Chiar daca in salata merg foarte bine impreuna, in gradina rosiile nu suporta compania castravetilor. In schimb, morcovul pastarnacul, patrunjelul si mararul sunt benefice culturii de rosii pentru ca atrag gargarite, calugarite si paianjeni care se hranesc cu daunatorii rosiilor.

Nu numai atat, dar sunt flori precum craitele si condurul doamnei care fac bine multor legume printre care este bine sa le plantati. Aplicarea acestor cunostinte va poate aduce recolte mai bogate cu mai putin efort pentru combaterea daunatorilor.

Iata cum asezam legumele in gradina sa fie aproape de prieteni si departe de dusmani.

Plantarea legumelor in straturi si pe randuri este ceva ce facem pentru ordine si pentru a ne fi mai usor sa le recoltam. Totusi, in natura nu vedem plante de acelasi fel crescand in palcuri impreuna, fara a se amesteca intre ele.

Tocmai renuntarea la o ordine creata artificial si imitarea naturii ar putea da culturilor dumneavostra mai multa vigoare si preveni pierderile cauzate de insecte si boli. Va prezentam in cele ce urmeaza o serie de reguli de asociere a culturilor.

ROȘIILE:

Tomatele cresc bine pe langa sparanghel, busuioc, fasole, morcovi, telina, marar, salata verde, pepene si ceapa, dar nu pe langa castraveti, broccoli, conopida, varza sau proumb.

BROCOLLI:

… face casa buna cu oregano, busuiocul, castravetii, mararul, usturoiul, salata, galbenelele, menta, ceapa, cartofii, ridichile, rozmarinul, salvia si cimbrul.

Vecinul oregano alunga fluturele de varza, daunator culturii de broccoli.
Nu se recomanda plantarea broccoli in vecinatatea capsunilor, a vitei de vie, a mustarului si a ardeilor.

CASTRAVEȚII:

Castravetii ii puteti pune pe langa fasole, varza, conopida, porumb, salata verde, mazare, ridichii si floarea soarelui, evitand insa zonele cu ierburi aromatice, pepeni si cartofi.

ARDEIUL GRAS:

Ardeiul gras e bine sa fie plantat in vecinatatea oregano, rosiilor, patrunjelului, busuiocului, leusteanului, maghiranului, morcovilor, cepei, vinetelor, muscatelor si petuniilor.

Oregano este un mulci natural, asigurand umbra si umezeala solului, in timp ce muscatele si petuniile atrag ca intr-o capcana parazitii Circulifer tenellus, care sunt purtatori de virusi ce ataca ardeii.

Trebuie evitata invecinarea ardeiului gras cu urmatorii „dusmani”: caisul, feniculul, varza creata, broccoli, conopida si guliile. In realitate, ardeiul gras este dusmanul caisului si nu invers, deoarece ardeiul este deseori atacat de o ciuperca ce poate afecta grav caisul.

VARZA:

Varza nu creste bine pe langa broccoli, conopida, capsuni si rosii, dar are in schimb multi “prieteni”: fasolea, telina, castravetii, mararul, salata, ceapa, cartofii, spanacul, salvia si cimbrul.

CEAPA:

… trebuie plantata in vecinatatea plantei motul curcanului, caisului, marului, ardeilor, telinei, vinetelor, morcovilor, sfeclei rosii, spanacului, salatei, cimbrului, prazului, guliei, capsunilor, mararului, cartofilor, musetelului si rosiilor. Musetelul imbunatateste aroma cepei. Ardeii iuti previn putrezirea radacinilor si bolilor provocate de fusarium, datorita unei substante pe care o produc, iar ceapa respinge melcii, afidele, musca morcovului si fluturii de varza.

E bine de stiut si ca intercalarea cepei cu praz si morcov distrage atentia zburatoarelor.

„Dusmanii” de gradina ai cepei sunt mazarea, sparanghelul, fasolea si patrunjelul.

CARTOFII:

… cresc si se dezvolta bine alaturi de urmatoarele plante companion: lavanda, mazare, fasole, varza, porumb, craite, degetei, hrean, vinete, galbenele, telina, alyssum si petunie. Lavanda tine la distanta gandacul de colorado, alyssum este un mulci natural perfect, asigurand umiditatea solului, atragand totodata insectele benefice, hreanul – plantat in colturile parcelei de cartofi – asigura protectie generala, petuniile resping insectele Cicadellidae, daunatoare culturii de cartofi.

Printre „dusmanii” cartofilor se numara marul, ciresul, castravetii, dovlecii, zmeura, rozmarinul, sparanghelul, gulia, floarea soarelui, napul, feniculul, morcovul, ceapa si rosiile. Rosiile si cartofii se pot contamina reciproc cu fungii Phytophthora infestans si Alternaria solani. Acestia produc boli grave distrugand cultura in totalitate.

FASOLEA:

Are de asemenea numerosi prieteni (sfecla, broccoli, varza, morcovi, telina, conopida, porumb, castraveti, dovlecei, vinete, rosii, cartofi, ridichii si mazare) si cativa dusmani (ceapa, usturoiul, ardeiul si floarea-soarelui).

Cimbrul de vara imbunatateste cresterea si aroma fasolei, alungand totodata gandacii de fasole. Anasonul este un bun companion atragand insectele de prada si imbunatatind vigoarea pantelor din imediata vecinatate. Fasolea respinge gandacii de Colorado si de California.

E bine sa se evite invecinarea fasolei cu rosiile, salvia, ardeii iuti, ceapa, usturoiul, varza, broccoli, conopida, mazarea si sfecla. Fasolea cataratoare si sfecla se inhiba reciproc.

DOVLEACUL:

Trebuie invecinat in gradina cu rosiile, fasolea, alunul, patrunjelul, hrisca, ridichile, condurasii si busuiocul. Condurasii resping gandacii de dovleci, castraveti si pepeni, fasolea si alunul imbogateste solul cu azot, ridichile alunga si ele diversi gandaci daunatori culturii de dovleac, iar hrisca atrage insecte benefice.

Se recomanda evitarea invecinarii dovlecilor cu „dusmanii” cartof si castrevete.

DOVLECEII:

Dovleceii vor creste si vor rodi bine daca vor fi plantati in vecinatatea urmatoarelor plante companion: galbenele, floarea soarelui, fasole, porumb, castraveti, ridichi, pepene galben, menta, ceapa, dovleac, limba mielului, oregano, hrisca si condurasi.

Pe de alta parte, e bine de retinut ca „dusmanul” de gradina al dovleceilor este cartoful.

ALTE LEGUME:

Mai este bine sa stiti ca nu trebuie sa puneti morcovi pe langa marar si patrunjel, salata pe langa broccoli, ceapa pe langa fasole, mazare si salvie si ardei pe langa fasole.

FLORI ÎN STRATURILE DE LEGUME:

Dupa cum am mentionat, craitele si condurul doamnei fac bine multor legume, pentru ca atrag insecte care le polenizeaza. Va veti bucura astfel de recolte mai bogate de rosii, cartofi, castraveti, dovlecei, mazare si multe altele. In plus, condurul doamnei este o floare comestibila, care arata bine in salate si care era cultivata la scara larga in America de Sud pentru radacina sa hranitoare.

Originally posted 2018-07-04 12:31:13.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.