Sunt unele dintre cele mai apreciate delicatese din întreaga lume şi cresc chiar în Marea Neagră. Midiile, căci despre ele vorbim, sunt cultivate în România într-o singură fermă, la Agigea. Cu toate acestea, românii trec graniţa să mănânce aceleaşi midii, mai scumpe, în Bulgaria. Pentru că vecinii ştiu şi sunt ajutaţi să facă turism din orice afacere.

Agigea, judeţul Constanţa. La patru kilometri de ţărm, doar câteva balize şi geamanduri înfruntă valurile Mării Negre. Aici, departe de civilizaţie, este ferma de midii a lui Marcel Crivăţ. Singura de acest fel din România.

Pe mare plutesc niste flotori. Sub aceşti flotori există o saulă lungă, pe care sunt atârnaţi colectorii pentru scoici.

Colectorii aceştia sunt de fapt nişte săculeţi în care se intubează puietul de midie.

Saule lungi de 200 de metri sunt scufundate apoi în apa sărată. E nevoie de aproximativ opt luni pentru ca o singură recoltă să ajungă la maturitate.

Sunt la fel de gusotase crude sau gătite. Cu o singură condiţie – să fie proaspete. Aşa că mateloţii nu zăbovesc prea mult. Prelucrarea se face direct pe mare, pentru ca atunci când nava ajunge la mal, midiile să ia deja drumul magazinelor şi restaurantelor.

Întreţinerea unei astfel de ferme costă enorm. Iar în acest moment, subvenţii pentru o astfel de afacere nu există. Descurajaţi de cheltuieli şi birocraţie, investitorii fug. Iar ferma de midii rămâne una singură. Când vremea rea compromite recolta, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, patronul rămâne cu pierderile, iar restaurantele… cu midii de import, scoase direct din congelator.

Vecinii bulgari, în schimb, au ştiut să facă turism ŞI dintr-o astfel de afacere. Peste graniţă, nu departe de Balcic, o fermă de midii a reuşit să ajungă în câţiva ani una dintre cele mai populare destinaţii de pe litoralul Bulgariei. Primeşte în fiecare vară sute de mii de gurmanzi…. de la noi. Românii se aşează la mese întinse, petrec şi plătesc 50 de lei vecinilor, pentru o porţie de delicatesele din aceeaşi Mare Neagră.

Midiile româneşti pleacă din fermă la un preţ de 8 lei pe kilogram. Iar în centrele comerciale se vând cu cel mult 11 lei pe kilogram.

sursa: Antena3

Originally posted 2012-05-13 07:17:33.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.