Brînza de capră se digeră mai uşor decît celelalte brînzeturi, pentru că are un conţinut redus de grăsimi. Brînza de capră are puţine calorii şi este perfectă pentru curele de slăbire.

Argumente suficiente pentru a alege brînza de capră în defavoarea celei de vacă sau de bivoliţă.„Brînza de capră poate fi inclusă în dietă la orice vîrstă, deoarece se digeră mai uşor decît celelalte sortimente de brînză datorită conţinutului mai mic de grăsimi şi de cazeină, proteina din lapte. 100 g de brînză de capră conţin 3 g de proteine şi 4 g de grăsimi, în vreme ce 100 g de telemea de vacă – 15 g de proteine şi 20 g de grăsimi.  Diferenţa se vede şi în numărul de calorii: 100 g de brînză de capră conţin 60 de calorii, aceeaşi cantitate de telemea de vacă ajunge la 250 de calorii”, arată prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Conţinut scăzut de grăsimi

Avînd puţine grăsimi, brînza de capră poate fi consumată şi în curele de slăbire. Pentru stimularea digestiei, brînza poate fi asociată cu o salată de crudităţi din care nu vor lipsi mărarul, pătrunjelul şi salata verde. Potrivit specialistului, brînza de capră poate preveni cariile dentare. O bucată de brînză mîncată după masă stimulează secreţia de salivă, protejează smalţul dinţilor şi restabileşte aciditatea normală a mediului din cavitatea bucală.

Calciu şi fosfor

100 g de brînză de capră conţin 100 mg de calciu şi 90 mg de fosfor, minerale necesare sistemului osos. Calciul şi fosforul se asimilează mai bine din brînză decît din lapte. De asemenea, brînza de capră este printre puţinele surse naturale de vitamina B12 (2 micrograme/100 g). Datorită vitaminei B12, brînza atenuează stările de stress, anxietate şi ne ajutăsă ne concentrăm mai uşor. Datorită conţinutului redus de grăsimi, brînza de capră poate fi consumată şi de persoanele care suferă de ateroscleroză, afecţiuni renale, colescistite, obezitate.„În acelaşi timp, persoanele care au intoleranţă la lactoză pot consuma liniştite brînză de capră, deoarece, fiind fermentată, aceasta nu mai conţine lactoză”, mai spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul nostru ne recomandă să înlocuim laptele de vacă cu cel de capră. Laptele de capră este recomandat persoanelor cu afecţiuni gastro-intestinale, tulburări metabolice, afecţiuni cardiovasculare. Pentru copii, după laptele matern, cel mai bun este laptele de capră.

Branzeturile din lapte de capra

Fabricarea branzeturilor din lapte de capra nu reprezinta o noutate, asemenea produse fiind cunoscute in Franta, Italia,Grecia, SUA etc. Branzeturile din lapte de capra au o aroma specifica, care se datoreaza in principal grasimii ce contine acizi grasi cu lant scurt si mediu (butionic, capiroic, caprinic, caprilic) aroma ce este intensificata in timpul maturarii. Branzeturile proaspete au culoarea alba, iar cele maturate au culoare alb-crem.

Din lapte de capra se fabrica in general branzeturi in cadrul gospodariilor, atunci cand numarul caprinelor este redus, dar si industrial in conditiile in care exista ferme de crestere a caprinelor in vederea productiei de lapte. Branzeturile obtinute in gospodarii au o individualitate specifica, dependenta de arta producatorului, zona geografica si de obiceiurile culinare ale populatiei respective. Productia de branzeturi la nivel de fabrica permite obtinerea unor produse standardizate, cu inocuitate sporita si calitati senzoriale constante datorita unifromizarii in ceea ce priveste procesul tehnologic. Branza cu consistenta tare este cea de care se poate spune ca:

  • Are un continut de apa de maximum 56% in masa fara grasime
  • Este elastica sau tare, cu gauri specifice fiecarei retete
  • Are 15-50% continut de grasime in substanta uscata
  • Are nevoie de o perioada de maturatie ce dureaza 2-36 luni
  • Are nevoie de o ingrijire atenta a cojii

Diferenta intre branza moale si cea tare se manifesta la preparare si in perioada de maturare. Este nevoie de o experienta mai bogata, de o curatenie mai atenta si de un lapte de o calitate exceptionala. In lunga perioada de maturatie, erorile ies la lumina fara mila, aratand unde s-agresit. In gospodaria taraneasca exista mai multe moduri de transformare a laptelui in branza imediat dupa mulgere, obtinandu-se cele mai bune rezultate. Daca se lucreaza in cantitati mari, pasteurizarea este o idee inteleapta, deoarece in lunga perioada de maturare branza se poate usor altera.

Pentru obtinerea branzeturilor tari de capra se folosesc cantitati de 50-100 l lapte. In gospodaria taraneasca branza tare se produce cand se obtin cantitati mari de lapte zilnic sau cand pentru moment branza nematurata sau cea moale nu se vand prea bine. Ea se poate produce si pentru perioade in care productia de lapte va fi mai redusa sau pentru a veni in intampinarea dorintelor clientilor.

Branza proaspata din lapte de capra, cu umiditate scazuta (Goat’s milk hardcheese)

Pentru obtinerea acestui tip de branza, laptele integral de capra (pasteurizat / nepasteurizat) se aduce la temperatura de 30-31,2 ºC. In lapte se introduc 1% cultura de bacterii lactice si cheag. Coagularea are loc la 30-31,2 ºC pana cand se obtine un coagul ferm (30 min). Coagulul este gata pentru prelucare cand se rupe la introducerea degetului in coagul sub un unghi de 90º si apoi este retras usor. Coagulul se taie in coloana verticala cu latura de 2,5 cm, apoi in cuburi de 2,5 cm. In continuare, temperatura coagulului se ridica la 30,7-37,8 ºC intr-o ora, cu agitare usoara, intermitente, pentru a impiedica lipirea particulelor de coagul.

In continuare se toarna intr-un sac de matase, formand un bol la partea inferioara a acestuia. Sacul respectiv se mentine agatat circa 3 h, pana se scurge tot zerul liber. Dupa scurgere, bobul de branza este scos din sac sieste ambalat in pachetele sau pahare.

Branza cheddar

Este o branza cu pasta tare, care in mod obisnuit se fabrica din lapte de vaca integral, dar se fabrica si din lapte de capra integral pasteurizat, racit la 32-34 ºC. Laptele racit este insamantat cu o cultura de bacterii lactice in proportie de 1-2%, cultura formata din Str lactis si Str cremoris.

Maturarea laptelui

Dureaza 20-30 min pana ce aciditatea ajunge la 20º T. In laptele maturat se adauga 10g CaCl/100g lapte inclusiv un colorant galben alimentar autorizat. Coagularea se face cu cheag la 30-32ºC timp de 30-40 minute.

Prelucrarea coagulului

Se face cu line cu lame verticale si taiere in cuburi de 10-12 cm, cu agitare lenta a coagululuiin vana (6-8 rot/min). dupa un repaus de 10-12 min se face incalzirea a II-a, in 2 trepte si anume:-ridicarea temperaturii la 37-38ºC cu o crestere de 1ºC/min (timp total 30 min);-ridicarea temperaturii la 40-41 ºC, in 15 min.Incalzirea a II se face aub agitare , in regim de 6-8 rot/min, pan ace bobul ajunge de marimea bobului de mazare, iar zerul la aciditatea de 18-20 ºC. Boabele se lasa sa se depuna, iar zerul selasa se elimina, dupa care coagulul se aduna pe albele parti ale vanei, iar in strat de 15-20 cm se preseaza dupa care se taie in bucati de 30x15x12.

Cedarizarea branzei din vana are loc prin incalzirea acesteia la 338 ºC in care scop vana se acopera cu capac si se trimite abur in mantaua vanei. Din 10 in 10 min bucatile de cas se intorc si se aseaza una peste alta in 3 straturi.

Cedarizarea se finalizeaza cand aciditatea zerului ajunge la 62-67 ºT, iar casul la 220 ºT.

Cedarizarea dureaza 100-120 min

Casul cedarizat este taiat in fasii lungi de 4-5 cm si late de 1,5 cm. Fasiile se spala cu apa la temperatura de 60 º C. Fasiile de cas spalate se sareaza cu sare uscata fina timp de 20 min cuamestecare continua (2,5-3 kg sare/1000kg lapte). Formarea branzei se face in forme cilindricemetalice captusite cu sedila.

Branza se preseaza dua cum urmeaza: initial cu 6 kgf/kf branza,dupa 20-30 min cu 30-40kgf/kg branza si in final cu 60 kgf/kg. Bucatile de branza presata sezvanta la 12-14 ºC si umiditate de 85% timp de 7-10 zile, se parafineaza dupa care se facematurarea la 2-4 ºC si umiditate de 75% timp de 90-110 zile. Durata de conservare este de 1 an la2-4 ºC

Branza Cheddar poate fi: de forma cilindrica, tip I cu Ø 36-39 cm si h 25-35 cm si masa de 30-35kg, precum si tipul II Ø de 36-39 cm, h 15-18 cm si masa de 15-18 kg, forma paralelipipedica.Branza are suprafata neteda, fara crapturi cu suprafata continua de parafina, pasta este compacta fara crapaturi, fara ochiuri de fermentare, de culoare alb, alb-cenusie, miros specific, gust asemanator nucilor, usor amarui.

Branza Bra-Duro

Este o branza de forma cilindrica, cu diametrul de 30-40 cm, cu marginea convexa, de 8-9 cm inaltime si masa de 6-9 kg. Maturarea dureaza cel putin 18 ore. Coaja este tare, regulata de culoare bej inchis. Pasta este de culoare galben-ocru cu goluri mici, dispersate. Mirosul este aromat cu caracteristici de migdale. Gustul este savuros, in principal sarat. Branza este produsain zona Villa Franca, provincial Turin-Italia. Branza este obtinuta din lapte de vaca smantanit cu adaos de lapte de capra. Coagularea se face cu coagul de bovina la temperatura de 27-32 ºC.

Daca se lucreaza cu lapte pasteurizat atunci se face si o maturare a acestuia cu culturi de bacteriimezofile si termofile. Coagulul se prelucreaza pana la dimensiunea bobului de orez. Dupascurgere coagulul este preset si asezat in forme temp de 5-6 ore. Branza este sarata uscat (3 zile pe fiecare parte) .Compozitia branzei este urmatoarea :apa 32-42 ºC, grasime 32-42%(fata demasa uscata), proteina 50-60%, cenusa 4-6%.

Anejo Enchilado

Tara de origine: Mexic
Lapte: capra

O branza aromata ce provine din Mexic, care poate fi rasa sau tocata. Este de obicei folositain compozitia unor preparate traditionale mexicane: burritos, tacos, enchiladas.Are o aroma usor picanta. Coaja are o culoare rosie (de la condimente) iar interiorul este alb. Anejo Enchilado areo textura tare, uscata, la caldura se inmoaie, dar nu se topeste.

Corleggy

Tara de origine: Irlanda
Lapte: capra
Continut grasime: 40%

Corleggy este un caşcaval din lapte de capră şi conţine numai cheag non-animalier. Aceasta branza este potrivita pentru vegetarieni.

Crottin de Chavignol

Tara de origine: Franta
Lapte: capra
Continut grasime: 45%
Vin recomandat: Sancerre de Chavignol

Este produs din lapte crud obtinut de la o rasa de capra alpina. Aceasta este una dintre brânzeturile rare, care pot fi consumate in diferite etape de maturare. Proaspat scoasa din cuva de brânză, este adesea consumata cu ierburi fine în această etapă din procesul de maturare are ungust cremos, cu gust de nucă După aproximativ şase săptămâni, mirosul este mai puternic, devina mai uscata si fragila si are o textura mai tare, cu o aromă pronunţată. Dupa aceasta perioada, branza isi continua maturarea, se observa schimbari ale gustului, dar acesta nu devineacru. Coaja devine dura si grea in timpul maturarii.

Evora De L’Alentejo

Tara de origine: Portugalia
Lapte: capra
Continut grasime: 50%

Este foarte dura, sub forma unui disc, fiind necesar 1 an de zile pentru a ajunge la maturare completa.

Garrotxa

Tara de origine: Spania
Lapte: capra

Este o branza tare obtinuta in gospodarie din lapte nepasteurizat. Desi are la baza o retetaveche, acest tip de branza a fost dezvoltata si produsa prin metode moderne, ajungand sa fiecomercializata. Laptele curat, de culoare albă pare să fi absorbit aroma de nuci proaspete şi mirosde iarba proaspata.Are o culoare gri-ranced la exterior iar interiorul este alb. Are o aroma usoara,cu gust de nuca

Idaho Goatster

Tara de origine: Scotia
Lapte: capra

Acest sortiment a fost produs pentru prima data de producatorii de branza Jock si Hattie Hell,care s-au mutat din Glasgw in Shapinsby. Gustul acestei specialitati este dulce cu aroma demigdale. Perioada de maturare este intre 2 si 8 saptamani.

Queso del Tietar

Tara de origine: Spania
Lapte: capra
Continut grasime: 40%

Queso del tietar este o alta branza de origine spaniola, din regiunea Avila. Se produce in 2 versiuni. Cea proaspata se numeste Cabre del Tietar si se intareste in decus de cateva zile. Adesea pentru obtinerea acestui sortiment, laptele de capra se amesteca cu arome ca oregano, rozmarin, boia. Celalalt tip se intareste in 2-4 luni de zile, are o textura tare si are o aroma cugust de nuca. Queso del Tietar este ideala in retete de paste.

Queso Majorero

Tara de origine: Spania
Lapte: capra
Continut grasime: 45%
Vin recomandat: vinul rosu

Mai este denumita si Queso Fuerteventura, dupa frumoasa insula din care provine. Este o branza tare din lapte de capra, de obicei se produce in forma cilindrice. Brânza are o crustă naturală, cu model imprimat la partea de sus şi de jos, tipic pentru toate tipurile de brânză spaniolă. Gustul sugerează miere sălbatică, cimbrişor şi migdale. Aceasta branza este folosit ca o brânză de masă şi pentru grill.

Sainte Maure

Tara de origine: Franta
Lapte: capra
Vin recomandat: Chinon Vouvray

Sainte Maure este capodopera de branza de capra din zona Touraine. Este rulata in cenusa delemn negru si formeaza o crusta de culoare albastra-gri cu varsta. Aceasta branza este usor de recunoscut, deoarece are un pai pe care traverseaza mijlocul. Paiul este plasat acolo pentru a facilita manipularea branzei. Stratul de cenuşă oferă un contrast minunat atunci când brânza este tăiata si se dezvăluie un interior puternic, alb. Brânzeturile tinere sunt umede şi granulate, dar pe masura ce mucegaiul se dezvoltă, se usuca brânză, se intareste si devine mai densa. Saint-Maure are un minunat, de citrice, care se intensifică odată cu vârsta. O branza Saint Maure trebuie să aibă o crustă subţire, netedă albastra-gri. Interiorul, alb şi textura fermă. Brânza are un gust uşor sărat şi în funcţie de perioada de maturare are o savoare cu gust de nucă.

Sancerre

Tara de origine: Franta
Lapte: capra
Continut grasime: 40%

Sancerre, este o variantă a Crottin de Chavignol cu un gust distinctiv. Există două varietăţi de brânză în funcţie pe o perioadă de maturare. Branza tanara Sancerre are o proaspata de vin alb fruit. Odata cu inaintarea in maturare, are un puternic, gust de alune. Sancerre este o brânză de masă şi, adesea, se adaugă la salate.

Xynotyro

Tara de origine: Grecia
Lapte: capra
Continut grasime: 20%

Xynotyro înseamnă „brânză acra”, dar numele nu o caracterizeaza. Este confectionata din amestec de lapte de oaie şi de capră în diferite procente. Xynotyro este o brânză tare, care ca un fulg se topeşte în gură, iar aroma este o combinaţie de dulce, caramel ars, lanolină şi gust acru de zer. Această brânză aparţine grupului de brânzeturi cu conţinut scăzut în grăsimi avand un conţinut de grăsime de 20 %.

Branzeturi din lapte de capra, oaie vaca

Iberico

Tara de origine: Spania
Lapte: capra, oaie, vaca
Vinuri recomandate: vinurile spaniole

Un caşcaval, uleios realizat din amestec de lapte de vacă, de capră şi de oaie. Acesta este uşoară,dar gustoasa, aromate şi foarte populara. Bună pentru gătit şi pentru a fi consumata simplu, merge bine cu vinurile rosii.

Queso Iberico

Tara de origine: Spania
Lapte: capra, oaie, vaca
Continut grasime: 45%

Queso Iberico este o brânză care provine din centrul Spaniei. Este greu de făcut o brânză din amestec de vacă, de oaie cu lapte de capră şi de aceea are gustul celor 3 tipuri de lapte. Uneori Queso Iberico este confundat cu Manchego. Maturarea durează de obicei doua-sase luni. Potrivit texturii, aceasta se clasează printre brânzeturile dure. Este o brânză de masă, dar ar putea fi perfect utilizata pentru grill.

Halloumi

Tara de origine: Spania
Lapte: capra, oaie, vaca

Ea are o forma de rosii mici în dimensiuni diferite. Este similara cu mozzarella. Brânza nu are crustă. Menta tocata este adesea adaugata, dand viata gustului, altfel ar fi lăptos bland. Halloumi este o brânză perfecta pentru gatit.

Graviera

Tara de origine: Grecia
Lapte: capra, oaie, vaca

Este una dintre cele mai populare brânzeturi în Grecia. Această brânză în formă de roată este facuta din amestec de vacă, de capră şi lapte de oaie. Graviera are un gust dulce ca defructe. Coaja tare, fierta are un model din pânza în care brânza a fost preparata. Există diferite tipuri de graviera, de exemplu graviera din Creta care are un gust de caramel ars şi se face din lapte de oaie.

Castelmagno

Tara de origine: Italia
Lapte: capra, oaie, vaca

Acest sortiment de brânză se face din lapte de vacă parţial degresat, cu unele adaugare de lapte de capră sau lapte de oaie. Se foloseste laptele de seara care se lasa peste noapte, in ziua următoare, se adaugă laptele de dimineata, care contribuie la gustul şi textura sale puternice neobişnuite. Brânză de obicei, are o formă cilindrică. Crusta are culoare rosiatica-galbena, cu unele nuante de gri şi drojdie. Brânzeturile se pastreaza in pivniţe sau in camere uscate, ocazional fiind întoarse şi se spală pentru a încuraja dezvoltarea de micro-florei naturale, carecontribuie la aroma înţepătoare, spumoasa. Mucegaiul albastru prezent in pivniţe, pătrund,uneori, in calupurile de branza, dandu-le dungi fine, albastre, care dau o aroma picanta branzei. Este consumata ca desert, după cină şi, de asemenea, sunt utilizate pentru a face gnocchi. (paste)

Cabrales

Tara de origine: Spania
Lapte: capra, oaie, vaca

O renumita branza din nordul Spaniei (regiunea Asturias). Cabrales se face din lapte de capra amestecat cu lapte de oaie si vaca. Este maturata in forme ovale, au textura cremoasa, si un buchet de arome complex. Branza este sarata, invelita in folie si se matureaza 6 luni. Localnicii consuma aceasta branza cand este aproape in totalitate albastra. Unii spun ca aceasta branza se consuma atunci cand apar viermii la suprafata branzei.

Originally posted 2012-08-30 22:35:24.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.