Ardeiul iute – (Capsicum annuum L.), sau chilli ori cayenne, cum mai este denumit acest soi de leguminoasă, conţine capsaicină, o substanţă care îi dă gustul iute. Capsaicina este un antioxidant care protejază ADN-ul faţă de factorii cancerigeni.

Acţiunea sa chemopreventivă a fost demonstrată la cancerul ovarian, mamar, de ficat şi plămâni, precum şi la leucemie. În urma unor experimente, celulele cancerigene au devenit mai mici, ajungând apoi celule moarte. De asemenea, capsaicina previne comoţiile şi coboară nivelul colesterolului.

Aplicarea repetată de capsaicină inhibă senzaţia dureroasă. Este folosită în prezent în neuropatia diabetică, nevralgia postherpetică, maladii reumatice şi migrenă.  Ardeiul iute are însă cerinţe speciale de cultivare. Concret, acest tip de leguminoasă necesită căldură multă, încetinind şi apoi încetând creşterea la temperaturi sub 15 grade Celsius.

În primele două săptămâni de la plantare ardeiul iute nu se udă aproape deloc pentru a nu răci solul

Umiditatea redusă şi lipsa de lumină, mai ales când temperatura este ridicată, determină ca florile ardeiului iute să nu mai fie roditoare. Fiind foarte pretenţios faţă de umiditate, în timpul vegetaţiei sunt necesare 9-10 udări. Pe de altă parte, la început, în primele două săptămâni de la plantare, ardeiul nu se udă aproape deloc pentru a nu răci solul însă, pe măsură ce vremea se încălzeşte, numărul udărilor creşte; de asemenea trebuie să crească şi cantitatea de apă la o udare.

Având rădăcini mai puţin profunde, ardeiul iute are nevoie de un sol bine afânat, desfundat din toamnă şi bine îngrăşat. Odată cu desfundatul terenului se administrează şi îngrăşămintele, de preferat cele naturale. Producţia de ardei poate fi eşalonată pe cea mai mare parte a anului sub formă de producţie extratimpurie, timpurie, de vară şi de toamnă. În perioada rece, ardeiul se cultivă în spaţii protejate – răsadniţă caldă, solar.

Pentru producţia de toamnă, în vederea obţinerii răsadului, semănatul se face în perioada 15 martie- 15 aprilie, în răsadniţă caldă. Semănatul se face în rânduri la distanţă de 5-6 cm şi 5 cm pe rând. La plantare, pe locul definitiv, răsadul se scoate cu pământ cât mai mult la rădăcină. Pentru culturile de vară şi toamnă, ardeiul se plantează la locul definitiv în cursul lunii mai şi la începutul lunii iunie, după recoltarea culturilor premergătoare semănate primăvara devreme.

În primăverile reci, dacă acestea întârzie în vegetaţie, se vor forţa prin acoperire cu folii de polietilenă. Distanţa de plantare este de 40 cm între rânduri de si 30 cm pe rând. Lucrările de îngrijire sunt cele obişnuite pentru distrugerea crustei şi buruienilor, precum şi pentru afânarea şi aerisirea solului. Potrivit specialiştilor, se aplică cele 9-10 udări de-a lungul duratei de vegetaţie ori de cate ori este nevoie.

Nu se udă în primele 14 zile după plantare. Se aplică îngrăşarea suplimentară. Recoltarea se face pe măsura ce ardeii iuţi au ajuns la maturitatea de consum.

La noi în ţară cele mai răspândite soiuri sunt: Iute de Arad- soi foarte bun pentru culturile din răsadniţa caldă. Aspecte caracteristice – fructul are lungimea de circa 6-8 cm, este conic, cu vârful puţin curbat.

Durata până la începerea recoltării este de 90-110 zile de la cultivare; Iute de Seghedin – soi care se cultivă mai mult în regiunile din vestul ţării, unde se foloseşte mai frecvent pentru boiaua de ardei. Fructul are forma conică, puţin turtită pe ambele părţi, de culoare roşu-aprins, fiind rezistent la secetă.

Originally posted 2012-12-10 12:38:55.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.