cartofCultivarea cartofilor este foarta usoara si nu cere cunostinte tehnice deosebite. Este de ajuns sa respecti cateva reguli simple pentru a recolta cartofi buni de pe pamantul tau.

1. Afaneaza bine solul
Cartofului ii plac solurile usoare, destul de profunde si bogate in substante nutritive. Pentru aceasta, este necesar ca la ingrasamantul de baza, sa completezi cu o substanta fertilizanta bogata in potasiu. Cultura cartofului va pune in valoare aceste elemente cu conditia sa nu fie in exces. Apoi, solul va trebui afanat bine in profunzime, fara a lasa bulgari mari de pamant. In final, curata pamantul la suprafata cu o grebla.

2. Nu te grabi sa plantezi!
Reusita plantarii tine de rabdare. Astfel, este nevoie de un sol bine uscat si suficient incalzit in profunzime (la cel putin 10 grade Celsius). Nu te grabi : primele raze de soare nu sunt suficiente.

Odata ce conditiile sunt favorabile si riscurile ingheturilor au trecut, poti incepe plantarea: nu inainte de 15 martie pentru regiunile cu temperaturi mai ridicate si la inflorirea liliacului pentru celelalte.

Pune tuberculii cu grija, cu coltii in sus, intr-o brazda adanca de 8-10 cm. Lasa intre tuberculi o distanta de 30-40 cm pe brazde distantate la 55-60 cm. Acopera-le apoi cu pamant fin. Trebuie sa procedezi delicat pentru a nu face rau coltilor.

Daca nu poti sa plantezi imediat tuberulii incoltiti, pune-i intr-un loc rece sub 10 grade Celsius, la adapost de inghet si luminos, fara expunere directa la soare.

3. Musuroieste pentru o productie abundenta si de calitate
Odata ce coltii au 15-20 cm inaltime, ingramadeste pamantul la baza lor. Aceasta favorizeaza formarea tuberculilor si evita eventuala inverzire a coltilor. In plus, aceste brazde favorizeaza strangerea apei de ploaie si irigarea. Repeta ulterior operatia pentru a creste productia.

Din punctul de vedere al ingrijirii, cateva prasile sunt necesare pentru eliminarea buruienilor care cresc intre brazde. In cazul perioadelor favorabile aparitiei bolilor, va fi uneori dezirabil sa tratezi cultura. Daca intrezaresti o tulpina atinsa de mucegai, culege-o imediat pentru a limita raspandirea.

Pentru a evita dezvoltarea bolilor, este convenabil sa nu cultivi cartofi doi ani la rand in acelasi loc, nici aproape de rosii sau vinete si ardei. Evita de asemenea udarea prin aspersie.

4. Recolteaza la momentul potrivit
Recolta va putea incepe din luna iunie pentru varietatile timpurii  plantate in martie si se poate prelungi pana in octombrie pentru varietatile tardive.

Daca vremea este arida, ia fiecare tulpina cu ajutorul unei cazmale avand grija sa nu faci rau tuberculilor. Lasa-i sa se usuce putin la soare inainte sa ii pui inauntru.

Pentru recoltarea in vederea depozitarii, trebuie asteptat ca frunzele sa fie complet uscate. Dupa ce se elimina tuberculii stricati, recolta se va p?stra intr-un loc aerisit, uscat si la adapost de lumina.

In functie de datele de plantare si soiuri, veti putea savura cartofii din iunie pana iarna.

Originally posted 2012-11-15 10:36:05.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.