struguri ecologici

Producătorul agricol Victor Bîrnaz din satul Chetrosu, Drochia, a reuşit să îşi trasforme pasiunea pentru agricultură în afacere şi să cultive struguri ecologici în sol protejat. În acest an se poate mândri cu o producţie de 10 kilograme de la un butaş de viţă de vie.

Victor Bîrnaz a pus temelia propriei plantaţii de viţă de vie în anul 1996, când a procurat 35 de soiuri din străinătate de la colecţionari şi amatori, pe care le-a testat la câmp deschis timp de trei ani la condiţiile climaterice din Republica Moldova. Dintre acestea, multe nu s-au adaptat şi doar 10 au dat rod. În anul 2010, agricultorul a decis să protejeze cultura cu peliculă şi a observat o producţie mai timpurie. Astfel, a decis ca să treacă la cultivarea viţei de vie în condiţiile de sol protejat şi a amenajat o seră pe o suprafaţă de circa un hectar.

Optând pentru condiţiile de seră, agronomul a trecut de la agricultura clasică la agricultura ecologică şi de atunci ani nu foloseşte produse chimicale contra dăunătorilor şi bolilor. Nici nu are nevoie, spune el, deoarece cultivă doar soiuri rezistente atât la secetă, cât şi la dăunători. Viticultorul din Drochia deţine şi certificate fitotehnice care atestă faptul că toată producţia sa este una ecologică.

”În condiţiile de cultivare a strugurilor în sol protejat atât cantitatea, cât şi calitatea strugurilor sunt mai mari, un mare rol îl are faptul că în seră umiditatea şi temperatura pot fi reglate şi sunt create condiţii necesare pentru creşterea şi dezvoltarea strugurilor” , mai spune viticultorul.

Finanţare nerambursabilă

Până în prezent, Bîrnaz a investit circa 900.000 de lei în afacerea cu struguri ecologici, beneficiind şi de un grant nerambursabil în cadrul proiectului Managementului Dezastrelor şi Riscurilor Climaterice în Moldova (PMDRC), “Servicii de Consultanţă cu privire la adaptarea la schimbările climaterice adverse”(SCASCA), implementat de Agenţia Naţională de dezvoltare rurală. Proiectul prevedea investiţia de circa 600.000 de lei, inclusiv contribuţia beneficiarului de circa 300.000 de lei şi contribuţia SCASCA de 30.000 de lei.

Viticultorul cultivă în prezent şase soiuri de viţă de vie: Timur, Drujba, Frumoasa Albă, Arcadia, Codreanca, Victoria şi în acest an a obţinut primul rod în data de 17 iulie. Producţia este comercializată la un preţ mediu de 50 de lei, mult mai mare decât al strugurilor obişnuiţi care se vând în pieţe. Pentru viitor, Victor Bîrbaz plănuieşte să îşi extindă afacerea şi să crească culturi intercalate, viţă de vie cu căpşune ecologice, dar şi să aducă noi soiuri de viţă de vie.

Articol de Mariana Bahcevan pentru evz.ro


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2013-08-07 19:12:20.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0773 897 010

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.