Agricultura viitorului se bazeaza pe culturile ameliorate, altfel spus, rezistente la frig, dar si la seceta. Odata cu schimbarile climatice, legumele, fructele, dar si cerealele au de suferit.

Semintele vechi de pe vremea bunicilor si-au pierdut productivitatea si nici nu mai fac fata diferentelor mari de temperatura de la o zi la alta. Cercetatorii romani incearca sa faca minuni, insa nu au bani.

Schimbarile climatice ii obliga pe fermieri sa ia masuri. In Vidra, agricultorii si-au adaptat solariile pentru a proteja legumele. Salata este invelita cu o folie pe timpul noptii sau atunci cand temperaturile coboara brusc.

Sorin Popa, fermier: „Ardeii pe care ii cultivam acum 10 ani in camp nu ii mai pot pune, pentru ca anul trecut acelasi soi nu a dat productie. Nu mi-am scos nici macar investitia.

Vlad Gheorghe, fermier: „Conditiile climatice sufera atatea perturbari in care noi nu ne imaginam cat pot sa agraveze factorul mancare.

Daca in trecut cercetatorii incercau prin ameliorare sa obtina o productie mare si rezistenta la boli si daunatori, acum specialistii sunt nevoiti sa obtina soiuri cat mai rezistente la conditii extreme. Deja nu mai este o raritate sa existe diferente de temperatura de la o saptamana la alta, de pana la 20 de grade Celsius. Lucru care afecteaza munca fermierilor. Si soiurile de cereale sunt altele de acum.

Marin Verzea, director general Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea: „Soiurile noi sunt intensivi, creati pentru a da productii mari. Din aceste soiuri vechi noi luam o caracteristica, rezistenta la ger sau la seceta. Transferam caracteristica.

Cercetarea din Romania primeste insa prea putini bani.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: „Avem 4 miliarde la Bruxelles destinate numai cercetarii agricole si noi nu reusim sa utilizam decat 34 de milioane.

Meteorologii spun ca, in ultimul secol, temperatura medie anuala a crescut cu aproape un grad, insa pe viitor o sa fie mult mai rau, asa fel incat in 2099 termometrele vor indica 5 grade in plus.

 

Originally posted 2016-02-15 09:12:08.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.