Daca vrei sa cumperi uleiuri esentiale, sau chiar daca vrei sa cumperi produse cosmetice care le contin, vei observa ca de multe ori producatorul face referire la modul in care acestea sunt extrase.

uleiuri esentiale

Pentru ca vei intalni expresii ca “distilare cu aburi” sau “presare la rece” dar acestea poate ca nu iti spun  nimic, am pregatit acest articol prin care m-am gandit sa fac putina lumina, mai ales ca este important atunci cand alegi un produs sa stii cat mai multe despre proprietatile sale.

Distilarea
Este o metoda simpla si economica de extragere a uleiurilor esentiale care presupune folosirea unui dispozitiv de distilare cu aburi, care functioneaza in felul urmator: plantele se fierb sau se trec prin aburi si datorita caldurii se elibereaza molecule de uleiuri esentiale care sunt purtate printr-un tub si recoltate intr-un vas de racire unde se lichefiaza. Lichidul rezultat contine ulei si apa si prin separare se obtin uleiul esential si apa de parfum.

Presarea
Prin presarea cojilor de fructe, se obtin uleiurile esentiale din citrice. Presarea se poate face manual, desi nu se mai practica datorita lipsei de productivitate sau la scara industriala cu ajutorul unor prese mecanice. In general se obtin astfel uleiurile esentiale de bergamota, lamaie, mandarina sau portocala.

Extractia cu solventi
Extractia cu solventi presupune utilizarea unor compusi chimici asa cum sunt benzenul si hexanul. In urma acestui proces rezulta tipuri de uleiuri diferite de cele esentiale:

  • uleiurile absolute au un aspect gros, cleios si se obtin prin intermediul solventilor din plante ca trandafirul, iasomia si neroli.
  • uleiurile de rasinoase se extrag tot cu ajutorul solventilor din cleiurile de arbore si din rasini.

Se foloseste cand plantele au un continut mic de uleiuri volatile sau cand uleiurile isi schimba compozitia chimica. Cei mai utilizati solventi sunt eterul de petrol (pentru flori), benzina (pentru obtinerea rasinilor), alcoolul, grasimi etc.

Este un proces mai complicat si este folosit pentru plantele care sunt foarte sensibile si nu ar rezista procesului distilarii. Din nou, are mai multe variante: macerarea, enfleurajul, extractia cu CO2 etc. Metoda uzuala implica aplicarea materialului aromat pe site din metal intr-un container, solventul este aplicat peste ele dupa care este lasat sa se vaporizeze lasand in urma o substanta numita “beton” (in engleza – concrete) formata din uleiul esential si stearopten. Uleiul aromat este extras pe urma cu ajutorul alcoolului rezultand cea mai pura substanta.

In cazul extractiei cu solventi, uleiul rezultat contine si reziduuri de solventi, ceea ce inseamna ca nu este un ulei pur, asa cum este cel obtinut prin distilare.

Extractia cu dioxid de carbon
Se foloseste in industria parfumurilor, este o metoda costisitoare pentru ca foloseste o tehnologie destul de scumpa. Uleiurile rezultate sunt de foarte buna calitate, sunt pure si nu contin reziduuri.

Filtrarea
Este o metoda moderna, rapida si simpla asemanatoare distilarii si presupune trecea unui jet de abur peste planta suspendata de un grilaj. Se obtine in final ulei esential si apa de parfum.

Macerarea
Un procedeu foarte cunoscut, simplu, care se poate pune in practica si acasa si presupune amestecarea plantelor cu ulei vegetal timp de mai multe zile, determinand descompunerea plantei. Amestecul se agita zilnic. Se obtine un ulei de masaj care a absorbit uleiurile esentiale din plantele utilizate, asa cum este uleiul de morcov, de sunatoare, galbenele, melisa, roinita.

sursa


Click aici pentru a descarca un documentar
despre Metode-de-Obtinere-Si-de-Prelucrare-a-Uleiurilor-Volatile


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-10-09 07:52:18.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.