struguri ecologici

Producătorul agricol Victor Bîrnaz din satul Chetrosu, Drochia, a reuşit să îşi trasforme pasiunea pentru agricultură în afacere şi să cultive struguri ecologici în sol protejat. În acest an se poate mândri cu o producţie de 10 kilograme de la un butaş de viţă de vie.

Victor Bîrnaz a pus temelia propriei plantaţii de viţă de vie în anul 1996, când a procurat 35 de soiuri din străinătate de la colecţionari şi amatori, pe care le-a testat la câmp deschis timp de trei ani la condiţiile climaterice din Republica Moldova. Dintre acestea, multe nu s-au adaptat şi doar 10 au dat rod. În anul 2010, agricultorul a decis să protejeze cultura cu peliculă şi a observat o producţie mai timpurie. Astfel, a decis ca să treacă la cultivarea viţei de vie în condiţiile de sol protejat şi a amenajat o seră pe o suprafaţă de circa un hectar.

Optând pentru condiţiile de seră, agronomul a trecut de la agricultura clasică la agricultura ecologică şi de atunci ani nu foloseşte produse chimicale contra dăunătorilor şi bolilor. Nici nu are nevoie, spune el, deoarece cultivă doar soiuri rezistente atât la secetă, cât şi la dăunători. Viticultorul din Drochia deţine şi certificate fitotehnice care atestă faptul că toată producţia sa este una ecologică.

”În condiţiile de cultivare a strugurilor în sol protejat atât cantitatea, cât şi calitatea strugurilor sunt mai mari, un mare rol îl are faptul că în seră umiditatea şi temperatura pot fi reglate şi sunt create condiţii necesare pentru creşterea şi dezvoltarea strugurilor” , mai spune viticultorul.

Finanţare nerambursabilă

Până în prezent, Bîrnaz a investit circa 900.000 de lei în afacerea cu struguri ecologici, beneficiind şi de un grant nerambursabil în cadrul proiectului Managementului Dezastrelor şi Riscurilor Climaterice în Moldova (PMDRC), “Servicii de Consultanţă cu privire la adaptarea la schimbările climaterice adverse”(SCASCA), implementat de Agenţia Naţională de dezvoltare rurală. Proiectul prevedea investiţia de circa 600.000 de lei, inclusiv contribuţia beneficiarului de circa 300.000 de lei şi contribuţia SCASCA de 30.000 de lei.

Viticultorul cultivă în prezent şase soiuri de viţă de vie: Timur, Drujba, Frumoasa Albă, Arcadia, Codreanca, Victoria şi în acest an a obţinut primul rod în data de 17 iulie. Producţia este comercializată la un preţ mediu de 50 de lei, mult mai mare decât al strugurilor obişnuiţi care se vând în pieţe. Pentru viitor, Victor Bîrbaz plănuieşte să îşi extindă afacerea şi să crească culturi intercalate, viţă de vie cu căpşune ecologice, dar şi să aducă noi soiuri de viţă de vie.

Articol de Mariana Bahcevan pentru evz.ro

Originally posted 2013-08-07 19:12:20.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.