Apicultura nu e ușoară și nici simplă, mai ales pentru apicultorii incepatori. Dacă știi, să o faci, însă, dacă ai pasiune și dragoste pentru albine, această activitate te poate răsplăti cu doar cu un venit – care poate varia (sunt ani mai buni și ani mai răi), ci mai ales cu o satisfacție pe care cu greu o găsești în altă parte: satisfacția că munca ta contribuie, zi de zi, la păstrarea legăturii între umanitate și natură.

apicultorii incepatoriCa în orice activitate agricolă, există și greșeli frecvente pe care sunt tentați să le facă, de cele mai multe ori, cei aflați la început de drum. În apicultură, însă, o greșeală chiar și minoră te poate costa pierderea întregului efectiv de albine sau compromiterea producției de miere. De aceea, portalul ModernFarmer.com a dedicat săptămâna aceasta stupăritului și unul dintre articole prezintă pașii greșiți pe care mulți îi fac în apicultură.

1.Nu monitorizează atent stupul

Apicultorii sunt încurajați să observe activitatea stupilor chiar zilnic, astfel încât să poată monitoriza dacă albinele ”lucrează”, dacă aduc polen sau pentru a preveni un eventual atac al unui parazit sau problemă. Monitorizarea atentă – poate chiar cu ajutorul sau în colaborare cu un stupar cu mai multă experiență, va da începătorului posibilitatea de a se familiariza cu ce se întâmplă într-un stup, iar ulterior, să poată interveni rapid când sunt probleme. O mare atenție trebuie acordată și numărului de albine care pier, mai ales dacă ele sunt găsite în jurul stupului.

Atenție, însă! Observarea din exterior a stupilor nu substituie efectiv deschiderea lor și examinarea fagurilor. Adesea, o problemă se poate observa din afara stupului, însă este dificil de remediat din exterior. De aceea sunt esențiale și inspecțiile stupului care, când sunt făcute în mod corespunzător, oferă șansa de soluționa problema. Se recomandă ca noii apicultori să verifice stupii o dată la fiecare două până la patru săptămâni, dar nu mai des de atât. Procesul de deschidere a stupului este stresant pentru albine și perturbă condițiile atmosferice controlate cu atenție în cadrul stupului, motiv pentru care mulți apicultori cu experiență efectuează inspecții mai puțin frecvente. La un începător, acest lucru ar trebuie făcut însă mai des din două motive: inspectarea îl va ajuta să capete experiență și, în al doilea rând, populațiile lui de albine sunt mai instabile și au nevoie de o monitorizare mai atentă.

2.Nu acordă reginei atenția cuvenită

Un stup de albine nu poate supraviețui fără regina sa dar este o concepție comună greșită că acele familii care și-au pierdut regina își vor modifica comportamentul într-un mod dramatic, încât stuparul să își dea imediat seama că e ceva în neregulă. S-ar putea observa în continuare o circulație bună a albinelor, chiar o cantitate mare de miere. Dar, dacă veți observa cu atenție populația de albine, veți depista că regina lipsește. Astfel, treptat, populația va scădea. Primul semn va fi o lipsă de ouă, apoi o lipsă de larve tinere, iar în cele din urmă colonia nu va avea nici un puiet . S-ar putea părea ciudat, dar alt semna ar putea fi o creștere de miere și polen , deoarece, fără puiet de care să aibă grijă, albinele se concentrează în întregime pe căutarea hranei. Sunt situații în care o colonie de albine lăsată fără albine mai mult timp, nu mai poate fi recuperată!
Și, atunci, care este semnul clar că regina nu a părăsit stupul? Prezența ouălor de albină și a larvelor!

3. Nu gestionează corect numărul ramelor

Numărul de rame este important pentru bunul mers al lucrurilor în stup. De aceea trebuie să aveți grijă ca albinele să aibă unde să construiască, dar nici să nu aglomerați spațiul din interior!

4. Nu hrănesc noile familii de albine

Atunci când cumpărați o familie de albine în primăvară, acestea au nevoie de hrană, sunt slăbite și nu au nici miere. Este nevoie ca timp de o lună cel puțin să le asigurați o hrănire consistentă pentru a le pune pe picioare. Excepție fac crescătorii care fac apicultură în regiunii unde albinele au hrană la discreție, dar, ca regulă, ar trebui să aveți mereu în vedere când albinele au nevoie de o suplimentare a hranei.

5. Amplasează stupii într-un loc neprietenos

Poziționarea stupilor este importantă atât pentru albine, dar și pentru lucrările apicole pe care le aveți de efectuat. Este nevoie de locuri însorite și care, pe cât posibil, să nu fie tranzitate de oameni, deci relativ izolate. De asemenea, aveți grijă să găsiți un loc plan, cu pământ bine bătătorit, astfel încât să nu aveți surprize. O altă greșeală este ca deschiderea stupului să fie către piscina unei case din zonă sau spre grădina de legume a vecinului!

6. Recoltează prea devreme sau prea mult

Ca o regulă, niciodată nu ar trebui să se recolteze miere de la o familie aflată în primul an. Adesea, aceste colonii tinere au nevoie de fiecare picătură pentru a trece cu bine peste prima iarnă, așa încât este mai bine să nu riscați nimic. În rest, este bine să evaluați cantitatea de miere necesară în funcție de tipul de climă din zona dumneavoastră. Unele regiuni au ierni mai lungi și mai grele, altele au parte de vreme mai blândă. Pentru fiecare din aceste situații, este bine să fiți pregătiți și ar fi bine să vă consultați și cu apicultori mai experimentați în privința mierii recoltate și cea care va constitui hrana albinelor.

7. Nu folosesc echipament de protecție

Apicultorii mai tineri tind să neglijeze folosirea echipamentului de protecție. Probabil au văzut că stuparii cu experiență nu se echipează nici ei prea mult, însă când ești la început, este bine să fii mai precaut. De precizat că în cazul apicultorilor cu experiență, aceștia deja cunosc secretele stupinei lor, știu cum că acționeze fără a irita albinele. Mai mult, liniștea stupului poate fi perturbată de o serie de alți factori – în afara intervenției umane, și chiar dacă nu aveți alergii la înțepăturile albinelor, când numărul lor este unul mai mare, inclusiv  cel mai priceput stupar are nevoie de îngrijiri medicale și, în cazuri mai grave, de spitalizare!

8. Nu folosesc afumători

Afumătorul este folosit pentru a produce fum în timpul examinării familiilor de albine. Administrarea de fum la deschiderea stupului nu linişteşte albinele, ci, din contră, le panichează. Atunci când simt fumul, la albine se declanşează un reflex necondiţionat, păstrat din vremuri străvechi, când îşi aveau cuibul în păduri iar acestea erau mistuite de incendii. Ele se reped la faguri şi-şi umplu guşa de miere, în disperarea lor de a salva măcar ceva din ce au agonisit. Având atenţia distrasă, albinele permit apicultorului să intervină în stup.

9. Încep apicultura cu un singur stup

Sfatul specialiștilor americani este că, dacă porniți la drum în apicultură, să aveți doi stupi de albine. Este esențial pentru a putea face comparație la comportamentul, reacțiile și situațiile specifice. Se poate merge chiar până la a opta pentru doi stupi diferiți sau cu albine diferite ca rasă. Totodată, din punct de vedere al rentabilității, s-ar putea ca unul din stupi să fie foarte slab, putând completa atunci cu puieții ”mai puternici” pentru atingerea unui echilibru. Mai mult, există riscul ca prima familie să nu reziste și atunci, din două, aveți șansa să treceți cu bine peste primul an apicol!

10. Se mulțumesc cu un minim de cunoștințe

Sunt apicultori care, după mulți ani, deja cred că știu totul despre albinele lor. Nu este bine să ajungeți așa, astfel că de la bun început trebuie să aveți în vedere că apicultura este o veritabilă știință, că evoluează, că mereu trebuie să căutați informații și să fiți în alertă pentru a asigura albinelor dumneavoastră tot ce este necesar dacă vreți producții bune de miere. De mare ajutor sunt forumurile, acum Facebook-ul și multe site-uri dedicate apicultorilor unde puteți să aflați lucruri noi sau, dacă vă confruntați cu o situație aparte, o puteți fotografia și împărtăși cu alți stupari, aflând astfel un răspuns, o soluție la problema pe care o aveți!

Originally posted 2016-07-11 15:52:47.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.