Adapostul pentru cr esterea porcilor
Desi, in general, porcii sunt relativ mai putin pretentiosi in ceea ce priveste adapostirea, totusi pentru o crestere si dezvoltare normala ei necesita un minim de confort.

porc3
Desi, in general, porcii sunt relativ mai putin pretentiosi in ceea ce priveste adapostirea, totusi pentru o crestere si dezvoltare normala ei necesita un minim de confort.

Adaposturile pentru porci, de regula, nu sunt prea complicate, dar ele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

– sa asigure confortul animalelor (spatiu, curatenie, caldura, aer curat etc.);
– sa fie construite din materiale specifice zonei, nu prea scumpe;
– sa aiba un aspect civilizat si o amplasare corespunzatoare in cadrul gospodariei;
– sa fie usor de curatat si de intretinut.

Amplasarea si orientarea adaposturilor pentru cresterea porcilor

Un bun gospodar amplaseaza adapostul pentru porci intr-un colt ceva mai indepartat de casa de locuit, astfel incat mirosurile neplacute sa nu deranjeze. Terenul respectiv trebuie sa aiba o panta usoara, pentru a se asigura scurgerea rapida a apei provenite din ploi sau din topirea zapezilor.

Adaposturile nu se amplaseaza in apropierea fantanilor, pentru a se evita pericolul infiltrarii urinei in apa potabila. Daca nu sunt conditii corespunzatoare pentru amplasarea unui adapost, atunci va trebui sa efectuam unele amenajari suplimentare, de inaltare a terenului, canalizare etc.

Orientarea adapostului pentru cresterea porcilor trebuie sa permita patrunderea razelor solare in interior pe o perioada cat mai lunga din an. Daca ferestrele sunt asezate pe o singura latura, aceasta sa fie orientata spre sud, iar daca ferestrele sunt pe ambele laturi, adapostul sa fie orientat cu axa lunga pe directia nord-sud.

Protejarea adaposturilor fata de vanturile reci se poate face prin amplasarea lor cu una din laturile mici pe directia din care bate vantul, iar pe peretele respectiv nu se fac usi sau ferestre.

Este recomandat ca adapostul pentru porci sa fie protejat de perdele de arbori si garduri vii.
De asemenea, adapostul pentru cresterea porcilor trebuie sa fie prevazut cu un padoc insorit, dar partial umbrit.

Suprafata construita necesara variaza in functie de varsta animalelor si de numarul celor pe care le crestem. In cazul intretinerii individuale, suprafetele se dubleaza.

Microclimatul necesar pentru cresterea porcilor

Dintre componentele microclimatului, temperatura este aceea care influenteaza cel mai mult productia. Cand este prea frig sau prea cald, animalele consuma suplimentar din energia furajelor sau din energia proprie pentru a-si mentine temperatura in limite normale.Asadar, temperatura optima pentru porci difera in functie de varsta si starea fiziologica.
Categoria cea mai sensibila este cea a purceilor nou-nascuti, care, mai ales in perioada rece, necesita o temperatura in jur de 24 – 28°C.Acolo unde adapostul nu este incalzit este nevoie ca purceii sa fie asezati in cosuri sau in ladite speciale, prevazute cu asternut uscat. Scroafele, vierii si porcii la ingrasat prefera o temperatura de 16 – 18°C.Temperatura si umiditatea pot fi mentinute in limite normale prin construirea unor adaposturi din materiale izolante, prevazute cu tavane, prin corelarea volumului adapostului cu numarul animalelor si aplicarea unor sisteme de aerisire dirijata, prin utilizarea asternutului din paie etc.Aerisirea adaposturilor este o problema deosebit de importanta pentru cresterea porcilor. Pentru asigurarea confortului de care au nevoie porcii, spatiul din adapost trebuie impartit in trei zone:

– zona de odihna, care trebuie sa fie curata si uscata, prevazuta cu asternut din paie;

– zona de hranire (si de adapare) si

– zona unde animalele pot defeca si urina.

Pentru intretinerea porcilor pe pasuni, in paduri, in preajma stanelor etc., se pot confectiona adaposturi usoare si ieftine, din lemn, fara pardoseala. In perioada in care nu se folosesc, adaposturile se pot desface in panouri sau pliante ce se pot depozita in locuri potrivite.

Pentru ingrasarea a 1 – 2 porci, din primavara pana la Craciun, in gospodariile cu spatiu foarte mic, unde nu exista padoc, se pot construi adaposturi din scanduri, cu acoperis rabatabil.

Originally posted 2014-01-13 16:18:12.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.