Legumicultorii români spun că  anul acesta s-ar putea să nu mai fie materie primă autohtonă pentru zacusca de toamnă, în special tomate şi ardei! Asta pentru că un virus nou şi extreme de puternic macină plantele, pe de o  parte, iar medicamentele fitosanitare sunt foarte scumpe.

Piaţa seminţelor de legume din România rulează anual aproximativ 20 milioane de euro. Din aceşti bani doar 5% reprezintă soiurile româneşti, restul sunt seminţe de import. Cea mai mare problemă a soiurilor noastre este rezistenţa scăzută în timp. Ele sunt foarte bune la gust, dar se strică prea repede pe tarabe.

Legumicultorii se plîng că nici cu seminţe străine nu pot face faţă abundenţei de produse legumicole din străinătate. ”Trebuie spus că 80% din legumele şi fructele vândute în ţara noastră provin din import. Anul acesta va fi şi mai rău, pentru că dereglările cliamtice ne joacă feste. Avem diferenţe tot mai mari de temperatură de la zi la noapte, acum avem multă umiditate şi temperature scăzute, iar acestea aduc bolile plantelor. Cel  mai grav este virusul petelor de bronz, o boală ajunsă la noi cu trei ani în urmă, foarte greu de combătut. Un litru de substanţă fito-sanitară costă 300 de euro. Iar statul nu acordă nici un fel de ajutor financiar în asemenea cazuri”, ne-a spus Mircea Croitoru, preşedintele grupului gălăţean de fermieri ”Legume-fructe Matca”.

vanata

Boala se răspândeşete repede şi este foarte rezistentăInfecţiile cu ”Virusul petelor de bronz”, sau TSWV, pot apărea atât în sere şi solarii cât şi în câmp. În unele cazuri acest virus produce compromiterea în proporţie de 100% a culturilor. Practic, TSWV poate să infecteze peste 1.000 de specii de plante cultivate, dar şi din flora spontană, transmiţându-se prin contact direct.

mircea-croitoru-

Virusul se manifestă prin pete întunecate pe frunzele tinere care se răsucesc uşor în jos, iar pe faţa inferioară apar pete de culoarea bronzului. Plantele care sunt afectate se opresc din creştere, rămân pitice şi au un număr redus de fructe, de calitate inferioară. Virusul este foarte rezistent. El trăieşte de la un an la altul în buruienile infectate din vecinătatea culturilor şi se răspândeşte de la plantele din flora spontană la cele cultivate şi de la un ciclu de cultura la altul. Mai  mult, şi insectele se pot infecta şi trasnsporta virusul de la o plantă la alta.

Sursa: http://www.libertatea.ro


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340