cartofCultivarea cartofilor este foarta usoara si nu cere cunostinte tehnice deosebite. Este de ajuns sa respecti cateva reguli simple pentru a recolta cartofi buni de pe pamantul tau.

1. Afaneaza bine solul
Cartofului ii plac solurile usoare, destul de profunde si bogate in substante nutritive. Pentru aceasta, este necesar ca la ingrasamantul de baza, sa completezi cu o substanta fertilizanta bogata in potasiu. Cultura cartofului va pune in valoare aceste elemente cu conditia sa nu fie in exces. Apoi, solul va trebui afanat bine in profunzime, fara a lasa bulgari mari de pamant. In final, curata pamantul la suprafata cu o grebla.

2. Nu te grabi sa plantezi!
Reusita plantarii tine de rabdare. Astfel, este nevoie de un sol bine uscat si suficient incalzit in profunzime (la cel putin 10 grade Celsius). Nu te grabi : primele raze de soare nu sunt suficiente.

Odata ce conditiile sunt favorabile si riscurile ingheturilor au trecut, poti incepe plantarea: nu inainte de 15 martie pentru regiunile cu temperaturi mai ridicate si la inflorirea liliacului pentru celelalte.

Pune tuberculii cu grija, cu coltii in sus, intr-o brazda adanca de 8-10 cm. Lasa intre tuberculi o distanta de 30-40 cm pe brazde distantate la 55-60 cm. Acopera-le apoi cu pamant fin. Trebuie sa procedezi delicat pentru a nu face rau coltilor.

Daca nu poti sa plantezi imediat tuberulii incoltiti, pune-i intr-un loc rece sub 10 grade Celsius, la adapost de inghet si luminos, fara expunere directa la soare.

3. Musuroieste pentru o productie abundenta si de calitate
Odata ce coltii au 15-20 cm inaltime, ingramadeste pamantul la baza lor. Aceasta favorizeaza formarea tuberculilor si evita eventuala inverzire a coltilor. In plus, aceste brazde favorizeaza strangerea apei de ploaie si irigarea. Repeta ulterior operatia pentru a creste productia.

Din punctul de vedere al ingrijirii, cateva prasile sunt necesare pentru eliminarea buruienilor care cresc intre brazde. In cazul perioadelor favorabile aparitiei bolilor, va fi uneori dezirabil sa tratezi cultura. Daca intrezaresti o tulpina atinsa de mucegai, culege-o imediat pentru a limita raspandirea.

Pentru a evita dezvoltarea bolilor, este convenabil sa nu cultivi cartofi doi ani la rand in acelasi loc, nici aproape de rosii sau vinete si ardei. Evita de asemenea udarea prin aspersie.

4. Recolteaza la momentul potrivit
Recolta va putea incepe din luna iunie pentru varietatile timpurii  plantate in martie si se poate prelungi pana in octombrie pentru varietatile tardive.

Daca vremea este arida, ia fiecare tulpina cu ajutorul unei cazmale avand grija sa nu faci rau tuberculilor. Lasa-i sa se usuce putin la soare inainte sa ii pui inauntru.

Pentru recoltarea in vederea depozitarii, trebuie asteptat ca frunzele sa fie complet uscate. Dupa ce se elimina tuberculii stricati, recolta se va p?stra intr-un loc aerisit, uscat si la adapost de lumina.

In functie de datele de plantare si soiuri, veti putea savura cartofii din iunie pana iarna.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340