DA! Am fost în vizită la Fares Orăștie

am fost in vizita

Încă de la început vreau să menționez că această vizită a venit ca urmare a comentariilor defăimătoare pe care un fost colaborator Fares le-a făcut în mediul online. Explicațiile le găsiți la sfârșitul acestui articol.

Pe scurt: la Fares nu este mizerie. Și să fi fost, le-ar fi luat mai multe luni să o curețe și să aducă halele la stadiul de curățenie de acum.

Pe lung: am văzut plantele în saci, pe paleți, în depozite, le-am văzut într-un loc în care niște angajate le aleg de mână (era în basmele noastre o pedeapsă prin care o fată trebuia să separe grâul de neghină) și este o muncă foarte migăloasă, pentru care acele femei au tot respectul meu. Am văzut cum se ambalează produsele, am fost lăsați să fotografiem tot ce-am vrut, peste tot, fără restricții de tipul “aici nu e voie, că avem secrete de producție”. Am fost duși chiar și în hala unde se produc lichiorurile Lady M, dar din păcate acolo se lucrează doar în schimbul 1 și noi ajunseserăm seara… drumul celorlalte bloggerițe de la București a fost lung și anevoios.

Acesta nu este un articol scurt. Am multe lucruri de spus pentru că am primit o mulțime de informații care, sunt sigură, prezintă interes pentru cine ține la sănătate sau vrea să încerce produse naturale, din plante. Eu am tot cochetat în ultimii ani cu un stil de viață (ceva mai) sănătos și cam de fiecare dată când am ocazia să intru în “bucătăria” unei fabrici, mă îndrăgostesc iremediabil de produsele pe care le cunosc din fașă. Iar de produsele Fares nu ai cum să nu te îndrăgostești, după ce petreci câteva minute în depozitul de plante unde miroase a condimente și, după caz, a lavandă și mentă, după ce îți vezi ceaiul favorit pe bandă, ajungând dintr-o grămadă de plante într-un pliculeț și apoi în cutia pe care o știi de la supermarket.

Oricâte răutăți s-ar publica pe Facebook la adresa acestui brand, eu am fost acolo și am văzut cu ochii mei curățenia. Am văzut că nu intri în halele de producție fără să îți ștergi pantofii pe un covoraș cu dezinfectant, că nu poți pune mâna pe plante dacă nu îți dezinfectezi mâinile, că nu există mizerie – inclusiv în curte sunt plantate diferite flori și plante medicinale pe care fabrica nu le folosește în producție, dar au rol decorativ. “Parceluțele” (parcele mici) aparțin unor angajați care se ocupă de ele. Nici n-au cum să le ignore, pentru că numele lor sunt scrise mare pe panouri metalice și s-ar face de rușine dacă ar fi neîngrijite!

Drumul plantelor: de pe dealuri, în cutia de ceai

Drumul începe de la mica și aparent neînsemnata sămânță care e semănată în câmp. Pe mai bine de 200 de hectare, departe de poluarea citadină, Fares cultivă specii obișnuite cu acest fel de creștere: mușețel, mentă, lavandă, salvie, echinacea sau gălbenele, dar și plante pe care le-au adaptat în cultură: sunătoare, coada șoricelului, pătlagină, măceșe, scai vânăt și chiar soc și tei. Alte specii ce nu se pretează cultivării sunt recoltate din flora spontană de echipe de culegători instruiți conform standardelor Fares.

Momentul recoltării nu este aleatoriu – specialiștii Fares decid momentul propice de recoltare și exact atunci se culege planta, pentru ca ea să conțină maximul de principii active. Apoi, plantele sunt supuse unor controale riguroase, șase la număr. Aceste testări se numesc analize preliminare, iar dacă plantele “cad” fie și doar la o probă a examenului, nu intră mai departe în procesare. Ulterior, în cadrul procesului de producție, se derulează încă 20-25 de analize și verificări succesive, în funcție de complexitatea produsului.

Toate produsele noi care poartă logo-ul Fares iau naștere în laboratoarele de la Orăștie, unde profesioniști cu pregătire în domenii diferite lucrează împreună pentru a pune la punct rețeta optimă. Se apelează atât la tradiția medicinei populare – care a trecut proba timpului, cât și la informații științifice de ultimă oră. Medicul și farmacistul concep rețeta ținând cont de cel puțin trei aspecte:

  1. afecţiunea care se dorește adresată (tratată)
  2. mecanismele și principiile active prin care planta exercită efectele și
  3. modalitatea optimă de administrare (capsule, ceai, sirop, tinctură etc).

Aici intervine și biologul, care cunoaște caracteristicile botanice și activitatea biologică a plantelor. Apoi chimistul trebuie să pună în practică formulele, să stabilească modalitățile de preparare sau extracție optime și să facă legătura între laboratorul de cercetare și linia de fabricație, adică trecere la producția de serie.

Plantele proaspete intră în procesul de uscare în uscătoare speciale, cu capacitate de până la 10 tone, în care temperatura este controlată strict. Fiecare specie de plantă are clar stabilit propriul regim de uscare, așa încât principiile active să rămână intacte.

Urmează apoi ambalarea în baloți compacți și depozitarea în magazii unde temperatura și umiditatea sunt monitorizate, pentru că plantele vor “locui” aici timp de un an, până la viitoarea recoltă. Depozitul de plante medicinale are peste 1.600 de metri pătrați și poate găzdui mai bine de 400 de tone de plante medicinale uscate.

Plantele cu arome puternice, așa cum este cazul mentei, sunt stocate separat. Știți cum miroase acolo? Ni s-au desfundat tuturor căile respiratorii, chiar dacă nu ne știam cu nasurile înfundate! Imaginați-vă că mirosiți un ceai fierbinte de mentă, apoi intensificați mirosul de vreo o mie de ori. Atât de tare miroase acolo. Doamnele care ne-au făcut turul glumeau că acolo sunt închiși angajații care fac prostii. Nici nu știu dacă ar fi o pedeapsă sau un motiv de bucurie!

Prima prelucrare a plantelor este manuală. Încă nu există roboți eficienți, care să poată depăși ochiul uman și mâinile dibace ale angajaților care mânuiesc plantele cum mânuiesc eu tastatura! Vegetalele sunt apoi tocate și trecute prin sită.

Plantele sunt amestecate și dozate în funcție de rețetele în care vor ajunge, apoi sunt distribuite pe liniile de ambalare, ajungând fie ceaiuri în pliculețe ori în pungi, fie capsule, comprimate, siropuri…

Ca o curiozitate: imaginile care apar pe cutiile de ceaiuri din plante la pliculeț (mușețel, mentă, măceșe, lavandă etc..) sunt chiar fotografii ale câmpurilor cultivate de Fares cu aceste plante.

 

am fost in vizita

Un pic de istorie: Andrei Farago, un vizionar înaintea timpului său

Cred că majoritatea persoanelor care au reușit să construiască afaceri de succes dintr-o idee, mai ales în urmă cu una sau mai multe sute de ani, au fost genii născute pe Pământ înaintea timpului lor. Sună ciudat expresia asta, în engleză e ahead of their time. Unii au avut norocul de a face lucruri mărețe, alții au murit de foame sau în mizerie, iar noi strângem din dinți acum, gândindu-ne la geniul irosit. Tesla este unul dintre acei oameni. Cred, sincer, că a fost cel mai inteligent om care a trăit pe Pământ. Mozart a murit de foame. Ana Aslan a reușit să facă lucruri mărețe, a inventat leacul împotriva îmbătrânirii pielii! Gândul îmi fuge la oamenii care au realizat dicționarele enciclopedice cumpărate de bunicul meu în urmă cu vreo 40-50 de ani, unde pe paginile color cu steagurile tuturor țărilor era menționat că din cauza limitărilor tehnice, este posibil ca nu toate culorile să corespundă realității. Oamenii ăia au tehnoredactat de mână un dicționar și își dădeau seama că se poate mai mult, dar au fost nevoiți să lucreze cu ce aveau. Trist.

Ei bine, eu cred că Andrei Farago a fost unul dintre acești vizionari lăsați pe Pământ prea devreme – dar sunt recunoscătoare că a trăit în orașul în care și eu am crescut și că a ales să pună acolo, și nu altundeva, bazele a ceea ce astăzi este fabrica Fares.

Născut în 1886 la Caransebeș, Andrei Farago s-a mutat în Orăștie pentru că s-a căsătorit aici cu fiica farmacistului Josef Graffius, proprietarul farmaciei “La Leul de Aur”. A studiat farmacia și a fost licențiat la Viena. Pasionat de plante, Farago a creat numeroase rețete de ceaiuri și tratamente folosite și recunoscute în întreaga lume. Astăzi, la Fares se mai fabrică șase produse după rețetele create de el. În anul 1919, Andrei Farago a realizat un studiu intitulat “Plantele medicinale. Cultivarea și exploatarea lor; importanța lor în Transilvania”. Datorită rezultatelor avute în domeniul cercetării, a primit în anul 1934 „Meritul Comercial și Industrial – clasa I” prin decret Regal. (sursa: Wikipedia)

În 10 decembrie 1929, alături de un grup de entuziaști, Andrei Farago a pus bazele cooperativei Digitalis – Prima Cooperativă Română pentru Cultivarea Plantelor Medicinale, Orăştie și astfel, pentru prima dată în România, tradiția a fost pusă sub auspiciile științei. La Digitalis se cultivau plante care apoi prindeau viață sub formă de ceaiuri, siropuri, uleiuri esențiale, iar firma avea uscătorie, extractoare, secții pentru condiționarea plantelor dar și laboratoare pentru analize. Laboratoarele lui Farago au obținut brevete și medalii pentru calitatea produselor încă din 1934.

Persicol, un medicament “pericol”!

Preparatul Persicol este cel mai cunoscut produs al Cooperativei Digitalis, atestat și autorizat de catre Andrei Farago încă din 1927. În compoziția Persicolului intrau numeroase plante medicinale, printre care și frunzele de Digitalis (degețel). Acest preparat și-a câștigat un renume extraordinar în lumea medicală, fiind folosit la tratarea a numeroase afecțiuni, printre care:

  • tuberculoza
  • arterioscleroza
  • sifilisul
  • dizenteria
  • hepatita
  • febra tifoidă etc.

Deosebită între documentele păstrate în arhive este corespondența cu spitale, personalități din lumea medicală și farmaceutică, care își expun punctele de vedere cu privire la preparatul Persicol, precum și observațiile zilnice ale medicilor care și-au tratat pacienții suferinzi de diferite afecțiuni cu acest produs. Persicolul a fost un medicament folosit pe scară largă de Armata română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – datorită proprietăților evidente ale produsului, în anii războiului se cere chiar schimbarea numelui său în Antitoxin. (sursa: Gazeta de agricultură)

Fotografii din fabrica Fares de la Orăștie

Am făcut câte-am vrut, am și filmat. Angajatele erau un pic stinghere, nici mie nu mi-ar plăcea să fiu pozată sau filmată în timp ce muncesc, dar nu s-a strâmbat nimeni la noi. De altfel, prin aproape toate fabricile în care am fost (și am vizitat câteva!), oamenii de la producție sunt obișnuiți cu un ritm al muncii, cu sunetul mașinăriilor lângă care sau cu care lucrează, când, brusc, în încăpere intră un grup de oameni gălăgioși, fluturând telefoanele sau aparatele foto cu care vor să filmeze ori să pozeze ce lucrează ei. Normal că se sperie, chiar dacă au fost anunțați în prealabil de vizită.

La ambalarea de ceaiuri am “prins” chiar ceaiul meu preferat, cel cu ghimbir și lămâi verzi. Ce nu știam eu atunci este că după această vizită am un nou ceai preferat: 1001 de Seri – ceai cu petale de trandafir. Miroase DIVIN acest ceai! DIVIN, vă spun! Sper să îl găsesc în supermarket-urile pe care le frecventez (Auchan, de fapt, că din Kaufland au dispărut ceaiurile Fares de mai bine de un an…), altfel voi fi nevoită să bat toate magazinele naturiste pentru a-l găsi. Ceaiul aceste conține: flori de hibiscus, scorțișoară, rădăcină de cicoare, coji de lămâie, frunze de rooibos, petale de trandafir 5%, vanilie, rizomi de ghimbir, fructe de cardamom, cuișoare, ulei esențial de mandarine, ulei esențial de trandafir 0,3%. Și miroase exact așa cum vă puteți închipui: a parfum de plante, ceva oriental, cu aromă intensă de scorțișoară și trandafiri. Uite o idee: să scoată Fares și niște parfumuri (sau măcar uleiuri esențiale) cu arome combinate, cineva de la ei din fabrică are mână foarte bună la amestecarea lor. Parfumul acestui ceai este pur și simplu din altă lume! Îl găsiți aici, dacă v-am făcut curioși. Din păcate, Fares nu exportă.

Am ales să pun pozele într-un video, pentru că sunt foarte multe și mi-ar fi luat o săptămână să le prelucrez (glumesc, dar nu foarte tare). Sper să nu vă deranjeze.

De la minutul 1:30 începe partea video.

Fares Orăștie, în cifre

  • fabrica asta are o vechime de aproape 87 de ani (îi împlinește în decembrie). Am vrut să încep cu asta, mi se pare incredibil. E cu câteva luni mai “mare” decât bunica mea paternă, care chiar a locuit în Orăștie.
  • aproape 1.000 de tone de ceai sunt produse anual la Orăștie
  • asta înseamnă peste 20.000.000 de cutii de ceai!
  • 200.000 de litri de siropuri ies anual pe poarta fabricii Fares
  • între 9 și 18 luni durează realizarea unui produs nou. Acest proces presupune etape de documentare științifică, probe de laborator, probe pilot (transpunerea de la nivelul micro = laborator la linia de fabricație = nivelul macro), testări și analize diverse (felul și numărul depinde de fiecare produs în parte), elaborarea standardului de calitate al produsului, obținerea avizelor/notificărilor de fabricație în conformitate cu legislația, evaluarea eficienței terapeutice.
  • până la 1 an durează producția, de la planta de pe câmp la ingredient în plicul cu ceai în cutie ambalată sau în flacon cu capsule, sau sirop
  • 51 m lungime x 32 m lățime sunt dimensiunile magaziei de depozitare a plantelor uscate – aceasta este construită pe structura unui hangar de avioane
  • de 85 de ani, la Orăștie se produc ceaiurile de mușețel, de gălbenele, sunătoare, mentă, tei, coada șoricelului, coada calului, păducel, trei frați pătați, urzică și uleiul esențial de mentă. Acestea sunt cele mai longevive produse din portofoliul Fares!
  • siropul de muguri de pin și siropul de măceșe au o vechime de circa 50 de ani
  • siropul Plantusin și ceaiurile Aromfruct se produc aici de 20 de ani. Pun pariu că unii dintre voi sunteți de-o vârstă cu aceste produse!

De ce am fost în vizită acum?

Ca urmare a postării unor imagini din care reieșea că la Fares e mizerie, în apărarea lor, reprezentanții acestei companii din Orăștie (jud. Hunedoara) au ales să invite oameni la fabrică, pentru a vedea fiecare cu ochii din dotare că mizeria din poze nu este în halele unde sunt prelucrate și ambalate produsele Fares, ci în depozite de deșeuri. Da, au fost amendați pentru că s-au adunat mai multe deșeuri într-o anumită perioadă de timp, pentru că ei nu au dreptul (legal) să le elimine și a intervenit o problemă (firma care trebuia să ridice deșeurile le-a lăsat să se adune), și-au plătit amenda și aia a fost toată problema.

Întrucât există o anchetă în curs de desfășurare și tot ce s-a petrecut online în ultima vreme este o campanie de denigrare cauzată de dorința de răzbunare unui fost gestionar Fares ce avea în subordine chiar hangarele în discuție, nu voi intra în detalii. Lăsăm întâi justiția să spună unde e adevărul – eu vă spun doar ce am văzut cu ochii mei (+ochelari).

Drept la replică al societății Fares

Cu privire la articolul publicat de Libertatea în data de 26.06.2016, dorim să avem un drept la replică. Considerăm că informațiile prezentate în acest material despre produsele și societatea Fares sunt tendențioase și incorecte și de aceea aducem următoarele clarificări.

În primul rând, subliniem că toate produsele Fares respectă standardele de producție, sunt testate și sunt conforme din punct de vedere microbiologic, fiind sigure pentru consum. Plantele sunt verificate să corespundă ca proprietăți în momentul în care ajung în fabrică sub formă de materie primă, de asemenea sunt procesate și depozitate în condițiiiigienice.

Marca Fares este una de tradiție și se situează printre cele mai reprezentative mărci de pe piața ceaiurilor din România. A ajuns în aceasta poziție și se menține tocmai datorită calității materiei prime pe care o folosim și o ambalăm, în condiții de maximă siguranță. Până în prezent nu există niciun fel de incidente legate de consumul produselor noastre, ceea ce dovedește calitatea acestora. Îi asigurăm pe consumatori că toate produsele noastre sunt și vor continua să fie supuse unor controale riguroase de calitate. Pentru că siguranța lor reprezintă o prioritate pentru noi, avem un sistem intern de verificare, iar buletinele de analiză generate sunt disponibile pentru a fi consultate de autorități sau de alte părți interesate, în cadrul departamentului nostru de control. Tocmai pentru că noi credem în transparență, nu avem motive să ascundem rezultatele controalelor efectuate de autoritățile competente, în legătură cu modul în care prelucrăm și comercializăm produsele noastre, rezultate care sunt bune, nu au condus niciodată la suspendarea activității noastre sau la alte sancțiuni grave și nu au relevat sub nici o măsură că produsele noastre ar putea dăuna sănătății populației.

În al doilea rând, dorim să atragem atenția asupra sursei principale a acestor acuzații și materiale distribuite în mediul online și în presa scrisă tipărită. Este vorba de un fost angajat Fares, ce a părăsit societatea în urma unor cercetări interne privind un furt de materie primă, care îl incriminau. Cercetările penale sunt în desfășurare și nu deținem mai multe informații. Acțiunile fostului angajat au ca scop defăimarea mărcii Fares, iar nu corecta informare. Este important de precizat faptul că informațiile furnizate de acesta sunt alterate, prezentate în mod trunchiat și, având în vedere intenția, modul și contextul în care au fost dezvăluite, asemenea informații ar trebui considerate de o credibilitate minimă.

Împotriva acestei acțiuni ilicite a fostului angajat Fares, am pornit procese în justișție care sunt în curs de desfășurare. Mai mult, avem motive să credem că totul este o acțiune premeditată a acestei persoane, care în calitate de gestionar, deci chiar persoana responsabilă de întreținerea, curățirea și organizarea spațiilor de depozitare, a regizat locurile unde au fost făcute fotografiile apărute în presă și a răspândit acuzații pentru a dezinforma în mod intenționat opinia publică.

În încheiere, invităm pe toți cei interesați să ne viziteze fabrica pentru a se convinge că spațiile de producție și depozitare sunt la cele mai înalte standarde. De asemenea, le stăm la dispoziție pentru a le oferi mai multe clarificări și informații concrete despre activitățile noastre.  Pentru o corectă informare a opininei publice, vă solicităm publicarea integrală a precizărilor de mai sus.

Dacă doriți și voi să vizitați fabrica Fares:

Putețiț să vizitați fabrica din Orăștie și să vedeți cum procedează pentru ca pe parcursul procesării să se păstreze întreaga putere curativă dăruită de natură plantelor, pe care o regăsiţi apoi, în fiecare produs marca Fares ce ajunge în casele românilor de pretutindeni.

Programările pentru vizitarea fabricii se pot face de luni până vineri, în intervalul orar 11:00 – 16:00. Numere de telefon: 0254 247 574; 0734.669.195; 0730.233.628. Detalii.

sursa:http://denisuca.com/vizita-la-fares-orastie/

Originally posted 2016-07-11 14:17:59.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.