In situatia actuala, de multe ori suntem nevoiti sa renuntam la scopurile pe care ni le propunem, din lipsa de posibilitati financiare. Experienta de care a avut parte un tanar din raionul Cimislia ne poate servi drept exemplu pentru a continua sa cautam solutii si a genera idei. Visul sau era sa-si procure un jeep si el a castigat banii necesari pentru aceasta din vanzarea porumbeilor de casa pe care pana atunci ii crestea doar din pasiune.

Aceasta istorie l-a determinat si pe Oleg Tocan, agricultor din satul Zaim, raionul Causeni, sa analizeze posibilitatea de a-si mari hulubaria existenta, cu scopul de a mai obtine ceva venituri pentru necesitatile familiei. Decizia de a acorda mai multa atentie cresterii si inmultirii hulubilor porneste deopotriva din rationamente economice si sentimentale. „Nici nu va puteti inchipui cat de placuta poate fi comunicarea cu aceste vietati minunate, urmaritul miscarilor gratioase, tantose, falfiitului zgomotos al aripilor sau gurluitul curtenitor al porumbeilor”. Oleg Tocan povesteste ca pastreaza in sine aceasta pasiune inca din copilarie si s-a molipsit de ea de la un vecin mai în varsta.

La inceput, hulubaria sa era constituita din rase obisnuite, dar peste un timp a observat la acelasi vecin o specie mai aleasa de care a facut rost si el mai tarziu. Acum, ii place sa-si etaleze cele opt rase de porumbei la piata de pasari din capitala. El spune ca in ultimii ani sporeste considerabil interesul pentru hulubii de casa, in special, in randul adolescentilor care devin pasionati mai ales de colectarea unor specii cat mai neobisnuite.

La moment, cel mai mare prilej de satisfactie i-l ofera lui Oleg Tocan relativ noua sa achizitie – Paunii galbeni. Valoarea lor de piata este de circa 400 de lei perechea, dar prin tara noastra nu prea sunt de gasit. El a obtinut mai intii o femela dupa care, abia peste un an si tocmai de la Kiev, a dat si de perechea acesteia. Paunii albi sunt la fel de frumosi, dar ei sunt mai raspanditi, iar pretul lor se ridica la 300 de lei de pereche.

In general, valoarea porumbeilor de casa este ceva relativ, pentru ca mai depinde foarte mult de culoare, „forme”, luciul penelor, varsta, precum si de calitatea de a fi cat mai neobisnuiti. Cei mai frumosi se considera porumbeii albi si ei sunt si cei mai pretuiti, de asemenea cei galbeni, dar ei sunt foarte rar intalniti. In republica, practic, nu exista concurenta in domeniu, pentru hulubii frumosi existand intotdeauna cerere.

In expresie baneasca cea mai cotata dintre rasele detinute de Oleg Tocan este cea a Gusatilor care se ridica la 800-1000 de lei perechea. Dupa ei, urmeaza Achermanii cu un echivalent de 400 de lei si apoi Nemtii, pretuiti cu 300 de lei, in caz ca-s originali, si cu doar 150-200 de lei de pereche, in cel al surogatelor. Furtunii si Dragonii sunt celelalte specii intretinute in hulubaria de la Zaim si la piata sunt solicitati contra sumei de 200 de lei perechea.

O varietate cu totul si cu totul speciala sunt Postasii care sunt destul de cunoscuti in lume pentru calitatea de la care le provine si numele. Acestia sunt cel mai mult solicitati in Romania, unde cu ei sunt organizate competitii pe bani. Din acest considerent, Postasii cu cele mai bune performante pot aduce detinatorilor nu doar venituri suplimentare, ci si popularitate.

Bunaoara, un crescator de hulubi din zona de sud a tarii noastre a vandut recent cu o mie de dolari americani o pereche de Postasi, la o expozitie organizata la Kiev.

In prezent, visul cel mai mare al lui Oleg Tocan este inmultirea speciilor existente, concomitent cu achizitionarea de noi varietati. La moment, din cei circa 40 de hulubi din care se constituie hulubaria sa, 18 femele sunt puse pe clocit. Cele mai productive in acest sens sunt „postaritele” care accepta fara rezerva sa cloceasca oua depuse de hulubitele de alta rasa, contribuind astfel la cresterea ritmului de inmultire. De regula, hulubii depun cate doua oua din care scot tot atatia pui, iar uneori, foarte rar, doar cate unul. Puii de hulub cresc destul de repede, atingand stadiul de zbor timp de numai 20 de zile.

In conditiile in care si carnea de hulub poate fi folosita in alimentatie, Oleg Tocan este interesat de cuprinderea in perspectiva si a acestui aspect. El spune ca acest tip de carne este inalt apreciata si solicitata de catre consumatori, avand calitati gustative deosebite si mai fiind şi dietetica, recomandata in special persoanelor care sufera de diabet zaharat. In lume exista si o rasa speciala pentru aceasta numita King si Oleg Tocan spera sa faca rost de ea. La varsta de 20 de zile, puii din aceasta specie ating greutatea de pana la 1,5 kg masculii si de 1,2 kg – femelele.

Oleg Tocan spune ca riscul imbolnavirilor la porumbeii de casa este minim, datorita gradului sporit de rezistenta al acestora si efectuarii sistematice a profilaxiei – vaccinarii, pastrarii curateniei, aerisirii bune etc. Porumbeii se afla mai mult in hulubarie, in custi si sunt lasati la libertate sa zboare mai mult vara, cand riscul seducerii hulubitelor de catre masculii din alte stoluri este minim.

Oleg Tocan a devenit membru al organizatiei regionale „Centrul de Business, Informare si Marketing” din Causeni, membra a retelei AGROinform, pentru a beneficia de asistenta informationala si tehnologica, precum si de posibilitatea de a vizita diferite expozitii specializate, mai ales peste hotare. Conlucrarea cu AGROinform mai este motivata si de necesitatea dezvoltarii aspectelor de marketing, in special, pentru activitatea de pepinierit pe care Oleg Tocan o desfasoara de mai multi ani.

Lucrul in pepiniera, l-a deprins pe vremea cand activa in cadrul „brigazii scolaresti”. Initial, avea in responsabilitate mai mult prasitul, musuroitul sau procesul invers acestuia, iar dupa clasa a sasea, a deprins deja si altoitul. Dupa destramarea sovhozului din localitatea de bastina, a continuat sa practice această activitate in mod individual. Suprafata actuala a pepinierei proprii este de circa 1 ha pe care creste puieti de aproape toate tipurile de pomi fructiferi, la comanda. Vinde si la piata, dar numai ceea ce-i mai ramane dupa indeplinirea comenzilor.

din agravista.md

Originally posted 2012-09-09 17:04:46.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.