Legumicultorii români spun că  anul acesta s-ar putea să nu mai fie materie primă autohtonă pentru zacusca de toamnă, în special tomate şi ardei! Asta pentru că un virus nou şi extreme de puternic macină plantele, pe de o  parte, iar medicamentele fitosanitare sunt foarte scumpe.

Piaţa seminţelor de legume din România rulează anual aproximativ 20 milioane de euro. Din aceşti bani doar 5% reprezintă soiurile româneşti, restul sunt seminţe de import. Cea mai mare problemă a soiurilor noastre este rezistenţa scăzută în timp. Ele sunt foarte bune la gust, dar se strică prea repede pe tarabe.

Legumicultorii se plîng că nici cu seminţe străine nu pot face faţă abundenţei de produse legumicole din străinătate. ”Trebuie spus că 80% din legumele şi fructele vândute în ţara noastră provin din import. Anul acesta va fi şi mai rău, pentru că dereglările cliamtice ne joacă feste. Avem diferenţe tot mai mari de temperatură de la zi la noapte, acum avem multă umiditate şi temperature scăzute, iar acestea aduc bolile plantelor. Cel  mai grav este virusul petelor de bronz, o boală ajunsă la noi cu trei ani în urmă, foarte greu de combătut. Un litru de substanţă fito-sanitară costă 300 de euro. Iar statul nu acordă nici un fel de ajutor financiar în asemenea cazuri”, ne-a spus Mircea Croitoru, preşedintele grupului gălăţean de fermieri ”Legume-fructe Matca”.

vanata

Boala se răspândeşete repede şi este foarte rezistentăInfecţiile cu ”Virusul petelor de bronz”, sau TSWV, pot apărea atât în sere şi solarii cât şi în câmp. În unele cazuri acest virus produce compromiterea în proporţie de 100% a culturilor. Practic, TSWV poate să infecteze peste 1.000 de specii de plante cultivate, dar şi din flora spontană, transmiţându-se prin contact direct.

mircea-croitoru-

Virusul se manifestă prin pete întunecate pe frunzele tinere care se răsucesc uşor în jos, iar pe faţa inferioară apar pete de culoarea bronzului. Plantele care sunt afectate se opresc din creştere, rămân pitice şi au un număr redus de fructe, de calitate inferioară. Virusul este foarte rezistent. El trăieşte de la un an la altul în buruienile infectate din vecinătatea culturilor şi se răspândeşte de la plantele din flora spontană la cele cultivate şi de la un ciclu de cultura la altul. Mai  mult, şi insectele se pot infecta şi trasnsporta virusul de la o plantă la alta.

Sursa: http://www.libertatea.ro


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340