Radacina de ghimbir este cunoscuta datorita aromei unice si a parfumului special. Daca vreodata ati fost interesati de plantarea acestuia, ar trebui luate in considerare cateva detalii necesare pentru a creste o planta sanatoasa.

Ghimbirul nu este totusi o adevarata radacina, ci mai degraba rizomul unei plante subtropicale. Rizomul este cel care in timp va da noi radacini. Sunt multe specii de ghimbir, unele decorative si altele alimentare.

Cele decorative sunt cunoscute pentru florile mari si frumos colorate, iar ghimbirul alimentar, desi nu este la fel de valoros estetic, reprezinta un element cheie in bucataria asiatica.

Cu astea fiind spuse, noi o sa ne focalizam pe ghimbirul alimentar, cu inflorescente albe si frunze slab parfumate.

Cum crestem ghimbirul?

Pentru a putea inmulti ghimbirul in interior va trebui intai sa cumparam un rizom frumos cu mici coarne albe. Acestea sunt mugurii de crestere, punctele de unde vor iesi radacinile sau planta insasi. Pot iesi mai multe fire de ghimbir dintr-un singur rizom, asa ca atentie la ce alegeti.

Inainte sa plantati ghimbirul in pamant, este recomandat sa lasati rizomul in apa călduța peste noapte. Astfel, mugurii vor fi stimulati sa se dezvolte iar retardantul de crestere va fi curatat (majoritatea supermarketurilor stropesc ghimbirul cu un retardant pentru a preveni cresterea lui in magazin). Dupa aproximativ 24 de ore, planta este pusa la 4-5 centimetri adancime in pamant. Nu recomandam sa lasati planta in apa mai mult de 24 de ore, pentru ca daca aceasta dezvolta radacini in apa va suferi un soc in urma transplantului intr-un nou mediu.

Conditii de ingrijire

Lumina
Ghimbirul are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta, atat in subteran cat si la suprafata. Desi nu creste peste 60 de centimetri, el are nevoie de expunere indirecta cu soarele pentru minim 8 ore pentru a se putea stabili si creste la un ritm alert. Iarna poate fi tinut in geam, dar daca frunzele si baza incep sa se ingalbeneasca s-ar putea sa fie nevoie de lumina artificiala.

Sol

Cel mai bun este solul bogat, cu o scurgere adecvata. Puteti folosi pamantul normal pentru flori, sau chiar si mixul pentru cactusi. Daca il faceti in casa amestecati o parte compost cu nisip si pamant curat. Este important ca solul sa aiba drenarea corecta pentru ca rizomul poate putrezi daca solul este prea umed.

Udare si umiditate

Este ideal sa udam si sa pastram ghimbirul intr-un mediu relativ umed. Odata pe saptamana ii stropim frunzele si udam odata la doua zile. Ii place mai mult umiditatea din aer decat cea din sol, dar ambele joaca un rol cheie in dezvoltarea plantei.

Cat spatiu are nevoie ghimbirul?

Ghimbirul este o planta cu un rizom subteran in continua crestere. Desi va dura doua/trei luni pana cand aceasta va fi declansata, plantarea lui nu este recomandata intr-un ghiveci. In schimb recomandam o jardiniera, de 35-40 centimetri lungime pentru a sustine 2-3 rizomi sau unul foarte mare. Planta va creste la 40-60 centimetri inaltime si un singur rizom poate avea 5-6 plante iesite la suprafata.

Recolta

Zingiber Officinale (Ghimbirul traditional, maturat cu inflorescente)

Desi ghimbirul nu este exact ce am numi planta decorativa, forma sa este interesanta, iar aroma, desi subtila, este binevenita.

Daca doriti totusi o recolta, va trebui sa asteptati minim un an pana cand aveti ce recolta. Dupa cum ziceam, rizomul va incepe sa creasca doar dupa 3-4 luni, si ii va lua ceva timp pana cand se va putea dezvolta.

Dupa ce acesta a atins 6-12 centimetri sub pamant si are mai multe ramurele mici puteti sa taiati bucati din el si sa lasati restul in pamant, sau daca doriti, odata cu venirea iernii, puteti sa scoateti rizomul din pamant, il curatati de radacini si de frunze, recoltati ce aveti nevoie si puneti restul intr-o punga umidificata in asteptarea primaverii.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-10-27 00:58:31.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.