldura constanta. Castravetele amar se poate cultiva atat in sere cat si in balcoane inchise si este o planta care da multe fructe intr-un timp relativ scurt. Desigur ca informatiile detaliate va vor putea fi furnizate in primul rand de catre agricultorii de profesie si pasionatii de cresterea plantelor, dar in principiu se poate face acest lucru, iar persoanele care sufera de diabet merita sa incerce o cura de castravete amar, bineinteles sub o stricta supraveghere medicala.

Originally posted 2012-10-23 09:32:56.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.