Gladiola (Gladiolus) este o planta perena, ce depaseste 1-1,5 m inaltime in functie de soi. Florile gladiolei prezinta o varietate foarte larga de culori. In pamant prezinta un bulb (tuberobulb, tubercul sau ceapa).

Gladiolele sunt plante foarte apreciate pentru coloritul variat al florilor, originale din Africa, unde sunt peste 300 de specii. Sunt plante ce iubesc caldura si lumina. Prefera solurile usoare, permeabile, nisipo-lutoase si nisipo-argiloase.

Temperaturile excesive din sol si aer impiedica dezvoltarea normala a plantei, frigul ducand la incetinirea dezvoltarii plantei iar inghetul din timpul primaverii timpurii si toamnei tarzii duc la inghetarea bulbilor si compromiterea culturii.In perioadele calduroase se recomanda irigarea prin inundare sau picurare pentru pastrarea unei temperature constante la sol.

Excesele de precipitatii sunt, de asemenea, nepotrivite ducand la patarea florilor, intarzierea maturarii bulbilor si imbolnavirii acestora.

Criteriile de apreciere a soiurilor sunt variate: functie de precocitatea infloririi, marimea si numarul florilor, culoare, inaltime.

Asolamentul in cultura gladiolelor este de o importanta vitala pentru pastrarea sanatatii bulbilor. Acestia pot reveni pe aceeasi suprafata dupa 4 ani timp in care terenul va fi cultivat cu legume si bine ingrasat.

Lucrarile pentru pregatirea terenului incep de toamna cu aratura adanca odata cu administrarea ingrasamintelor organo-minerale. Dezinfectarea solului se face cu Zineb, Maneb, DDT etc.

Inainte de plantare bulbii se curata de tunicile protectoare si se trateaza in solutii de Captan 1.5 la suta, Thiran 1 la suta, Maneb 1 la suta, timp de 30 de minute sau in formalina 0,4 la suta, timp de o ora. Plantatul gladiolelor se face primavara, cand pericolul inghetului a trecut si in sol e o temperatura de peste 10 grade Celsius.

Distanta de plantare recomandata e de 20-25 cm intre randuri si de 10- 15 cm pe rand, dar poate diferi functie de metoda de ingrijire: manuala sau mecanizata.

In scopul asigurarii florilor pe o perioada mai lunga, se recomanda plantarea esalonata pana in luna iunie precum si folosirea diferitelor soiuri cu perioada de vegetatie diferita.

Pentru combaterea buruienilor se pot folosi ierbicide: Stomp da rezultate foarte bune aplicat imediat dupa plantare.

In timpul culturii se fac stropiri cu fungicide, inseticide si acaricide. De asemenea, se ajuta planta cu ingrasaminte foliare functie de perioada de vegetatie.

Toamna se scot bulbii din pamant, se curata, si se depoziteaza in ladite intr-un strat subtire la o temperatura de 5-10 grade Celsius.

Soiurile de gladiole pot fi împărţite în:

-Timpurii: înfloresc la 70-80 zile de la plantare (cu flori roşii: Monalisa, Red Sox, Jubilee; cu flori roz: Jacqueline, Sonia)

Gladiole

Gladiole

-Semitimpurii: înfloresc la 79-85 zile de la plantare (cu flori roşii: Red Sunset, Ramona; roz: Olivia, Patricia, Rosario)

-Târzii: înfloresc la 86-90 zile de la plantare (cu flori albe: Zebra, Bucegi ; cu flori roşii: Tango, Rita, Oscar)

Gladiole

Gladiola Bucegi

-Foarte târzii: înfloresc după 90 zile de la plantare (roşii: Dr. Emil Pop, albe: White Autumn, vişinii: Ankara)

Perioada de inflorire. Inflorirea gladiolelor difera de la soi la soi si de momentul plantarii. Gladiolele pot face flori pe toata durata verii pana toamna.

Conditiile de mediu. Gladiolele sunt plante care cer lumină multă, de aceea cresc bine în locuri însorite, nefiind plante rezistente la frig. Prefera solurile permeabile, nisipoase şi nu pot reveni pe aceeaşi suprafaţă timp de 4-5 ani.

Plantarea gladiolelor. Plantarea se face primavara, din martie pana in iunie si realizata in etape dand posibilitatea de a avea in gradina o inflorire pe tot timpul verii si toamnei. Inainte de a fi plantati, tuberculii de curata de frunzele protectoare si se planteaza la o adacime de 10 cm, distanta de 10-15 cm intre plante si 15-20 cm intre randuri.

Lucrari de intretinere la Gladiole:

  • distrugerea crustei solului – se realizeaza dupa ploi, pentru a permite plantei sa rasara;
  • distrugerea buruienilor – ori de cate ori este necesar;
  • udatul plantelor – ori de cate ori este necesar;
  • mulcirea solului – are rolul de a mentine umiditatea si temperatura solului constanta si de a inlatura buruienile; se realizeaza prin acoperirea solului cu frunze, paie uscate, scoarta de copac;
  • legarea cu tarusi de lemn a plantelor – in zonele expuse la vant puternic;
  • fertilizarea – fie cu ocazia udarii prin dizolvarea in apa de fertilizanti minerali, fie prin presararea de fertilizanti in forma solida.

Praşile: pentru distrugerea crustei şi a buruienilor. Se fac ori de câte ori este nevoie mai ales după ploile abundente. De regulă se fac 4-5 praşile, în aşa fel încât să nu se rănească plantele.

Mulcirea solului: se face pentru a păstra umiditatea în sol, a menţine cât mai constantă temperatura la nivelul solului, a combate buruienile şi a anula efectul distructiv al ploilor repezi. Mulcirea se face prin acoperirea solului cu pleavă, turbă, paie, rumeguş după prima praşilă sau după răsărirea plantelor.

Udatul: se face ori de câte ori este necesar. Dacsuprafaţa plantată nu este amenajată pentru irigare (brazde)se fac udări cu furtunul sau prin aspersiune.

Tutoratul: este o lucrare obligatorie mai ales în zonele unde există vânturi şi plantele nu se pot susţine singure în poziţie verticală. Tutoratul se face cu ţăruşi de lemn cu înălţimea de peste 1 m. Pentru susţinere se pot monta şpalieri şi confecţiona plasă.

Fertilizarea suplimentară: se face fie dizolvând minerale complexe în apă fie prin administrarea lor solidă.

Muşuroitul: acolo unde nu s-a executat tutoratul cu 5-6 săptămâni înainte de înflorire, şi cere multă atenţie pentru a nu tăia sau răni plantele. Prin muşuroire se împiedice înclinarea şi căderea plantelor.

Boli şi dăunători pentru Gladiole:

Boli:

  • Pătarea brună a frunzelor (Septoria gladioli)
  • Putregaiul uscat al bulbilor (Penicilium gladioli) apare sub formă de pete adâncite pe bulbi. Boala este favorizată de temperaturi ridicate şi umezeală. Se va folosi pentru plantare numai material sănătos şi dezinfectat.
  • Putrezirea bulbilor (Fussarium oxysporum)
  • Putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea)

Dăunători:

  • Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) Distruge florile şi frunzele pe timp călduros şi uscat.
  • Păianjenul roşu (Tetranychus urticae)
  • Melcul fără cochilie (Limax)
  • Viermii sârmă (Agriotes lineatus)
  • Coropişniţa (Grillotalpa grillotalpa) Se hrăneşte cu bulbi sau îi dezrădăcinează prin săparea galeriilor. Roade cu uşurinţă rădăcinile plantelor distrugându-le. În terenuri infectate se recomandă injectarea cu sulfură de carbon.

Pretenţii faţă de condiţiile de mediu:

Gladiolele sunt plante care cer lumină multă, de aceea cresc bine în locuri însorite. Fiind plante de zi lungă au nevoie pentru creştere şi dezvoltare normală de o durată de iluminare de 13-14 ore. Dau rezultate bune pe soluri permeabile, cu pH uşor acid şi nu trebuie să revină pe aceeaşi suprafaţă timp de 4 ani.

Toamna când frunzele se îngălbenesc tuberobulbii se scot din teren, se duc în încăperi cu temperatura de 20-25 °C pentru zvântare. După aceea se trec în depozite uc temperatura de 5-8 °C şi umiditatea de 60-65 % unde se aşează în straturi subţiri.

Pastrarea tuberculilor. Tuberculii se scot din pamant cand plantele incep sa se usuce, se depoziteaza in locuri aerisite la temperatura de interior cateva zile pentru a se zvanta, dupa care se pastreaza pana in primavara urmatoare la temperaturi mai scazute de 10 grade Celsius si umiditate ridicata, dar feriti de lumina.

Originally posted 2012-10-26 22:45:24.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI