Foarte pretenţioasă, cu cerinţe ridicate faţă de factorii de mediu. Varietate anuală.

Căpăţâna falsă are o durată de 10-25 de zile. La un moment dat, pe suprafaţa căpăţânii apar nişte emergenţe, care se vor transforma în ramuri purtătoare de flori normale. Căpăţâna capătă o culoare violacee după care se desface. Această răsfirare a căpăţânii începe dinspre margini spre centru şi marchează trecerea plantei la formarea tulpinii florifere care durează 20-25 de zile.

Conopida fiind printre primele plante legumicole care se scot primăvara în câmp şi care asigură primele produse pentru aprovizionarea pieţei cu legume proaspete, trebuie să se cultive pe cele mai adăpostite terenuri din ferma legumicolă. Sunt contraindicate solurile grele, reci şi umede.

Pentru obţinerea unor căpăţâni de calitate superioară, albe, fragede şi plăcute la gust, acestea se feresc de acţiunea directă a razelor solare prin frângerea unei frunze cu care se acoperă fiecare căpăţână. În gospodăriile populaţiei, unde mâna de lucru nu constituie o problemă, căpăţânile de conopidă se pot feri de lumina solară prin legarea a 2-3 frunze deasupra lor.

Calendaristic, recoltarea începe după 20 mai şi durează, în funcţie de atingerea maturităţii tehnologice, până la 15 – 20 iulie, variind în funcţie de zonă şi de epoca de înfiinţare. De regulă, recoltarea la o cultură se eşalonează pe o perioadă de 20 – 25 de zile, în circa 2 – 4 etape.

Recoltarea se efectuează manual, prin tăierea căpăţânilor împreună cu 2-3 frunze, care vor proteja căpăţânile de diferite vătămări mecanice, de lumina solară şi vor asigura turgescenţa şi aspectul comercial al acestora. Producţia este de 15 – 25 tone/ha.

Conopida de toamnă se cultivă succesiv, după următoarele culturi: salată, spanac, ceapă şi usturoi pentru stufat, cartofi timpuri etc. De asemenea, este aplicată cultura dublă după borceag, secară masă verde etc., care au perioadă scurtă de vegetaţie. Sunt contraindicate plantele din familia Cruciferae.

Originally posted 2012-11-15 10:39:32.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.