Creşterea nivelului de CO2 din atmosferă va afecta dimensiunea cartofilor cultivaţi peste tot în lume pentru hrana oamenilor şi animalelor (cartoful este a cincea mare cultură a lumii). Practic, dimensiunea lor s-ar putea dubla din cauza schimbărilor climatice, arată un studiu recent.

Mai multe studii care au analizat impactul creşterii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă asupra recoltelor de diferite tipuri au relevat creşterea productivităţii în cazul orezului, al soia şi al grâului, dar au remarcat şi creşterea producţiei de cartofi în Africa şi Asia, unde recolta la hectar în cazul acestui produs a ajuns să fie mai consistentă decât cea de grâu, orez sau manioc (conform International Potato Center). Cercetători de la Universitatea din Hawaii au realizat mai multe experimente, crescând cartofi expuşi la concentraţii diferite de dioxid de carbon (în condiţiile în care The Intergovernmental Panel on Climate Change estimează că, în anul 2100, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă va fi între 500 şi 1.000 de părţi per milion).

La o concentraţie de CO2 de 760 de părţi per milion, cartofii aproape şi-au dublat dimensiunea (mai exact, au fost cu 96% mai mari). Astfel, au descoperit cercetătorii, productivitatea reliefată de alte studii se referă la creşterea dimensiunii produsului cultivat, care ajunge să cântărească mai greu sau mai mult când se trage linia la recolta finală. Problema, însă, este dacă legumele sau cerealele astfel obţinute sunt şi nutritive, dacă conţinutul lor este potrivit pentru alimentaţie. Studii variate au demonstrat, până acum, că, în cazul grâului, orezului, cartofilor şi orzului, proteinele conţinute sunt cu 15% mai scăzute dacă recoltele sunt crescute la nivel de dioxid de carbon dublu faţă de cel prezent acum în atmosfera Pământului. Cel mai recent studiu, care prevede modul în care cartofii îşi vor schimba dimensiunea, va fi prezentat în luna decembrie în cadrul American Geophysical Union Meeting de la San Francisco, SUA.

Studii de acest fel sunt tot mai multe în ultimii ani, cercetători încercând, astfel, să prevadă ce se va întâmpla cu planeta, producţia agricolă, respectiv sursa de hrană a omenirii în condiţiile în care atmosfera va fi tot mai poluată.

Sursa şi foto: New Scientist


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-12-11 01:00:39.

Articole asemănătoare

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.