Persoanele despre care vorbesc vor să îşi facă o fermă de capre. Că au auzit ele că laptele de capră e cel mai bun din lume. Nu au bani pentru această afacere, dar m-au rugat să mă interesez cam care ar fi calea şi apoi vor, în funcţie de mai mulţi factori, să efectueze un împrumut şi să demareze. Informaţiile sunt cele de mai jos. Curajul, determinarea, riscul sunt ale fiecăruia.

Scurte recomandări

După cum spun cei de la Direcţia Sanitar Veterinară Prahova, caprele, chiar dacă la noi în ţară până mai ieri nu erau foarte apreciate, se cresc pentru lapte, carne, păr şi piele. Aşa că acela care se apucă de această afacere trebuie să fie un cunoscător bun şi un manager la fel de priceput, ca să pună totul în valoare. Numărul ideal pentru început, căci mai puţin nu aduce profitul scontat, trebuie să fie de minimum 300 de capete de capre. Cea mai bună rasă de la noi, care produce destul de mult lapte şi care este şi rezistentă la climă şi boli, este Alba de Banat. Aceasta ajunge, de regulă, cu producţia pe un an, cam la 500-550 de litri de lapte. În ultima vreme sunt apreciate şi rasele Alpina Franceză şi Saanen.

Asocierea, o posibilă şansă

Specialiştii indică şi în cazul fermelor de capre asocierea mai multor crescători. În felul acesta, se strânge mai mult lapte şi fabricile de brânzeturi, cu care se încheie contract, se pot arăta interesate de o deplasare la faţa locului ca să ia tot laptele strâns.  Încă un lucru important: la capre nu e impusă, ca la vaci, cota de lapte, dar se poate beneficia – desigur, când se dă – de subvenţia de la stat. Iezii – adesea caprele fac câte doi iezi – se vând bine în preajma Paştelui, pentru că au carnea bună şi dietetică.

De ce laptele de capră?

Laptele de capră este superior celui de vacă sau oaie. El are o compoziţie bogată în aminoacizi esenţiali pentru om, săruri minerale şi biostimulatori. Acest lapte este recomandat de medici în bolile pulmonare şi în rahitism. Caprele nu sunt pretenţioase la mâncare, dar este indicat să primească nişte concentrate – Amestec Unic de Furaje (AUF), lucernă şi multă apă. Adăposturile pentru cele 300 de animale recomandate trebuie să aibă, conform normelor europene, peste 2.000 mp, să fie racordate la apă şi electricitate şi să fie la jumătate de kilometru de ultima locuinţă a satului.

Un adăpost modern trebuie utilat cu aparat de muls, tanc de răcire, pasteurizator în plăci, vase pentru închegat brânza, ventilatoare şi să asigure fiecărei capre o suprafaţă de 2 mp şi un volum de 7-8 mc pe cap de animal. Mai greu, cel puţin la început, pare să fie cu desfacerea cărnii de ied, a laptelui sau, după dorinţă, a brânzei ori caşcavalului de capră. Din cauza unor prejudecăţi, românii nu se prea înghesuie să cumpere preparate din lapte de capră, deşi mulţi au învăţat să aprecieze laptele şi brânza de capră.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 21, 1-15 NOIEMBRIE 2010

Originally posted 2012-02-02 23:47:55.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.