Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse românești și le interzice să încaseze de la furnizor taxe și servicii, anunță Administrația Prezidențială.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, în unanimitate în luna iunie.

produse românești legume_hipermarket

Legea a fost contestată de patronate și a fost amânată de mai multe ori.

Președintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, Nini Săpunaru, declara, la 17 mai, că proiectul de lege potrivit căreia comercianții trebuie să aibă la raft 51% produse provenite din lanțul scurt de aprovizionare va fi transmisă plenului fără niciun fel de modificare.

Poziția sa a venit în contextul în care confederația patronală CONCORDIA a transmis Parlamentului că a luat la cunoștință „cu îngrijorare modificările în curs de adoptare la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare”, susținând că prevederile legii „încalcă atât legislația comunitară, cât și principiile pieței unice”, dar și legislația românească și că „principalul scop al adoptării lor este efectarea activității comerciale a celor care operează în domeniul comerțului modern în România”.

CONCORDIA a susținut că obligativitatea ca 51% din produsele alimentare din supermarket să fie românești nu este de natură să rezolve problemele și nici să asigure un sprijin real producătorilor români.

La rândul său, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România a avertizat că modificările aduse Legii 321/2009 „au potențialul să afecteze masiv funcționarea normală a comerțului alimentar”.

Pe de altă parte, președintele Comisiei de agricultură a mai declarat că, în forma actuală, legea nu contravine principiilor pieței unice, subliniind că prevede obligativitatea ca în hipermarketuri să existe 51% din produse provenite din „lanțul scurt” de aprovizionare, fără să facă strict trimitere la produsele românești.

Astfel, comerciantul persoană juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare. Fac excepție comercianții care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active total de până la două milioane de euro, echivalent în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre a Guvernului, prevede legea promulgată de șeful statului.

Legea cuprinde și modificări privind etichetarea cărnii, printre care aceea că obligă comerciantul să afișeze vizibil sintagma «carne românească», pentru carnea comercializată direct către consumatorul final, dacă aceasta îndeplinește condițiile din regulamentele europene, iar produsele din carne comercializate pe piața internă vor cuprinde obligatoriu pe etichetă procentul de carne provenit din România.

Nerespectarea acestor dispoziții se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 150.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicată.

Prin excepție, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lanțului scurt de aprovizionare, în urma consultării entităților din cadrul organizării comune de piață, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. Prevederile legii citate nu se aplică în ceea ce privește comercializarea fructelor exotice importate din alte țări.

În plus, comerciantul persoană juridică autorizată care desfășoară activități de comercializare pentru produsele alimentare are obligația de a organiza evenimente de promovare și vânzare a produselor alimentare românești, cu respectarea legislației sanitare-veterinare în vigoare. Frecvența acestor evenimente, precum și orarul de funcționare se va stabili prin hotărâre a consiliului local.

Actul normativ mai prevede că „relațiile comerciale dintre furnizori și comercianți sunt stabilite prin încheierea unui contract comercial negociat în prealabil de către părți, care respectă legislația în vigoare și dispozițiile prevăzute de prezenta lege. Este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii. Este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianți aceleași produse la un preț de achiziție mai mic sau egal cu cel cu care a achiziționat produsele respective”.

Originally posted 2016-07-11 17:36:06.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.