Un antreprenor cunoscut imi povestea zilele trecute ca sezonul curent este cel mai favorabil pentru el din toti anii in care face agricultura. Acum trei-patru ani, cand a inceput sa cultive diferite culturi agricole, iesea in pierdere, banii investiti in aceasta afacere considerandu-i, pe drept cuvant, ca aruncati pe vant. Treptat insa au crescut preturile si a inceput sa castige de pe urma comercializarii unor produse ca ardeii dulci, zemosii, ceapa, radacinile de telina. Anul acesta, doar de pe urma cultivarii verzei pe o suprafata de un hectar si-a recuperat toate investitiile curente, obtinand un profit substantial.

Articolul de fata este dedicat insa altui fermier – Ion Paciu din Braviceni, Orhei. Cand l-am vizitat zilele trecute, trebaluia prin serele construite in primavara curenta pe o suprafata totala de circa 2 hectare. „Am investit in sere peste 1,5 mln de lei si, daca nu ne-ar fi distrus grindina si vanturile puternice o parte din ele, anul acesta am fi rascumparat cheltuielile”, spune fermierul.

Pe mai toata suprafata de sera cultiva rosii si la intrebarea unui ziarist privind cele mai profitabile culturi agricole, Ion Paciu face semn cu capul spre rosii. „Sunt cele mai convenabile, au pret si ne sunt cumparate toate direct din camp”. Agricultorul mai spune ca toata viata a adunat bani, pentru a investi in sere si cultiva legume in sera, pe tot parcursul ultimilor 10 ani.

De 3-4 ani, respecta strict tehnologiile si din acel moment, profitul s-a marit cu cel putin 40%. In cele doua hectare de sera a fost instalata irigare prin picurare care a costat circa 400 mii de lei. Din primavara, in sere au fost plantate rosii din hibridul Sunshine, adus din Ucraina. La moment, este asteptata sa se coaca ultima recolta, pentru ca spre finele lunii iulie, sa se planteze rasadul de hibridul Avrelius care este crescut in palete pe o portiune din aceleasi sere.

Pe terenul din apropierea serelor se zareste o pepiniera de mar. Ion Paciu ne-a explicat ca suprafata acesteia este de 4 hectare si ca materialul saditor pe care il produce este de soiurile Golden, Simerenco, Idared, Ionagored. Pe cealalta parte a serelor este o portiune mai mica de teren plantata cu harbuji si una de 1,5 ha de livada de mar in primul an de la plantare. Ambele culturi sunt dotate cu sisteme de irigare prin picurare. Agricultorul ne-a dezvaluit ca are in plan sa extinda treptat suprafata de livada pana la 40-50 de hectare. Si sera vrea s-o extinda pe inca 2 ha.

Ion Paciu sustine ca toată viata lui a muncit, pentru a oferi unicului sau fiu, Mihai, doctor in agricultura, o viata mai buna. De fapt, o mare parte din contributia la dezvoltarea acestei afaceri de familii revine chiar lui Mihai Paciu care depune un efort colosal, face uz de cunostintele solide in domeniu pe care le poseda si o pasiune enorma pentru munca desfasurata. In prezent, Mihai Paciu desfasoara o colaborare intensa cu un sir de institutii de specialitate din republica asa ca Universitatea Agrara de Stat din Moldova, Institutul de Pomicultura, precum si cu ministerul de resort.

Problema secetei si a temperaturilor extrem de mari din sezonul agricol curent este una din principalele ingrijorari ale lui Ion Paciu, el mentionand ca din aceasta cauza cheltuielile de irigare sporesc considerabil si nu se reuseste cu irigarea.

La moment, familia Paciu de la Braviceni dispune de 11 ha de teren agricol propriu, mai arendand inca alte 5 ha. Ion Paciu este membru al organizatiei regionale „OrhConsInfo”, membra a retelei AGROinform, si spune ca in virtutea acestui statut apeleaza frecvent dupa informatie utila care ii este oferita cu operativitate.

din agravista.md

Originally posted 2012-09-09 17:42:17.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI