Insamantare
Pentru solar, se începe însămânțarea intre 1 ianuarie și 28 februarie.

Pentru câmp, zona de sud ,se începe însămânțarea la  începutul luni februarie pentru cultura timpurie,și începutul luni martie pentru cultura de toamna.

Pentru câmp, zona de nord,de deal și de munte,însămânțarea începe de la finele luni februarie în spatii acoperite și încălzite pentru cultura timpurie,sau după 15 martie însămânțare pe platforme reci.

Temperatura de germinare

  • intre 18 … 21  ° Celsius, semintele de ardei vor germina – dupa 18 – 20 zile
  • intre 18 … 21  ° Celsius, semințele de ardei  vor germina  – după  14-16 zile
  • intre 24…26 ° Celsius,  semințele de ardei  vor germina – dupa  12-14 zile (temperatura optima recomandata).
  • intre 28…30 ° Celsius, semințele de ardei  vor germina – dupa 9-11 zile

Cum procedam?

Mai presus de toate, aduna materialele necesare:

  • semințe de ardei
  • ladă pentru plantare (în mod ideal, cu capac transparent)
  • compost
  • apa (infuzie de macerat de urzica sau sulfat de cupru 1%
  • gunoi de grajd (opțional; este necesar doar dacă aveți un pământ slab îmbogățit nutritiv)
  • etichete (pentru a identifica si a distinge soiurile unele de altele).
  • nisip

Pregătire
Ca de obicei, se recomandă punerea semințele în apă cu o zi înainte de semănat. Acesta nu este esențial, dar facilitează germinarea mai repede a plăntuțelor.

Acoperă partea de jos a lădiței cu un strat de nisip de 2 cm grosime, pentru a asigura un drenaj bun. Puneți deasupra compostul pregătit si udați bine.

Însămânțare

Pentru delimitarea spatiilor dintre rânduri, trasează linii fine, cu ajutorul unei rigle.

Semeni semințele una câte una cu ajutorul unui con de plastic sau de hârtie, dacă acestea par greu de manevrat. Spațiul trebuie sa fie de 4 sau de 5 cm intre semințe, Apoi se presară un strat fin de compost (aproximativ 3 mm grosime).

Presați ușor suprafața, cu podul  palmei sau mai bine, cu o placă de lemn de mici dimensiuni. Semințele sunt astfel aduse în contact cu pământul.

Udare

Este  necesar să se pună apă pentru a începe germinarea. Pentru asta utilizează  doar un pulverizator (un accesoriu foarte util pentru grădinari).

Punerea în aplicare

Dupa realizarea acestui lucru, acoperă cutia cu capacul acesteia, folie sau coli de hârtie.

Pune  aceste recipiente intr-un loc cu efect de seră încălzită, sau într-o cameră luminată puternic din  casa si calduroasa.. Atunci când apar răsadurile, scoateţi capacul.

Etichete

Dacă ați semănat în mai multe cutii, nu uita sa pui etichetele mici, care le va recunoaște soiurile de la transplantare.

Când răsadurile  au  patru  frunze adevărate, este timpul să trecem la repicarea lor.

Repicarea răsadurilor de ardei
– repicarea se face cand planta are 4 frunze

Tratamente

– căderea plăntuțelor: infuzie de ceai pur de mușețel

Dacă doriți o recolta bogata de ardei, faceți  un îngrășământ perfect pentru ele 100% natural cu urzica și gunoi de grajd.

Îngrășământ

Alege doar urzicile fără semințe, ideal cele de maxim 10 cm.

Dozare  Urzica

Adaugă 10l de apă pentru fiecare kilogram de urzică proaspătă (sau 100gr urzici uscate) (o folosim atât pentru stropirea solului de jur împrejurul plantei cât și pe frunze,insistând și pe spatele frunzei).

Acoperiți recipientul și asigurați-vă că se amestecă la  fiecare 2 zile. Când va apar bule mici, atunci  știm ca fermentația sa infuzarea  este completa. Aceasta durează una sau două săptămâni, în funcție de temperatura mediului ambiant (mai repede, în vreme calda). Acest lichid nu se mai face diluția.

Dozare Gunoi de Grajd
Pregătire:

Gradul de diluție a dejecțiilor lichide este de 1/3 dejecții  fața de apă.

Mod de folosire:

1 la 10 (1l : 10l dejectii fata de apa) (dilutia de dejectii o folosim la hranirea tulpinei).

Rezultate foarte bune s-au obținut la la legume preparând acest amestec din gunoi de pasări și gunoi de cal.

Cropmax: este un îngrășământ ecologic se poate folosi cu succes la hranirea plantutelor.

ATENȚIE: folosirea în exces a acestor tratamente naturale, duce la dezvoltarea foarte mare a frunzelor în detrimetrul fructelor. Este suficient un tratament la doua săptămâni într-o cantitate mica, pentru o dezvoltare și o producție cât mai buna a legumelor.

Transplantarea

  • Varsta rasadurilor de ardei este de 60 – 65 zile, un rezultat foarte bun sa optinut cu un rasad plantat la 65 de zile.
  • Plantarea in camp a rasadului de ardei, se face  de aceasta data adanc pana la primul rand de Frunze.
  • La fel ca si la rosii, se scot rasadurile afara treptat, pentru calirea lor.

Cultura

Pune răsadurile  într-un sol ideal afânat în toamna sau iarna, înainte de plantare și, apoi, îmbogățit prin așternuturi de gunoi de grajd, pământ chisai etc. (foarte bogat in azot).

Cele mai bune rezultate a fost la plantarea pe biloane, unde udarea se face numai pe șanțuri, astfel ca planta isi trage apa cat are nevoie, fara sa avem grija ca vom îneca plăntuța. (Si aici aș mai adăuga sa fiți atenți la soiuri pentru ca, pe plic, veți găsi densitatea de plantare pe mp a plantei.

Dupa plantarea  ardeiului  se uda bine pe santuri , apoi nu se mai uda 2 saptamani, pentru  a favoriza inradacinarea puternica a plantei.

La doua saptamani de la plantare, prasim ,si musuroim planta  cu gunoi de grajd,dupa care udam bine. De la o luna de la plantare, fertilizam plantele din doua in doua saptamani cu dilutie de urzica pe frunze, si dilutie de gunoi de grajd la tulpina. Udarea se face ori de cate ori este nevoie, si numai dimineata.

Palisarea
Se practica mai ales în zonele cu vânt și curenții foarte puternici, majoritatea legumicultorilor plantează câte 2 fire de ardei la fiecare cuib, pentru o mai buna stabilitate, dar, nici asa, nu ajuta foarte mult. Sunt soiuri de hibrizi care ajung la maturitate pana la 1.2 m înălțime și atunci este necesar săi asiguram un sprijin prin palisare. Mai jos o sa vedeți un model de palisare, care este absolut necesar mai ales în ce privește vremea neprielnica din ultimii ani când furtunile, vânturile puternice și ploile din abundenta, au făcut adevărate ravagii în recoltele de ardei.

Cârnitul și copilitul ardeiului au ca scop obtinerea unor fructe mai mari, mai timpurii, sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui numar mai mare de fructe.

Eliminaţi lăstarii laterali până la apariţia primelor fructe, pentru a avea legume mari. Apoi, lasati  planta să crească în voie. Pentru a creste  maturitatea fructelor, tăiati  doar capetele în mijlocul verii (luna august) pentru ca ajuta foarte mult la coacerea mai rapida a fructelor. Acest lucru il practicam mai ales daca stam in zona de nord a tarii, in zonele de deal si de munte, unde frigul vine mai repede iar plantele nu reusesc sa ajunga la maturitate.

sursa:  http://ingradinamariei.wordpress.com

Originally posted 2012-12-10 13:10:17.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.